Dobrý vstup do utkání s Belgií kadetům k dalšímu vítězství na ME nestačil

Třetí hrací den na mistrovství Evropy U18 2022 nastoupili svěřenci Jiřího Zacha proti Belgii. Důležité utkání nezačali vůbec špatně, ale výkon z prvního setu jim bohužel v dalším průběhu nevydržel a prohráli 1:3. Po dni volna bude ve středu naším soupeřem tým Finska.

Česká Republika - Belgie 1:3 (25:18, 21:25, 17:25,19:25)

Rozhodčí: Guniava (GEO), Tanti (MLT)

Sestavy (od zóny I): 

ČR: Vítámvás, Pastrňák, Tóth, Brichta, Pitner, Černý, libero Tláskal. Střídali: Hilšer, Obdržálek, Chromec, Dubš, Háger

Belgie: Ponseele, van Looveren, Lips, de Vleeschhauwer, K. Verwimp, Spiessens, libero M. Verwimp. Střídal: Maerten

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

kapitán Matěj Pastrňák: „Po dobrém začátku jsme vyhráli první set. V druhém setu začal jít Belgičanům servis a získali ho. V třetím setu jsme prohrávali a v koncovce se nám zranil Tomáš Brichta. Do čtvrtého setu jsme nastoupili s bojovnosti, ale nestačilo to.“

trenér Jiří Zach: „Po prvním lehce vyhraném setu se soupeř zlepšil ve všech směrech. Po zranění Tomáše Brichty, jsme už byli horší tým. Soupeř nás přehrál především v herních činnostech.“

Popis utkání:

Do utkání naše reprezentace doslova vlétla a ujala se vedení 4:1. Belgického soupeře držela kvalitní obranou, ten však hrál trpělivě a vyčkával na svůj čas. Až do podání českého kapitána Matěje Pastrňáka si oba týmy držely své ztráty, pak se ale podařilo našemu týmu odskočit na 21:15. V závěru už naše sestava nedovolila žádné komplikace a set vyhrála 25:18, i díky 72% úspěšnosti na útoku.

I v druhém setu získali Češi hned v úvodu vedení 3:1. Následně soupeř zatlačil na podání a otočil skóre ve svůj prospěch, proto si trenér Jiří Zach za stavu 5:9 vyžádal oddechový čas. Belgie si však vybudovaný náskok držela i nadále. Při podání Vojty Pitnera se českému týmu podařilo bodové manko částečně smazat (17:19) a když na podání místo Honzy Černého přišel Martin Hilšer, ztráta už byla pouze jednobodová. Následovala však sporná chyba na síti a Belgičané odskočili na 19:21 a set pak dotáhli do vítězného konce, 21:25.

Pod tlakem dobře hrajících Belgičanů prohrávala naše reprezentace na začátku třetího setu 2:6. Naši hráči se přestali soustředit, začali zmatkovat a nedodržovali dohodnutou taktiku, čehož belgický tým využil k vedení 6:12. Při servisu Adama Vítámváse se českému týmu sice podařilo stáhnout skóre na rozdíl tří bodů, netrpělivostí a vlastními chybami však nechal soupeře opět odskočit. Za stavu 16:22 ještě došlo ke zranění univerzála Tomáše Brichty, což bohužel ovlivnilo náš výkon do konce setu, 17:25.

Čtvrtý set ale zahájil český tým, s Davidem Obdržálkem na postu univerzála, bojovně a šel do vedení 8:6. Belgičanům se i díky esu o pásku podařilo srovnat skóre na 11:11 a následovala přetahovaná o každý bod. Za stavu 16:16 udělali naši hráči dvě školácké chyby v postavení a darovali soupeři dva body. Po dalších dvou našich chybách na útoku se Belgičané dostali do tříbodového vedení. V závěru čtvrtého dějství už na náš tým „padla deka“ a průběh utkání už nedokázal otočit, 19:25.

Průběžné výsledky ME U18 2022 v Tbilisi ZDE

 

Autor: Jan Moravčík