Letošní Golden European League skončila pro ženskou reprezentaci stříbrnou medailí

Ženské finále letošního ročníku Golden European League 2022 ve Francii je minulostí. Favorizované domácí hráčky nastoupily do finálového utkání lépe a český výběr v prvním setu přehrávaly. Tým vedený kapitánkou Michaelou Mlejnkovou a v útoku především Gabrielou Orvošovou ale srovnal krok a v druhé sadě měl dokonce setbol. Sadu ovšem vyhrály opět domácí volejbalistky, které už ve třetím setu nedaly Češkám šanci a slaví tak prvenství v Golden European League 2022. Našemu týmu tak patří stříbrná příčka a společně s Francií se kvalifikoval do Challenger Cupu.

Francie - Česká republika 3:0 (25:22, 27:25, 25:14)

Rozhodčí: Oana Cristina Fortu (GER), Carlos Alberto Robles Garcia (ESP)

Sestavy (od zóny I):

Francie: Stojiljkovic, Cazaute, Olinga-Andela, Gicquel, Rotar, Sylves, libero Giardino. Střídala: Ratahiry 

Česká republika: Faltínová, Jehlářová, Orvošová, Mlejnková, Trnková, Valková, libero Dostálová. Střídaly: Pavlíková, Grabovská, Svobodová, Koulisiani, Bukovská, Blažková

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

Kateřina Valková, nahrávačka:Chtěly jsme bojovat o zlaté medaile a nakonec se nám to po dvou těsných setech nepovedlo. Myslím si ale, že jsme bojovaly do posledního balónu a jsem pyšná na celý tým, jak jsme zvládly celou cestu sem. Kdyby fungovala challenge, tak by možná některé body šly na naši stranu, protože rozhodčí nebyli v některých momentech úplně precizní, ale vždycky jsme se dokázaly do setů vrátit, což je ještě cennější, než kdybychom vedly od začátku. Po náročném cestování jsme to tady zvládly, užily si to a po pěti týdnech tvrdé práce odjíždíme se stříbrem a hlavami nahoře.

Veronika Dostálová, libero: Zápas jsem si moc užila, jen škoda toho konce, že ještě ten třetí set jsme nezabojovaly do koncovky, ale Francouzky ukázaly, že doma hrají silný volejbal. My jsme v každém setu tahaly za kratší konec, ale ukázaly jsme i naši sílu, že jsme se v každém tom setu uměly vrátit do hry a bojovat v těch koncovkách. Ale bylo to fajn, vezeme domů medaile, takže doufám, že i ta stříbrná nám sluší. Doma by se nám asi hrálo o trošku líp, ale co vím, tak i doma jsou podobné teploty, ale prostředí bylo příjemné, francouzští fanoušci nám gratulovali, mávali nám. Je to vždycky hezčí, když se hraje před plnou halou. Na vítězné finále jsou vždycky hezké vzpomínky. Před zápasem myslíte na to, že chcete úspěch zopakovat. Ale teď to vlastně máme zkompletované – první, druhé, třetí i čtvrté místo ze Zlaté ligy. Možná i taková sada se bude doma vyjímat. Teď máme konečně zasloužené volno a někdy 11. července začneme přípravu na pro nás důležitou část – kvalifikaci na Evropu, a pak nás čeká mistrovství světa, na které se už moc těšíme, protože ho nikdo z týmu nezažil.

