Po další výhře čeká naše kadety v sobotu rozhodující bitva o postup na Evropu

Reprezentační družstvo kadetů zůstává stále ve hře o postup na ME U18 2022. Ve svém druhém utkání kvalifikačního turnaje skupiny E v Tel Avivu porazili naši reprezentanti Rumunsko 3:1. O tom, kdo si nakonec vybojuje účast na evropském šampionátu tak rozhodne až sobotní utkání českého týmu s Izraelem. Domácí reprezentace má na svém kontě rovněž dvě výhry – včera porazila Rumuny 3:0 a dnes stejným poměrem celek Portugalska.

Česká republika – Rumunsko 3:1 (28:26, 25:22, 20:25, 25:17)

Sestavy (od zóny I):

ČR: Tóth, Vítámvás, Pastrňák, Černý, Brichta, Pitner, libero Tláskal. Střídali: Háger, Novák

Rumunsko: Martonos, Zbengheci, Urian, Chitigoi, Stinea, Taranu, libero Catinean. Střídali: Rebrisorean, Biclea, Alb, Abraham, Constantin

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

kapitán Matěj Pastrňák: „Začali jsme těsnou výhrou v prvním setu. Druhý set jsme zvládli, ale ve třetím setu soupeř zabral a my jsme trošku ubrali a ten set prohráli. Ve čtvrtém setu jsme se dostali do naší hry a vyhráli.“

trenér Jiří Zach: „Soupeř, který včera v utkání s Izraelem nepodal dobrý výkon, tak proti nám předvedl naopak velice dobrý a my jsme se s tím dlouho nemohli vyrovnat. Nakonec jsme ztratili set, který nás mrzí, ale dotáhli jsme to do vítězného konce.“

Do prvního setu vstoupuje náš tým dobrou obranou a v úvodu si vytvoří náskok 7:3. Pak ale následuje pasáž plná chyb, kde se soupeři podaří srovnat na 14:14 a následně odskočit na 15:18. Po následném timeoutu se svěřenci Jiřího Zacha zvedají a srovnají stav na 20:20. Ve vyrovnané koncovce prvního setu pak urvalou vítězství 28:26.

Druhý set však začíná z naší strany vlažně a prohráváme 2:4. Od stavu 9:11 dostává náš tým soupeře pod tlak, který se projevuje jejich častými chybami. Za stavu 20:16 si ještě rumunská lavička bere timeout, ale Češi už koncovku kontrolují a set vyhrávají 25:22.

Úvodu třetího setu nezastihl českou sestavu v dobrém rozpoložení a stejně jako v setu předešlém se do vedení dostávají Rumuni a za stavu 1:5 zastavuje jejich nápor český timout. Za stavu 12:12 se zdá, že je náš tým už opět zpátky ve hře o vítězství v tomto setu. Avšak přichází série chyb a rázem prohráváme 12:16. Soupeř nabídnutou šanci využívá, v setu vítězí (20:25) a snižuje na 2:1 na sety.

Čtvrtý set začínají naši reprezentanti již poučeně a po dobré práci v obraně vedou 5:1. Od té doby zápas kontrolují. Rumunský soupeř již nenašel způsob, aby je zastavil. Češi vítězí 25:17 a v celém utkání 3:1.

Průběžné výsledky kvalifikace ME U18 ZDE

 

Autor: Jan Moravčík, foto CEV