V důležitém duelu o přímý postup na MS naši kadeti na Slovince nestačili

Po dni volna nastoupili naši kadeti na ME U18 2022 k semifinálovému utkání skupiny o 5. – 8. místo proti Slovinsku a o motivaci nebyla nouze. Vítězství v  tomto utkání totiž zajišťovalo přímou účast na mistrovství světa. Bohužel náš tým od začátku utkání tahal za kratší konec a po prohře 0:3 bude v neděli bojovat o konečné sedmé místo s polským výběrem, který ve stejné fázi turnaje prohrál s Belgií 0:3.

Česká republika - Slovinsko 0:3 (23:25, 21:25, 22:25)

Rozhodčí: Shirinyan (ARM), Souto Jimenez (ESP)

Sestavy (od zóny I): 

ČR: Chromec, Pastrňák, Tóth, Dubš, Pitner, Černý, libera Tláskal, Míček. Střídali: Obdržálek, Vítámvás, Hilšer, Háger

Slovinsko: Najdić, Okorn, Legen, Podbregar Špes, Marovt, Oman, libero Karadža Pevc. Střídali: Purgar, Frece, Kržič

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

kapitán Matěj Pastrňák: „V prvním setu jsme po slibném začátku dostali sérii na podání, která pravděpodobně rozhodla. V druhém setu byli Slovinci lepší a v posledním, ač vyrovnaném setu, si to uhráli.“

trenér Jiří Zach: „Bohužel nás opět Slovinsko vyučilo v podání plachty, a krom Pastrňáka nebyl žádný útočník, který by to dokázal zvrátit.“

Popis utkání:

V úvodu utkání bylo znát, že se soupeři znají a byli dobře takticky připraveni. Po bloku Lukase Tótha šel náš tým do vedení 8:6. Po dvou našich chybách na útoku Slovinci srovnali na 12:12 a za přispění dalších českých chyb se ujali vedení, 13:16. S mírným náskokem šel náš soupeř i do koncovky, ve které žádné drama nepřipustil, 23:25.

Do druhého setu nastoupil Češi s Adamem Vítámvásem a Davidem Obdržálkem v základní sestavě, ale stále tahali za kratší konec. Už za stavu 4:7 musel trenér Jiří Zach reagovat oddechovým časem a do hry přišli Štěpán Miček a Michal Háger. Zlepšená hra našeho týmu vedla k vyrovnání na 10:10, vzápětí se však Slovinci dostali do tříbodového náskoku. Ten s blížícím se koncem setu ještě navýšili a v setu zvítězili, 21:25.

Ve třetím setu se náš tým vrátil zpátky k základní sestavě z úvodu utkání. Bohužel vázla komunikace a to Čechy občas stálo zbytečné body. Slovinci se tak dobrou hrou a kvalitním podáním dostali do několikabodového vedení, 9:14. Při podání Honzy Černého sice náš tým snížil na 18:21, soupeř však závěr setu udržel ve svých rukou, 22:25. Slovinci si tak díky vítězství zajistili postup na MS.

Průběžné výsledky ME U18 2022 ZDE

 

Autor: Jan Moravčík, foto CEV