Giannis Athanasopoulos, trenér: Děvčatům ještě jednou připomenu, že Zlatá liga nebyla v této sezoně velkým cílem. Jsem na ně pyšný, jak se se soupeřkami perou. Teď si musíme také trochu odpočinout a pak začít tvrdě pracovat na Challenger Cupu, do kterého jsme se kvalifikovali, a na kvalifikaci na mistrovství Evropy. Nejdůležitější byl příjem, kde jsme měli 23 %, oni měli 56 %. Na tomto prvku musíme zapracovat, ale věřím, že do našeho systému musíme zařadit mládí, musíme mladé hráčky přimět, aby se naučily přihrávat. Myslím, že Francie byla dnes lepší, ale my jsme první dva sety nevzdali. Na to jsem velmi hrdý. Ale za stavu 20:20 v prvním setu byl míč pro nás. Nebyl tam žádný challenge systém. Za stavu 25:25 ve druhém setu byl míč mimo, všichni to viděli. Ale co teď můžeme dělat. Nemůžeme hledat výmluvy, že si Francie zasloužila vyhrát toto finále. A já jsem na holky pyšný, jak celkově bojují. Chceme do týmu přivést další mladé hráčky. Mluvím trochu rychle anglicky a ony se na to musí adaptovat a na můj styl koučování, ale myslím, že to pro ně byla velká zkušenost, a když jsme viděli, že nemůžeme vyhrát, dal jsem příležitost některým dalším hráčkám. Jsou to zkušenosti, které by mohly v budoucnu využít. Doufám, že se během přípravy budou rozvíjet a že je v budoucnu budeme moci využít pro národní tým."

Vstup českých volejbalistek do finálového utkání GEL byl nervózní a Francouzky s podporou fanoušků získávaly bod po bodu a udržovaly si až čtyřbodový náskok. Za nepříznivého stavu pro české volejbalistky 14:18 Trnkovou vystřídala Pavlíková a při jejím servisu Češky srovnaly na 18:18 a poté držely krok až do 21:21. Francouzky ale proměnily druhý setbol a zvítězily v úvodní sadě 25:22.

Orvošová v druhém setu z útoku snížila na 5:6, tatáž hráčka byla úspěšná i při útocích na 7:8 a 8:10 z pohledu Češek. Gicquelová zvyšovala esem na 12:8, následný servis ale poslala do sítě, stejně jako její spoluhráčka a na druhé straně Trnková. Orvošová přidala body z bloku a z útoku a české volejbalistky ztrácely těsně 13:14. Po chybách Francouzek se dokonce skóre posunulo na vyrovnaných 16:16 a Jehlářová středem sítě srovnávala na 17:17, Mlejnková po diagonále na 18:18. Trenér Athanasopoulos přerušil utkání oddechovým časem za stavu 21:19 pro Francii, poté Češky srovnaly díky technickému úderu Orvošové a chybě v postavení Francouzek. Faltínová při útoku trefila prsty blokujících hráček a Češky v závěru sady vedly 23:22. O nejednom míči rozhodovala velmi sporně německá hlavní sudí, která přiřkla po útoku Mlejnkové setbol Češkám. Výhodu na svou stranu ale obrátily Francouzky, které po zablokování Mlejnkové zvítězily v druhém setu 27:25.

V úvodu třetího setu se Francouzkám podařilo odskočit na 6:2 po dalším nepochopitelném rozhodnutí hlavní rozhodčí. Pro uklidnění hráček sáhl trenér Athanasopoulos po oddechovém času, po kterém jeho svěřenkyně snížily na 3:6. Domácí hráčky ale navyšovaly vedení a získaly výhodu až sedmi bodů. Češkám nepomohlo ani střídání, po kterém přišla na hřiště Svobodová. Její spoluhráčky bodovaly až za stavu 4:10. Řecký trenér českého výběru zažádal o druhý time out při skóre 4:12. Češky získávaly body především po chybách soupeřek a snížily ztrátu na 8:13. Jehlářová přidala bod středem sítě, Svobodová vytloukla francouzský blok a skóre bylo 10:13 z pohledu našich volejbalistek. Po technických úderech Ratahiryové ale Francouzky opět vedly o pět bodů a po bodových blocích už 18:10. Domácí hráčky mířily k titulu v Golden European League 2022, když kontrolovaly hru a při vedení 20:11 a 22:12 bylo o výsledku téměř rozhodnuto. Český trenér poslal na hřiště mladé hráčky, které už do skóre nepromluvily a Francouzky vybojovaly mečbol za stavu 24:13. Finále ukončila tvrdým útokem Gicquelová.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto CEV