Naši volejbalisté promarnili sedm mečbolů a na bronz v Challenger Cupu nedosáhli

Utkání o třetí místo na Challenger Cupu 2022 bylo posledním zápasem letošní reprezentační sezóny pro náš výběr. Čeští volejbalisté neměli zápas o bronzové medaile vůbec dobře rozehraný. První dva sety výrazně ztráceli, ale ve třetí a čtvrté sadě předvedli bojovný výkon, který utkání dostal až do tie breaku. V něm národní tým nevyužil sedm mečbolů a padl s domácím výběrem Jižní Koreje v pěti setech. Z Challenger Cupu v Soulu si tak Češi odvážejí čtvrté místo.

Česká republika – Jižní Korea 2:3 (19:25, 16:25, 26:24, 25:23, 20:22)

Rozhodčí: Gerard Joseph (MAS), Pimthongkhonburi Sasiprapa (THA)

Sestavy:

Česká republika: Špulák, Šotola, Galabov, Zajíček, Bartůněk, Licek, libero Moník. Střídali: Sedláček, Indra, Polák, Čech, Srb, Svoboda

Jižní Korea: Shin Suk-Yung, Lim Sungjin, Han Sun-Soo, Heo Subong, Hwang Kyungmin, Choi Min-Ho, libero Park Kyeongmin. Střídali: Kwak Seung-Suk, Im Donghyeok, Hwang Taekeui, Kim Kyumin

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

trenér Jiří Novák: „Chtěli jsme zápas vyhrát a skončit pozitivním výsledkem, ale bohužel první dva sety jsme nehráli volejbal, který nás zdobil celé léto, to znamená bojovný. Bylo to takové ospalé, potom jsme vyměnili pár hráčů a obraz se úplně změnil. Bojovali jsme, rvali se o každý balon. I když výsledek nebyl vítězný, už jsme aspoň hráli náš volejbal. Jsem moc rád, že jsme na turnaji mohli porovnat tři volejbalové styly, jak africký, asijský tak i středoamerický. Doufám, že nám to poskytlo dostatek informací do budoucna, o čem je ta o level vyšší úroveň a na čem musíme pracovat do budoucna, abychom se zase o krok posunuli dál.“

kapitán Adam Zajíček: „V týmu panuje velké zklamání.V prvních dvou setech nám nešlo prakticky vůbec nic, pak to ale kluci ze střídačky zvedli, pomohli obrazu hry. Do posledního balonu jsme se rvali, ale bohužel štěstí bylo nakloněno na stranu Korejců, kdy v rozhodujícím momentu jestřábí oko nezafungovalo tak jak mělo. Ale na to se nemůžeme vymlouvat. Ten zápas jsme si měli rozehrát úplně jinak a bylo by teď veseleji. Bohužel odjíždíme s prohrou, neskončili jsme vítězstvím, což nás všechny mrzí. Náš výkon byl bohužel slabý a nedostačující na tuto úroveň.“

Čeští volejbalisté nastoupili na turnaj už ve třetí barvě. V bílých dresech se jim ale proti domácím hráčům v úvodu příliš nedařilo. Za stavu 1:6 byl trenér Jiří Novák donucen k time-outu. Ani po něm ale Jihokorejci před narvanou halou nezvolnili, vybírali všechny české útoky a nutili naše hráče k chybám. Při technickém oddechovém čase už Češi ztráceli sedm bodů. Českým volejbalistům se nedařilo dostat se do hry, Jihokorejci nepřipouštěli větší komplikace a drželi si svůj náskok. Za stavu 12:18 následoval time-out pro český tým, po kterém začali Češi snižovat. Nejprve předvedli skvělé a tvrdé útoky Galabov se Šotolou, pak českým hráčům pomohl dvakrát autem Heo Subong a rozdíl ve skóre tak byly jen tři body. Jihokorejský trenér reagoval oddechovým časem, po něm sice Češi dál tvrdě útočili, ale více už se v prvním setu přiblížit nedokázali. Sadu zakončil tvrdou smečí Choi Min-Ho.

V druhém setu dokázali Češi se soupeři držet krok jen v prvních šesti výměnách. Od stavu 3:3 zaznamenali domácí hráči pět bodů v řadě a opět měli pohodlný náskok. Na jihokorejské straně nebyly chyby, pro české hráče bylo prakticky nemožné prosadit se přes bloky soupeře a domácí volejbalisté měli zápas jasně pod kontrolou. Zatímco Češi se na každý bod hodně nadřeli, jihokorejští hráči bodovali celkem snadno. Na jeden povedený český útok připadaly dva až tři korejské. Po Špulákově podání do sítě a esu Im Donghyeoka už byl rozdíl ve skóre osmibodový, Češi prohrávali 10:18. Domácí volejbalisté svůj náskok ještě navyšovali, dostali se dokonce na dvouciferný rozdíl. Bodovou propast bylo pro české hráče nemožné smazat, i když se jim podařilo tříbodovou šňůrou lehce přiblížit. Ztracenou sadu už se ale zachránit nepodařilo a Češi ji ztratili hrozivým devítibodovým rozdílem.

