Češi přidali další vítězství 3:0, trenér ale s výkonem spokojený nebyl

Po jasném vítězství v Lotyšsku se k odvetě postavili čeští volejbalisté v Karlových Varech. Domácí tentokrát s lotyšským výběrem svedli vyrovnanou bitvu, a to především v druhém a třetím setu. Trenér Jiří Novák vystihl průběh utkání slovy „výsledek dobrý, předvedený výkon horší“. I tak ale naši volejbalisté bez ztráty setu potvrdili své vedoucí postavení v tabulce skupiny B Golden European League 2022.

Česká republika - Lotyšsko 3:0 (25:14, 25:22, 25:20)

Rozhodčí: Jörg  Kellenberger (GER), Tomáš Buchar (CZE)

Počet diváků: 900

Sestavy:

Česká republika: Polák, Bartůněk, Licek, Zajíček, Indra, Galabov, libero Pfeffer. Střídali: Šotola, Srb, Šulista

Lotyšsko: Freimanis, Dardzans, Šmits, Blumbergs, Petrovs, Ozolinš, libero Kronbergs. Střídali: Skrüders, Sauss, Jansons

Statistika ZDE

Ohlasy po utkání:

Adam Zajíček (kapitán ČR):Máme radost, že jsme zápas zvládli, protože už v prvním setu jsme si to dost zkomplikovali. Hráli jsme laxní volejbal a zahrávali jsme si výsledkem. Lotyši nám pomohli množstvím zkažených podání, a když šli do vedení, nepotvrdili ho. Jsme rádi, že pokračuje naše úspěšná série a že jsme vyhráli bez ztráty setu.

Jiří Novák (trenér ČR): Výsledek dobrý, předvedený výkon horší.Dnes jsme si to zbytečně udělali těžší, než bylo potřeba. Dobře jsme nastoupili v prvním setu, ve druhém jsme také měli čtyřbodové vedení, ale nedůsledností jsme Lotyšům dovolili, aby se dotáhli. Budu tlačit na to, abychom se podobných situací vyvarovali. Lotyši dnes dobře podávali, my jsme to na příjmu ustáli, v naší hře ale bylo spoustu nedůrazných věcí, takže jsme se nadřeli víc, než jsme museli. Po třech solidně odehraných zápasech bylo dnešní utkání výjimkou. Výsledky jsou jaké jsou a bylo by chybou si myslet, že to pořád půjde samo. Nespokojený jsem proto, že vím, jak tento tým umí hrát a dnes nepředvedl to, co v něm je.

Michal Gogol (trenér LAT): Zápas měl dvě tváře. Výsledek pro nás samozřejmě není dobrý a nejsme spokojeni s prohrou 0:3. Věděli jsme, že v České republice budeme hrát proti velmi dobrému týmu. Vždy začínáme pozdě. Každý zápas a každý set začíná našimi chybami a nervózní hrou. Ve druhém setu jsme udělali pár změn a zlepšili se, měli jsme šance, ale nebyli jsme dost dobří na to, abychom set vyhráli. Máme ale velmi mladý tým a učíme se hrou, krok po kroku.

Do úvodního vedení 4:1 se Češi dostali po dvou bodech Indry, esu Bartůňka a chybném útoku Lotyšů. Po odpískané technické chybě Bartůňka na přihrávce se hosté dotáhli na 5:4. Tvrdá smeč, povedené podání Zajíčka a úspěšný trojblok Bartůňka, Poláka a Galabova znamenaly vedení Čechů o tři body. Po chybě Petrovse v útoku a doteku lotyšského bloku u sítě se skóre posunulo na 10:6. Bodovým blokem a tvrdou smečí se blýskl i Licek. Za stavu 12:6 si tak hostující trenér Gogol vzal první oddechový čas. Vedení Čechů už o osm bodů zajistil další dotek blokujících Lotyšů u sítě. Po podání Ozolinše zvýšil na 15:8 Polák, hosté však odpověděli stejnou zbraní a bodovým blokem. Druhý time out si Lotyši vybrali za nepříznivého stavu 17:9 pro domácí tým. Za stavu 19:11 poslal trenér Gogol do hry dva nové hráče – Skrüderse a Sausse. Dvacátý bod Čechů však přidal Zajíček a po jeho podání domácí vedli už o deset bodů. Na hřiště se podíval i Jansons, ten ale pokazil podání a Češi vedli 23:14. Eso přidal Galabov a střídající Šotola vytlučeným blokem uzavřel úvodní sadu – 25:14.

Vedení 4:0 na úvod druhého setu zajistil sérií podání Licek, lotyšský trenér reagoval střídáním. Po neskutečné výměně s obětavou obranou domácích snížili Lotyši na 5:3. Lotyši vytloukli český blok a Polák smečoval do autu, rozdíl ve skóre se smrsknul na jediný bod a z úspěšné obrany hosté vyrovnali na 8:8 a 9:9. Zajíček však nadchnul plnou KV Arénu útokem na 11:9 a Lotyši si vzali oddechový čas a po úspěšných útocích připsali 10. a 11. bod. Dardzans tvrdou smečí srovnal na 13:13, podání ale pokazil. Bartůňka vystřídal 208 cm vysoký Šotola, Indru nahradil Srb. Na 15:14 bodoval Polák, Galabov při podání přestřelil kurt. Polák a Šotola smečí a blokem zajistili vedení domácích o dva body a vyvolali time out Lotyšů. Po sérii neúspěšných bloků na obou stranách se skóre posunulo na 19:17, Sauss přidal eso a trenér Novák požádal o oddechový čas. Vedení 21:19 v koncovce zajistil na druhou přes Srb, Zajíček ale servíroval do sítě. Dardzans smečoval do autu a Češi vedli 23:20. Polák vytlučeným blokem zajistil setbol, který ale Lotyši odvrátili. Set ale zakončil úspěšným útokem Licek.

Po chybě Lotyšů při podání a v útoku získali Češi hned v úvodu třetí sady dvoubodové vedení. Další body přidali blokující Polák a smečující Šotola. Lotyši snížili na rozdíl jediného bodu po dvou vytlučených českých blocích. Do sítě se chytil Blumbergs a domácí vedli při podání Galabova 5:3. Trenér Novák poslal na kurt Šulistu, ale Šmits se blýskl v útoku a Sauss esem srovnal na 7:7. Další smečí poslal Šmits Lotyše do vedení, stejnou zbraní ale na 9:9 srovnal Zajíček. Blumbergs protlačil míč do kapsy mezi sítí a blokem a český kouč Novák požádal o time out. Po neúspěšném útoku Licka vedli Lotyši už o dva body, Šulista ale vytloukl blok a snížil na 11:12. Po oddechovém času sáhl hlavní trenér Gogol. Chyby na podání na obou stranách znamenaly vyrovnaný stav 13:13. Vedení Čechům vrátil blokem kapitán Zajíček a vytlučeným blokem Šotola. Sedmnáctý bod domácích zajistil Licek, tvrdě ale odpověděl Freimanis, který si vysloužil pochvalu trenéra Gogola. Galabov posunul skóre na 19:17, Šotola smečí přidal dvacátý bod, následné podání však přes síť nedostal. Stejně ale chyboval Šmits a Galabov zvýšil esem na 22:18. Polák přidal bodový blok a Licek smečoval pro mečbol. Lotyši dva mečboly odvrátili, utkání ale ukončil Polák.

 

Autor: Štěpán Sedláček