Česká reprezentace zakončila ME U18 výhrou a patří jí konečné sedmé místo

Poslední hrací den na mistrovství Evropy U18 2022 byly v Tbilisi na programu zápasy o konečné pořadí. Po včerejší prohře a hlavně zklamání z promarněné šance přímého postupu na světový šampionát nastoupili Češi v souboji o konečné sedmé místo proti Polsku. A bojovali jak lvi… V utkání nakonec prokázal náš výběr svou morální sílu a uzavřel své působení na evropském šampionátu výhrou v tie-breaku.

Česká Republika - Polsko 3:2 (25:19, 17:25, 25:21,13:25, 15:12)

Rozhodčí: Burheim (NOR), Wodlarz (ENG)

Sestavy (od zóny I): 

ČR: Chromec, Háger, Tóth, Pastrňák, Pitner, Černý, libera Míček, Tláskal. Střídali: Obdržálek, Vítámvás, Dubš

Polsko: Golebiowki, Szpernalowski, Potrykus, Urbańczyk, Rybak, Chaciński, libero Granieczny. Střídali: Serewis, Becker, Patecki

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

kapitán Matěj Pastrňák: „První set proti známému soupeři z Polska jsme vyhráli, po dalších setech se stav srovnal na 2:2 a v tiebreaku už rozhodla naše útočná síla.“

trenér Jiří Zach: „Z naší strany velmi emotivní utkání, kde jsme v lichých setech byli vždy lepší. Především v pátém setu jsme udrželi dobrý servis. Bylo krásné rozloučit se vítězstvím.“

Popis utkání:

Češi vstoupili do utkání dobrým servisem a ujali se vedení 2:0. Po bloku Matyáše Chromce vedl náš tým už 7:3. Soupeř začal čím dál tím víc chybovat, za stavu 13:6 měl už vybrané oba dva oddechové časy. Je pravdou, že time trochu polskému týmu pomohly, ale naši kadeti, hlavně díky dobrému výkonu na podání, už dotáhli set do vítězného konce, 25:19.

Druhý set začal sice vyrovnaně, ale po esu Poláci odskočili na rozdíl tří bodů a následně díky naší nedůslednosti a chybám na pětibodový rozdíl. I závěr setu se nesl ve znamení našich chyb a tak polský tým dokráčel vcelku jistě k vyrovnání 1:1 na sety.

Začátek třetího setu vyšel o trochu lépe českému týmu, po bloku Jana Černého bylo skóre 5:3. Bohužel tři naše chyby na útoku pomohli Polsku nejen srovnat, ale i jít do vedení, 8:9. Po dobrých obranách však náš tým otočil na 12:10 a donutil soupeře k time. Po dobrém servisu našeho kapitána Matěje Pastrňáka se dostal náš tým už do čtyřbodového náskoku, 18:14. Závěr setu si již svěřenci Jiřího Zacha pohlídali a zvítězili 25:21.

O vítězi čtvrtého setu se rozhodlo v podstatě už v jeho úvodu. Po pár chybách našeho týmu na přihrávce šlo Polsko do vedení (3:7) a dobrou hrou svůj náskok stále navyšovalo, 8:16. Naši kadeti se ani v závěru setu nezmohli k žádnému odporu (13:25) a o vítězi utkání musel rozhodnout tie-break.

 Na začátku tie-breaku polský tým dvakrát zachyboval na útoku a to pomohlo naší reprezentaci k vedení 4:2. I nadále si Češi udržovali mírný náskok a strany se točily za stavu 8:5 v náš prospěch. Díky dvěma chybám Davida Obdržálka za stavu 10:7 sice Polsko snížilo bodové manko na rozdíl jednoho bodu, ale to byly poslední vynucené chyby na české straně. Úspěšný jednoblok zaznamenal v samotné koncovce Matěj Pastrňák (13:10) a kolektivním výkonem se nakonec náš tým mohl radovat z vítězství 15:12.

Výsledky ME U18 v Tbilisi ZDE

 

Autor: Jan Moravčík, foto CEV