Na konto našich volejbalistů na ME U20 přibylo druhé vítězství

Na úspěšný vstup do mistrovství Evropy U20 navázala naše reprezentace i ve svém druhém utkání základní skupiny v řecké Artě, nad Slovinskem zvítězila 3:1. Ve středu čeká svěřence Michala Nekoly od 11 hodin těžký soupeř z Bulharska, který v dosavadním průběhu šampionátu neztratil ještě ani jeden set.

Česko – Slovinsko 3:1 (17:25, 25:16, 26:24, 25:16)

Rozhodčí: Minins (LAT), Akbulut (TUR)

Sestavy:

Česko: Novák, Toth, Seidl, Pastrňák, Klimeš, Chromec, libero Tláskal. Střídali: Pokorný, Svoboda, Hilšer, Brichta, Pitner

Slovinsko: Podbregar Špes, Suhadolnik, Najdič, Marovt, Kržič, Oman, libera Karadža Pevc, Zalokar. Střídali: Purgar, Legen, Drobnič

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

smečař Matyáš Pokorný: Tak vyhráli jsme 3:1. Jsme za to moc rádi, protože nemáme dobrou historii se Slovincema. Doufám, že takhle pojedeme dál v tom turnaji a dostaneme se do semifinále do Srbska.”

asistent trenéra Martin Kop: V první řadě velká gratulace klukům, protože porazit Slovince za tři body je krásnej, super výsledek. Myslím, že rozhodl určitě ten třetí set, kdy jsme urvali koncovku 26:24 a potom ve čtvrtém setu jsme perfektně servírovali a tam už jsme Slovince zatlačili.”

První set hodně připomínal první zápas se Španělskem. Naši hráči si dokázali vybudovat náskok, ale spousta jejich chyb dala Slovinsku příležitost snížit. Pak slovinský soupeř zcela převzalo kontrolu nad setem a vedlo 19:13 a dokázalo set vyhrát.

Od začátku druhého setu trenér Nekola změnil základní sestavu a místo Jaromíra Nováka poslal do hry Matyáše Pokorného. A tato změna se ukázala jako rozhodující pro celý zápas. Pokorný byl žolíkem českého týmu, který přinesl spoustu energie a na servisu a v útoku téměř nechyboval. Navíc v druhém setu začali naši mladíci hrát výborně v obraně. Vše začalo u Aleše Tláskala, který předvedl několik úžasných zákroků a celý tým ho poté následoval.

Třetí set byl opakem prvních dvou, protože Slovinsko se od začátku ujalo vedení, ale českým reprezentantům se podařilo srovnat skóre na 17:17 a pak už to byla víceméně vyrovnaná koncovka setu, kde našemu týmu kvalitní blok Tomáše Brichty a skvělý servis Matěje Pastrňáka vyhrály set 26:24. Nakonec se výhra ve třetím setu ukázala jako rozhodující, protože ve čtvrté sadě byl slovinský tým demoralizovaný a kladl jen velmi malý odpor a navíc naši hráči hráli skoro bez chyb.

Průběžné výsledky ME U20 ZDE

 

Autor: Stanislav Chetin, foto CEV