Češi ve finále GEL zaskočili favorizované Turky a slaví zlatý triumf

Po sobotním skvělém obratu v semifinále proti Ukrajině pokračovala skvostná jízda našich reprezentantů i ve finále Final Four Golden European League 2022 proti Turecku. Nejlépe podávající hráč celé GEL 2022 Martin Licek po čtyřech setech ukončil finálový zápas esem. Pro svěřence Jiřího Nováka byl letošní ročník GEL doslova zlatý, když ve skupinové fázi ani ve Final Four neprohráli žádné utkání. Obhájce loňského prvenství porazili 3:1 po setech 25:21, 25:22, 21:25 a 27:25 a společně s ním postoupili do Challenger Cupu 2022.

Turecko - Česká republika 1:3 (21:25, 22:25, 25:21, 25:27)

Rozhodčí: Marcin Herbik (POL), Roberto Boris (ITA)

Sestavy (od zóny I):

Turecko: Savaş, Ekşi, Aydin, Güneş, Lagumdzija A., Bayram, libero Döne. Střídali: Gülmezoğlu, Lagumdzija M., Bülbül, Matic 

Česká republika: Licek, Zajíček, Indra, Galabov, Sedláček, Bartůněk, libero Moník. Střídali: Šotola, Srb, Polák, Špulák

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

Adam Zajíček, kapitán: Je to krásný pocit, který jsem před dvěma měsíci zažil v klubu a teď i s národním týmem. Pocity jsou krásné a cítím zadostiučinění za tvrdou práci, která nám po tom měsíci a půl přinesla ovoce. Stačilo věřit, a i když jsme si to dnes trochu zkomplikovali, ale naštěstí se k nám štěstí otočilo čelem. Dnes na tréninku nám bylo řečeno, že to může být první titul od roku 2004, ale nijak jsme se tím nezaobírali, soustředili jsme se na utkání a myslím, že nám to dojde až v pozdějších dnech nebo týdnech. Klubové tituly jsou cenné, ale s národním týmem ještě zlato nemám, takže tuto zlatou řadím mezi největší úspěchy. Každá medaile, kterou jsem získal, má svůj příběh, tato patří k těm unikátním, kdy po náročné sezóně a i po peripetiích se to povedlo. Stojí za to se nevzdávat soustředit se a mít kolem sebe správné lidi. Mám velkou radost.

Martin Licek, smečař: „Je to nádherné, nevím, co říct. Říká se, že mistři končí esem a já jsem rád, že se nám to dnes podařilo a máme zlato. Rozhodlo podání a příjem a podle mě i to, že jsme si to užívali víc než Turci.“

Jan Galabov, smečař:Je to skvělé a emoce jsou nepopsatelné. Před tímto zápasem jsme si nedávali žádné super naděje, že bychom to mohli dokázat. Na hřišti jsme to oddřeli, dopomohly nám k tomu i taktické věci a dotáhli jsme to do zdárného konce. Šli jsme do toho s čistou hlavou, protože jsme neměli co ztratit. Turci byli jednoznační favorité, možná o to lépe se nám hrálo, nebyli jsme svázaní a mohli do západu jít hlava nehlava.

Milan Moník, libero:Jsem šťastný, že jsme to zmákli a pro mě je to vlastně první zlatá medaile, protože mám z Českého poháru i z české ligy samé stříbrné. Dnešek je pro mě úžasný den a jsem strašně rád, že jsme udělali dobrou reklamu českému volejbalu. Byl jsem moc šťastný už po zápase s Ukrajinou, protože to byl těžký soupeř, kterého jsme zvládli a dnes jsme si to chtěli užít. Řekli jsme si, že když už jsme tady a máme šanci hrát o titul, tak to prostě zmákneme a jsem rád, že jsme v koncovkách zvedli hlavy a bojovali jsme dál a výsledek je odměnou.

Jiří Novák, trenér: Dnes tam byla energie i kvalita. Sice jsme udělali pár nesmyslných chyb, ale sám jsem překvapený, jak jsme dnes byli nad Tureckem. Tým mě pořád překvapuje. Oproti loňskému mistrovství Evropy je tady nových pět hráčů a přesto ten mančaft šlape a hraje dobře. Hráči teď dostanou volno, protože hrají v podstatě jedenáctý měsíc v kuse. Sejdeme se 11. července, budeme se 14 dní připravovat a pak odletíme do Koreje na Challenger Cup. Hráčům určitě pomůže jejich výsledek a výkon, který tady předvedli. Po mentální stránce by měli být silní a věřit si. Čeká nás další minimálně jeden kvalitní zápas, ve kterém se budeme rvát o naše místo na výsluní.

