Paráda! Češi si na evropském šampionátu U20 zahrají o medaile

V posledním utkání základní skupiny ME U20 2024 předvedli naši reprezentanti skvělý výkon a po zásluze přehráli Izrael 3:1. Toto vítězství jim zajistilo nejen senzační postup do semifinále, ale i jistou účast na MS v příštím roce.

Česko – Izrael 3:1 (25:21, 25:15, 20:25, 25:18)

Rozhodčí: Maciejewski (POL), Biegajlo (ENG)

Sestavy:

Česko: Svoboda, Brichta, Pastrňák, Klimeš, Chromec, Novák, libera Tláskal, Waclaw. Střídali: Hilšer, Seidl, Pokorný

Izrael: Kopolevich, Rura, Marthen, Maron, Chansky, Liberman, libera Halachmi, L. Talmor. Střídali: Alfasi, Alon, Y. Talmor

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

blokař Antonín Klimeš: Zdravím fanoušky českého volejbalu, jsme po vítězném zápase s Izraelem. Zápas bych zhodnotil velice kladně, protože jsme samozřejmě vyhráli a naše trpělivost a dnešní motivace do zápasu byla neskutečná. Postoupili jsme do Srbska do TOP 4 a doufám, že nám budete dál fandit.”

trenér Michal Nekola: „Chtěl bych poděkovat zase divákům, který nám přijeli fandit a povzbuzovali nás celé utkání a celý vlastně ten turnaj. Pak obrovský kompliment všem klukům, všem čtvrnácti klukům, který tady byli. Odvedli obrovskej, obrovskej kus práce, odpracovali si to všichni a zaslouženě postoupili do semifinále. Takže pro ně velká gratulace. Teď půjdeme na Francouze. Samozřejmě je to jeden z nejlepších týmů světa, jsou mistři světa, ale já věřím tady tomu týmu, že má velkou sílu a porveme se o medaili.

Všichni hráči i realizační tým před zápasem s Izraelem věděli, že tento zápas musí vyhrát nejen proto, aby naše reprezentace postoupila do semifinále mistrovství Evropy U20, ale také proto, aby se kvalifikovala na mistrovství světa 2025. Tato skutečnost však nad našimi hráči nevisela. Do zápasu nastoupili velmi odhodlaně a měli jasný plán, jak Izrael porazit. Ten se postaral o obrovskou senzaci, když v úvodu šampionátu porazil Itálii. Později se však téměř všem týmům ukázalo, že mají hru postavenou na dvou mimořádně dobrých hráčích a pokud je „zavřete”, je možné Izrael přehrát.

Celý plán našeho trenérského týmu byl tedy založen výhradně na této jednoduché skutečnosti. Ale bylo to i o tom, aby hráči měli na paměti další pokyny, a to se jim podařilo. Naši mladíci snížili počet chyb, podávali na správná místa a byli velmi dobří na bloku. Navíc náš tým soupeře překvapil vyšším počtem útoků ze středu sítě.

Až ve třetím setu se Izraeli podařilo „vypnout“ naši hru skvělým servisem. Kvůli špatnému příjmu nemohli naši nahrávači hrát různé kombinace, často museli nahrávat do zón IV a II. Ve čtvrtém setu se však Češi vrátili ke své hře z prvních dvou setů a nedovolili Izraeli získat náboj ze třetího setu. Po vítězství 3:1 se tak mohla naše reprezentace radovat z postupu do semifinále i na světový šampionát v příštím roce.

Ve středu náš tým odcestuje autobusem do Srbska, kde se v pátečním semifinále utká od 15 hodin s Francií, již jistým vítězem srbské skupiny. Naši skupinu v řecké Artě vyhrálo Bulharsko, které se svého soupeře dozví až ve středu po odehrání všech zápasů základní skupiny I ve městě Vrnjačka Banja. Souboje o medaile jsou pak na programu v sobotu.

Průběžné výsledky ME U20 ZDE

 

Autor: Stanislav Chetin, foto CEV