V posledním utkání základní skupiny ME U18 český tým „převálcoval“ domácí Gruzii

Všechny zápasy základních skupin na ME U18 2022 v Tbilisi jsou už odehrány. Bohužel pro náš tým se dveře do první čtyřky turnaje zavřely už před naším posledním zápasem s domácí Gruzií. Česká reprezentace však nesvěsila hlavu a roli favorita potvrdila jasnou výhrou 3:0. V konečném zúčtování skupiny I tak patří naší reprezentaci třetí příčka, což znamená, že svěřenci Jiřího Zacha budou o víkendu bojovat o konečné 5. – 8. místo. V semifinále této skupiny vyzvou v sobotu celek Slovinska. Naši skupinu nakonec ovládla Francie, druhé místo patří Srbsku. Tyto dva celky čeká boj o cenné kovy společně s vítězem skupiny II, týmem Itálie a druhým postupujícím Bulharskem.

Gruzie – Česká republika 0:3 (13:25, 11:25, 15:25)

Rozhodčí: Tanti (MLT), Fragkakis (GRE)

Sestavy (od zóny I): 

ČR:  Chromec, Pastrňák, Tóth, Dubš, Pitner, Černý, libera Míček, Tláskal. Střídali: Obdržálek, Hilšer, Bednařík, Háger

Gruzie: Kuraziani, Melkonyan, Khurtsilava, Meladze, Mikadze, Lobzhanidze, libero Dzneladze. Střídali: Kurashvili, Natsvlishvili S., Khalilovi, Badrishvili, Bulauri, Kamkamidze, Natsvlishvili G.

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

smečař Vojtěch Pitner: „Soupeř dosud nevyhrál jediný zápas, ale povedlo se nám je nepodcenit a dovést zápas do vítězného konce.“

trenér Jiří Zach: „Soupeř byl opravdu malý. Soupeře jsme jasně převyšovala fyzicky i herně. Zahráli si všichni hráči ze sestavy.“

Popis utkání:

Hned od začátku utkání bylo jasné, kdo bude na hřišti pánem. Díky dobré a zodpovědné obraně se náš tým dostal do několikabodového vedení (0:6), který nezastavil ani time soupeře. Prvního bodu se domácí Gruzie dočkala až po našem zkaženém podání, 1:8. I nadále Češi svůj náskok navyšovali a set s přehledem dovedli do vítězného konce, 13:25.

I když se domácí na začátku druhého setu trošku osmělili (2:5), stále chybovali. Češi sice na chvíli ztratili koncentraci a trošku se trápili, ale záhy se vrátili ke svému dobrému výkonu, 7:15. Gruzie už neměla co nabídnout, ani naše pozměněná sestava nezaváhala a tak druhý set putoval opět na českou stranu, 11:25.

Od začátku třetího setu nastoupil náš tým se smečařskou dvojicí Michal Háger / David Obdržálek. Zpočátku sice díky našim chybám bylo skóre vyrovnané, ale v půlce setu naši hráči dobrou obranou získali pětibodový náskok. Ani velká podpora domácího publika Gruzii nepomohla a náš tým bez zbytečných komplikací dokráčel nejen k jasnému vítězství ve třetím setu (15:25), ale i v celém utkání.

Kompletní výsledky základních skupin ME U18 2022 v Tbilisi ZDE

 

Autor: Jan Moravčík, foto CEV