Po útocích Licka a Indry se svěřenci Jiřího Nováka ujali vedení 3:1 i 4:2 v úvodu finálového utkání. Na 5:5 Turci srovnali po nedorozumění Bartůňka se Sedláčkem, bod tvrdou smečí ale přidal Licek. Vedení na stranu českých volejbalistů znovu vrátil Indra a při podání Licka byl stav 10:8. O dalším bodu rozhodovala video challenge, Zajíček se ale sítě nedotknul a Češi vedli o tři body. Efe srovnal na 12:12 a o bod později si trenér Novák vyžádal time out. Střídající Šotola zablokoval turecký útok, Galabov trefil přímý bod z podání a za stavu 16:14 pro náš tým reagoval oddechovým časem trenér Turků. Čechům se dařil tvrdý servis a Šotola zvyšoval po dlouhé výměně na 20:16. Po dalším oddechovém čase snížili Turci ztrátu na dva body, Savas ale servíroval do sítě. V koncovce Češi drželi tříbodový náskok a po dlouhém servisu Yasina podával Srb na setbol. Tvrdou smečí zakončil první set Galabov.

Galabov z pipu srovnával na 3:3, stejný hráč o chvíli později přidal bod na 4:4. Oba týmy přidávaly postupně body, Češi ale chybovali na servisu a Savas s pomocí pásky esem zvýšil na 8:5. Turci útočili tvrdě a přesně a drželi tříbodový náskok. Nadále úspěšně skládali, náskok udržovali i při skóre 19:16 a úspěšném útoku Šotoly. Dvacátý bod tak připsali obhájci titulu a po chybě Zajíčka na servisu vedli už o čtyři body. Galabov obstřelil blok soupeřů, snížil na 19:21 a turecký trenér Özbey požádal o time out. Kontaktní bod trefil Šotola, stejný hráč blokem srovnal na 21:21 a po dlouhé výměně bodoval Galabov. Eso Srba potvrdila challenge a jeho tým vedl už 23:21. Další úspěšný útok Galabova znamenal setbol a po útoku Lagumdziji do autu a rozhodnutí video rozhodčího byl stav 2:0 na sety pro Novákův výběr.

Indra se Zajíčkem zablokovali tureckého smečaře Gülmezogla, Galabov trefil útok a Češi v úvodu třetí sady vedli 3:1. Turci servírovali netrpělivě a také nepřesně, do sítě však podával i Indra a rozdíl ve skóre byl jen jeden bod. A to i po útoku Galabova ze zadní pozice a chybě Zajíčka na podání – 10:9. Po útoku Poláka středem a chybě tureckého smečaře se ale skóre posunulo na 12:9. Tříbodovou výhodu Češi kontrolovali až do přímého bodu ze servisu z ruky Gülmezogla a bodového bloku, kterým Turci srovnali na 16:16. Novák svolal hráče k lavičce a Gülmezoglu zkazil následné podání. Vedení na stranu Turků strhli blokem Lagumdzija, Bülbül přidal eso a obhájci prvenství vedli 20:17. Turci přitlačili v útoku a náskok posunuli na 23:19, kdy snižoval Licek. Vytlučený dvojblok Šotola-Sedláček znamenal turecký setbol, Sedláček úspěšným útokem snížil a následnou rozehru zastavil trenér Novák žádostí o challenge. Míč se ale palubovky nedotkl a Turci tak získali třetí set.

Hned v první výměně čtvrté sady se nahrávač Bartůněk prosadil podařenou smečí, bod přidal Šotola, středem útočil Zajíček a český tým vedl 4:2. Následné body přibývaly především po chybách z podání na obou stranách. Šotola bodoval z hlavního kůlu a Licek zaznamenal eso na 10:7. Jeho tým odskočil na 12:8 a turecký trenér bral time out. Chytrým úderem přidal 14. bod Polák, Turci se ale vrátili do hry a snížili na 12:14. Adam Zajíček nadvakrát bodoval na bloku a pustil uzdu emocím, které přerušil trenér Özbey dalším time outem. Turci se přiblížili na dvoubodový rozdíl a oddechový čas bral trenér Novák. Do kontaktu se Turci dostali po chybě Šotoly v útoku, stejný hráč hned v následné výměně přidal bod na 18:16. Kapitán Adam Zajíček trefil eso k zadní čáře a jeho tým vedl 20:17. Po další podařené spolupráci Bartůňka se Šotolou vedli Češi 21:18, Turci ale snížili na 20:21 a Novák bral oddechový čas. Lagumdzija přímo ze servisu srovnal skóre, v útoku se prosadili Indra i Lagumdzija a turečtí volejbalisté vedli 23:22. Nejlepší hráč Turků útočil do autu a Češi měli při Špulákově podání mečbol. Druhý mečbol zajistil přes trojblok Licek, Turci opět odvrátili a za stavu 25:25 technicky zaútočil Zajíček. Letošní Golden European League zakončil esem Martin Licek.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto CEV