Český tým stále živí naději na postup do semifinále ME U20 i na MS 2025

V předposledním utkání základní skupiny ME U20 nastoupili naši reprezentanti proti Řecku. V bouřlivé atmosféře dokázali odolat narůstajícímu tlaku domácího týmu a nakonec zvítězili 3:0.

Řecko – Česko 0:3 (18:25, 21:25, 22:25)

Rozhodčí: Balandzic (SRB), Niklová (SVK)

Sestavy:

Řecko: Stavropoulos, Rousos, Bonias, Tzaras, Nanaopoulos, Stathelos, libero Pilitsis. Střídali: Sousouridis, Mouchlias, Intrisllari

Česko: Novák, Svoboda, Brichta, Pastrňák, Klimeš, Chromec, libera Tláskal, Waclaw. Střídali: Hilšer, Seidl

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

smečař Jaromír Novák: Dnešní utkání jsme hráli proti Řekům, vyhráli jsme 3:0. První dva sety byly poměrně jednoduché, dodržovali jsme všechny pokyny od trenérů, dobře jsme podávali a bránili. Třetí set nám dali trošku víc zabrat, ale v konci jsme to dotáhli servisem, takže jsme rádi za tři body.”

asistent trenéra Martin Kop: „Tak dneska ohromně důležité vítězství, protože jsme věděli, že domácí před domácím publikem nedají nic zadarmo. První dva sety jsme hráli perfektně, domácí potom zlepšili servis a v tom třetím nás zatlačili, ale obrovská vůle a pracovitost těch kluků to otočila, vyhráli jsme 3:0. Samozřejmě máme málo času, zítra ve 14:30 nás čeká Izrael, kde vlastně půjde o všechno.”

Český tým nastoupil do zápasu proti domácímu Řecku s velkým sebevědomím, snažil se eliminovat vlastní chyby, zejména na podání. První set tak byl zcela pod jeho kontrolou.

V druhém setu začal Řekové, podporovaní plnou halou, předvádět skvělé věci v obraně a znovu a znovu zachraňovali téměř mrtvé míče. Bylo vidět, že naši hráči začali tento tlak cítit a soupeř se jim dostal pod kůži. Z toho se ale svěřenci Michala Nekoly dokázali vymanit a i druhý set vyhrát.

Ve třetím setu však řecký tlak nadále narůstal. Domácí tým se hned od začátku dostal do několikabodového vedení, 8:2. Češi se však dokázali vrátit do hry a v polovině setu skóre vyrovnat. Poté byla hra velmi vyrovnaná a žádný tým nevedl více než o jeden bod. V závěru zápasu se však naplno projevily větší zkušenosti českého týmu, který nakonec dovedl utkání do vítězného konce bez ztráty setu.

Poslední utkání ve skupině čeká naši reprezentaci v úterý od 13:30 našeho času, kdy nastoupí k veledůležitému utkání proti Izraeli. V tomto zápase se bude rozhodovat nejen o tom, zda Češi postoupí do semifinále probíhajícího mistrovství Evropy, ale také o tom, zda se kvalifikují na mistrovství světa v příštím roce, kam automaticky postupují pouze tři nejlepší týmy z každé základní skupiny ME U20 2024.

Průběžné výsledky ME U20 ZDE

 

Autor: Stanislav Chetin, foto CEV