Postupový mečbol do Final Four GEL 2022 čeká naše muže v Belgii

Základní skupiny letošního ročníku Golden European League 2022 míří do svých závěrečných zápasů. Naši muži zatím neztratili ve skupině C ani bod, a pokud tomu bude tak i v Belgii, mohou se začít připravovat na finálový turnaj, protože i případná prohra v posledním zápase s Estonskem by je z prvního místa ve skupině nesesadila. Finalisté Final Four GEL mají jistou vstupenku do Challenger Cupu. Následně vítěz Challenger Cupu postupuje do Nations League, což je pro náš mladý tým určitě velká motivace. Cesta je však ještě daleká, ale ne nereálná.

Belgie měla být v základní skupině GEL největším soupeřem našich mužů v postupu do Final Four. Nicméně vše je jinak a mladý belgický tým po porážce s námi a dvou porážkách s Estonskem je mimo hru o postup. „Ano, očekával jsem, že právě Belgie by měla být naším největším soupeřem v boji o postup, ale nakonec je to Estonsko, které postupně tým doplňuje a zvedá se. Nicméně my můžeme o postupu rozhodnout již v Belgii a na to se nyní soustředíme. To, že není v sestavě Jakub Janouch, to bylo domluveno již před touto reprezentační sezónou. Kuba slíbil, že s námi odjede polovinu GEL a pak si z rodinných důvodů dá volno, tzn. nejde ani o zranění, ani o ztrátu výkonnosti, ale byli jsme takto domluveni dopředu,“ vysvětluje hlavní kouč Jiří Novák. Naši reprezentanti sice v Karlových Varech zvítězili nad Lotyšskem, ale trenér Novák měl k předvedenému výkonu trochu výhrady. „Chyběl nám zabijácký instinkt, hlavně na obraně musíme být důslednější a agresivnější. Místo abychom Lotyše „dorazili“, nechali jsme „je doufat“ v lepší výsledek. Jinak samozřejmě s vítězstvím jsem spokojen,“ vysvětluje svoje částečné výhrady Novák.

V minulých zápasech kapitán Adam Zajíček nemusel zvyšovat hlas, ale v Karlových Varech tomu bylo jinak. „……(úsměv) no, zvýšení hlasu proběhlo během zápasu, pak jsme se k tomu už nevraceli. Jsem rád za vítězství a jedeme dál. Máme zase prostor k práci, po dni volna potrénujeme před Belgií a věřím, že podobné výpadky se už nebudou opakovat. Musíme zlepšit souhru s nahrávači a nenechat si postup utéct mezi prsty. Estonsko neřeším, teď je před námi Belgie,“ říká s nadhledem, vždy bojovně naladěný kapitán českého týmu.

Poradu jsme po zápase neměli a ani nevím, že by byl trenér nespokojený. Vím, že výkon nebyl optimální, ale vyhráli jsme 3:0 a to podle nejdůležitější,“ dodává po vítězství nad Lotyšskem univerzál Patrik Indra, který se představil asi naposled ve své domovské hale, kde „režíroval“ rozhodující zápas finále play off letošní UNIQA extraligy. „Vůbec nejsem jedničkou na postu univerzála, s Markem Šotolou se pravidelně střídáme, hraje ten, který je momentálně lepší a já se logicky snažím, abych na place byl,“ hodnotí svoji pozici v týmu MVP UNIQA volejbalové extraligy mužů 2021/2022.

To, že nás čeká asi nejdůležitější zápas skupiny, je jasné. Naše hráče to bude stát hodně psychických, ale hlavně fyzických sil. Nebudeme si namlouvat, že klubové soutěže seberou hráčům množství sil a mezera mezi klubovou a reprezentační sezónou je minimální. To potvrzuje i jeden z nejvytíženějších hráčů naší extraligy Patrik Indra. „Teď je na čase vyždímat ze sebe poslední síly, ale já se zatím fyzicky po náročné sezóně cítím výborně (smích),“ konstatuje.

Krátká příprava na nadcházející utkání probíhala od neděle v Praze, odkud se v úterý naše reprezentace vydá vstříc důležitému utkání do Belgie.

středa 8. června 2022

  • 20:30 Belgie – Česká republika (přímý přenos ČT sport)

Nominovaní hráči:

Polák Josef blokař
Sedláček Oliver blokař
Trojanowicz Lukáš blokař
Zajíček Adam blokař
Moník Milan libero
Pfeffer Daniel libero
Bartůněk Luboš nahrávač
Piskáček Ondřej nahrávač
Čech Daniel smečař
Galabov Jan smečař
Licek Martin smečař
Petr Šulista smečař
Indra Patrik univerzál
Šotola Marek univerzál

Realizační tým:

Novák Jiří hlavní trenér
Kop Martin asistent trenéra
Mascia Stefano asistent a kondiční trenér
Sklenář Zdeněk statistik
Sedlák Martin masér
Valová Eliška fyzioterapeut
Benda Petr fyzioterapeut
Vastl Oldřich lékař
Avenarius Jakub lékař
Jambor Tomáš týmový manažer

 

Autor: Jiří Carba