Naše dvacítka odstartovala evropský šampionát vítězstvím nad Španělskem

Čeští volejbalisté U20 vstoupili do mistrovství Evropy utkáním se Španělskem a navzdory velkému počtu nevynucených chyb si nakonec po pětisetové bitvě připsali první vítězství do tabulky základní skupiny II v Artě. V úterý od 16:30 poměří česká reprezentace síly se Slovinskem, které zahájilo turnaj ME porážkou 0:3 s Bulharskem.

Španělsko – Česko 2:3 (25:23, 18:25, 25:22, 23:25, 12:15)

Rozhodčí: Husejnovic, Biegajlo

Sestavy:

Španělsko: Villalba Palacios, Motos Guijarro, Casais Blanco, Montesdeoca Santana, Gonzalo Diaz, Morales Real, libera Marzo Suarez, Jimenez Abeytua. Střídali: Montero Casado, Mitoulis Rosello, Alomar Sanchez, Gomez Sandro

Česko: Novák, Černý, Seidl, Pastrňák, Klimeš, Hilšer, libero Tláskal. Střídali: Chromec, Toth, Brichta, Svoboda, Pitner, Pokorný

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

kapitán, smečař Matěj Pastrňák: Mistrovství Evropy jsme začli hodně vydřenou výhrou proti Španělsku. Nechci říct, že jsme nečekali, že to bude takhle těžký, ale jako až takhle asi ne, ale mohli jsme si za to sami. Prostě, když uděláte v zápase přes čtyřicet chyb, tak se nedá hrát. Španělové nebyli nějaký velký, že by nám to sekali přes blok nebo tak něco, vždycky jenom prostě čapli a čekali, až my uděláme chybu.”

trenér Michal Nekola: Samozřejmě jsme strašně rádi, že jsme to zvládli, protože to zahajovací utkání není nikdy jednoduché. 3:2 samozřejmě spokojenost úplně není, protože jsme chtěli tři body a myslím si, že hlavní příčina těch dvou prohraných setů byla velké množství nevynucených chyb.”

Zápas se Španělskem nebyl pro český tým jednoduchý. V každém setu, kromě pátého, měl náš tým náskok tří až čtyř bodů, ale Španělé ho dokázali snížit a vyhráli první a třetí set.

Čeští hráči byli na příjmu mnohem lepší než Španělé, ale nedokázali tuto výhodu zužitkovat ve vyšší úspěšnost prvního útoku, a tak byl zápas plný zdlouhavých výměn. Navíc náš dnešní soupeř byl velmi dobrý v obraně.

Tento zápas byl pro většinu hráčů jako na horské dráze, kdy začali skvěle, ale pak šly jejich výsledky na hřišti dolů. Kvůli tomu musel trenér Nekola vyzkoušet téměř všechny hráče ze soupisky, aby našel hráče, kteří by dokázali vnést do hry novou energii.

V závěrečném setu přišel děsivý moment, kdy náš tým prohrával 2:6, ale kluci dokázali dobrým servisem a obranou na síti zápas otočit a vyhráli 3:2.

 

Autor: Stanislav Chetin, foto CEV