Třetí sadu zahájil Bartůněk servisem do autu, další dva body ale už připadly Čechům. Pak se ale dvakrát odrazil míč od českého bloku do autu a jihokorejští hráči vedli, ale i oni občas chybovali a špatný servis domácích hráčů znamenal opět vyrovnaný stav. Úvod setu nabídl skvělou podívanou z obou stran a tím pádem i vyrovnaný průběh. Po dlouhé výměně zakončené Šotolovou smečí vedli čeští hráči o dva body. Po perfektním bloku Čechů byl jejich náskok ještě o bod větší a trenér domácího celku reagoval oddechovým časem. Za stavu 11:9 pro český tým zaútočil Sedláček středem sítě, podle rozhodčích do autu. Trenér Novák si vzal video výzvu, která ukázala, že balon dopadl přesně na čáru. Na technický time-out tak šli Češi s tříbodovým vedením. Po korejské smeči přišlo znovu na řadu video, protože rozhodčí ukázal aut, s čímž domácí tým nesouhlasil. Video výzva potvrdila jejich názor a připsala Korejcům bod. Chybou Licka a smečí Im Donghyeoka bylo navíc vyrovnáno, 14:14. Vyrovnaná hra pokračovala, body se přelévaly ze strany na stranu a schylovalo se k dramatickému závěru třetí sady. První setbol darovali Čechům sami Jihokorejci, Choi Min-Ho podával do pásky. Vzápětí ale svou chybu napravil a bylo opět srovnáno. Druhý setbol už si čeští hráči vybojovali sami, Licek skvěle zasmečoval. Vítězný bod pak opět poskytli soupeři, když smečovali jen do autu. Češi snížili na 1:2 na sety a šlo se do čtvrté sady.

Zisk třetího setu jako by Čechy nakopl, ve čtvrté sadě získali první dva body. Domácí volejbalisté rychle srovnali a znovu tu byla přetahovaná o každý balon. Při servisu Josefa Poláka získali čeští hráči díky úspěšným blokům dva body navíc a trenér domácího týmu zkoušel zastavit Čechy time-outem. To se mu také podařilo, od českých bloků se dvakrát odrazil míč do autu a Jihokorejci vyrovnali na 9:9. Na technický oddechový čas odcházela česká reprezentace opět s dvoubodovým náskokem, když korejská obrana odrazila míč do autu a Sedláček pak soupeře zablokoval na síti. Tentokrát Češi o vedení nepřišli, naopak díky bloku Šotoly ještě přidali bod a vedli 14:11. I přesto, že potom Sedláčkův servis zastavila síť a Šotola netrefil smeč do hřiště a rozdíl mezi celky byl tak jeden jediný bod, nedali čeští volejbalisté Jihokorejcům možnost k vyrovnání. Česká hra se oproti prvním dvěma dějství výrazně zvedla, teď to byli oni, kdo na hřišti udával tempo. Slibný náskok si ale Češi dokázali znovu zkomplikovat, když pustili domácí hráče na ztrátu jediného míče. Oddechový čas trenéra Nováka ale opět českou hru nakopnul a tříbodový náskok byl zpět. I korejský trenér si vzal time-out a i s pomocí video výzvy, která prokázala Sedláčkův dotek sítě, snížili na 20:21. Licek z rozhodnutím nesouhlasil a po dlouhé debatě s rozhodčím dostal žlutou kartu. Ani to ale český tým nepoložilo a těsný náskok držel. Korejský aut z podání nabídl Čechům dva setboly, za stavu 24:22 ještě dokázal domácí tým snížit, druhý setbol už ale přes korejský dvojblok smečující Licek využil a zápas o bronzové medaile z letošního Challenger cupu musel rozhodnout až tie break.

Do zkrácené páté sady vstoupili lépe volejbalisté Jižní Koreji, čeští hráči dvakrát smečovali daleko za zadní lajnu a darovali soupeři první dva body. I další bod byl připsán domácím hráčům, trenér Novák reagoval video výzvu a už opakovaný záběr jasně prokázal, že Sedláčkův balon byl ve hřišti. Po útoku Shin Yung-Suka vedli jihokorejští volejbalisté o dva body. A náskok si udržovali, čeští hráči dokázali maximálně snížit. Češi měli problém zejména při vlastním podání, kdy se jim nedařilo bodovat. To se změnilo až při servisu Šotoly, Polák předvedl vynikající blok a český tým vyrovnal na 10:10. Stejný hráč pak dokázal dostat hráče v bílých dresech poprvé v páté sadě do vedení. Po korejském time-outu bylo opět srovnáno na 12:12 a koncovka setu opět slibovala dramatickou podívanou. Za stavu 13:13 poslal trenér Novák na podání střídajícího Jana Svobodu a jeho servis donutil domácí volejbalisty smečovat daleko za koncovou čáru a Češi měli mečbol. Jenže pak i Svoboda poslal balon do autu a místo konce utkání bylo opět srovnáno. Druhý i třetí mečbol zajistil Šotola, ale oba Korejci odvrátili. Sedláček tvrdě zasmečoval a byla tu čtvrtá možnost na ukončení utkání, ale o tu se čeští hráči připravili sami, Sedláčkův servis letěl do autu. Ani pátý mečbol nebyl úspěšný, ten šestý daroval Im Donghyeok. Češi nedokázali zahrát dva body za sebou a promarnili i sedmou šanci. Osmou už nedostali, naopak Korejci si obětavou hrou vydobyli první mečbol, který hned využili. Trenér Novák si sice ještě vzal výzvu, jestli se nedotkli domácí hráči sítě, ale video jen prokázalo, že Korejci se sítě dotkli, ale až po dopadu míče na zem. Jižní Korea tedy po boji získala bronzové medaile z letošního Challenger cupu. Česká republika obsadila v osmičlenném turnaji čtvrtou pozici. 

Kompletní výsledky Challenger Cupu 2022 ZDE

 

Autor: Zuzana Kézrová