Do startu ME chlapců U18 v Gruzii a derniéry Jirky Zacha zbývá jenom pár dní

Jenom ne nostalgie, pravila moje právoplatná manželka Marie, s kterou právě dnes slavíme 42 let v jednom svazku. Číslovka 42 let a 14 vrcholových akcí typu ME, MS, olympiády a k tomu nadcházející ME U18 v Gruzii (7. - 18. 7. 2022), které bude mou poslední akcí, to je doslova atomová nostalgická bomba. Takže pryč od nostalgie, vzpomínání..... a jaká byla příprava na ME U18 2022 v Gruzii.

Začali jsem už 26. května 2022 v Mikulově fyzickou přípravou a využili i kola k více než 60 km průzkumu Pálavy. Do přípravy bylo zařazeno celkem 18 volejbalistů a po čtrnácti dnech se redukovalo na 16 hráčů na VT v Kolíně.  

Chromec Matyáš Olomouc N
Vítámvás Adam Brno N
Hilšer Martin Kojetín N
Rous Adam Brno B
Bednařík Matyáš Zlín  B
Tóth Lucas České Budějovice B
Černý Jan Lvi Praha B
Svoboda Štěpán Dukla Liberec B
Pitner Vojtěch České Budějovice S
Hager Michal Olomouc S
Pastrňák Matěj Lvi Praha S
Obdržálek David  Zlín  S
Brichta Tomáš České Budějovice U
Novák Jaromír Brno U
Klimeš Antonín Blue Beskydy U
Dubš Ivo Brno U, S, B
Míček Štěpán Beskydy L
Tláskal Aleš Lvi Praha L

Překvapivě jsme měli problém najít soupeře na herní přípravu. Protože jsem měli recipročně domluvenou přípravu s družstvy Německy a Francie a obě družstva na ME postoupila, považoval jsem přípravu s těmito družstvy za jistou. Bohužel, v lednu celou Evropu oslovila Brazílie a u nás v té době byl problém s rozpočtem (nevěděli jsme), ostatní kývli. Takže celá herní příprava se zredukovala na dvě utkání s Polskem ve dnech 15. - 18. června v Krosně.

Na utkání jsme odjížděli z plné fyzické přípravě a s minimem míčové průpravy. Porážky 1:3 a 0:4 byly tvrdé, ale prospěšné. Polsko následující dny odletělo do Brazílie a bylo v herní přípravě výrazně dál, přesto jsme ztratili čtyři sety v koncovkách, ve kterých jsme měli vyhrát. Nakonec nám vyšlo vstříc Brno (J. Šamšula), Benátky (V. Němeček) a Příbram (M. Peterka). Patří jim neskonalý dík, protože postavit slušné družstvo v této době je tak trochu zázrak. Koncem června také přišla informace, že na ME U18 bude moci hrát 14 hráčů, tak jako v dospělých. Takže závěrečná nominace po přípravných zápasech se vykrystalizovala takto.

Nominovaní hráči na ME U18 2022:

Chromec Matyáš Olomouc N
Vítámvás Adam Brno N
Bednařík Matyáš Zlín  B
Tóth Lucas České Budějovice B
Černý Jan Lvi Praha B
Pitner Vojtěch České Budějovice S
Hager Michal Olomouc S
Pastrňák Matěj Lvi Praha S
Obdržálek David  Zlín  S
Brichta Tomáš České Budějovice U
Novák Jaromír Brno U
Dubš Ivo Brno U, S, B
Míček Štěpán Beskydy L
Tláskal Aleš Lvi Praha L

 

Evropský šampionát startujeme 9. července utkáním s týmem Srbska, pak budou následovat družstva Francie (10. 7.), Belgie (11. 7.), Finska (13. 7.) a na závěr 14. července domácí Gruzie. Vždy je na pořadu otázka, jak do dopadne, na co se cítíme, co se bude považovat za úspěch. Trochu alibisticky, ale oprávněně říkám, že už postup na ME byl úspěch, ale tím se nevyhnu tomu hlavnímu, co očekáváme na ME.

Za úspěch budeme považovat postup mezi posledních osm družstev. Vylosování není úplně špatné, příprava až na absenci soupeřů byla dobrá a ze strany hráčů absolvovaná s maximálním nasazením. Hráči pracovali na hranici svých možností, a i když se dá práci hráčů v tréninku vždy něco vytknout, tak nasazení, snaha, ochota nikdy. Tady se již opakuji, ale je čirá radost sledovat přeměnu hráčů-dětí v hráče-muže. A pokud se ještě vrátím k ambicím týmu, nemyslím, že by v týmu byl byť jediný hráč a člen realizačního týmu, který nesní svůj medailový sen!!!!

Družstvo má své přednosti a samozřejmě i nedostatky. Je fyzicky velmi dobře disponované, základní šestka má průměr v dosahu 340 cm, výškový průměr 200 cm, což z družstva dělá jedno z nejlepších, které jsem kdy měl v ruce. Družstvo je razantní na útoku a dobře brání na síti. Problémem je udržet herní napětí, přesnost v delším časovém úseku (chybovost) a družstvo také potřebuje trochu toho úplně normálního a prozaického štěstí, protože to zatím opravdu nemělo.

Velké díky realizačnímu týmu. Michal Nekola výborně zapadl a byl přínosem v předávání poznatku z vrcholového volejbalu a ostatní …., neodpustím si trochu té „nostalgie“, bylo a je mi s nimi moc dobře z tohoto pohledu se vůbec netěším na konec ME.

Realizační tým:

Zach Jiří hlavní trenér
Žaba Ondřej asitstent trenéra
Nekola Michal asitstent trenéra
Štetka Martin statistik
Jakovcová Bára fyzioterapeut
Moravčík Jan vedoucí družstva

   

Ve středu 6. července 2022 odlétáme směr Gruzie, budeme trochu blíže té hnusné válce a budeme potřebovat Vaše palce a Vaše přání úspěchu.

 

Autor: Jiří Zach