Zápas pravdy Češi zvládli na jedničku a slaví postup na ME U18

Poslední zápas kvalifikační skupiny E ME 2022 v Tel Avivu byl zároveň přímým soubojem o postup na letošní evropský šampionát U18. Čeští kadeti v něm vyzvali domácí reprezentaci Izraele. V neuvěřitelné divácké atmosféře udrželi svěřenci Jiřího Zach pevné nervy a po vítězství 3:0 se zaslouženě radují z postupu na ME.

Česká republika - Izrael 3:0 (25:23, 25:22, 25:17)

Sestavy (od zóny I):

ČR: Pitner, Tóth, Vítámvás, Pastrňák, Černý, Brichta, libero Tláskal. Střídal: Háger

Izrael: Simaan, Liberman, Maron, Rura, Marthen, Alfasi, libero Shalev-Setzemsky. Střídali: Sahar Patishi, Talmor

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

kapitán Matěj Pastrňák: „Zápas byl za neuvěřitelný atmosféry neskutečně těžký, Izrael se držel v každém setu až na konci třetího se nám je podařilo zlomit, hlavně blokem. Byl to důležitý krok v naší repre kariéře, že jsme postoupili na ME v Gruzii.“

trenér Jiří Zach: První dva sety byly vyrovnané, ale v posledním už jsme byli jasně lepší.“

První dva sety se nesly v podobném duchu. Vždy si naši reprezentanti vybudovali drobný náskok, který ale vzápětí zahodili. Se soupeřem hrála celá hala, která ho burcoval ke skvělým momentům, a za žádných okolností se nehodlal vzdát. V koncovkách setu ale Češi vždy dokázali svou dominanci a vyhráli je 25:23 a 25:22.

Třetí set již byl jednoznačnější. Izrael čekal na otočení naší sestavy, které ale nepřišlo, a trefil se zpátky do rotace, kde ho čeští trenéři chtěli mít. Naši reprezentanti dobře bránili, což vedlo k čím dál větší panice na izraelské straně. Domácí celek si s dobrým výkonem našeho celku už neuměl poradit, zbytek utkání byl už plně v české režii, 25:17.

Kompletní výsledky kvalifikace ME U18 2022 ZDE

 

Autor: Jan Moravčík, foto CEV