Češi se z mistrovství Evropy U20 nevrací s prázdnou, vezou bronzové medaile

Mistrovství Evropy hráčů do 20 let je u konce. Čeští reprezentanti zakončili celý turnaj vítězstvím nad Ukrajinou 3:1 a zaslouženě si pověsili na krk bronzové medaile. Lepší byli jen Bulhaři a Francouzi, kteří ani ve finále nepoznali hořkost porážky a po vítězství 3:1 se radovali z evropského zlata.

Česko – Ukrajina 3:1 (25:27, 25:23, 25:15, 25:22)

Rozhodčí: Angelidis (GRE), Mateizer (ROU)

Sestavy:

Česko: Novák, Svoboda, Brichta, Pastrňák, Klimeš, Chromec, libero Tláskal. Střídali: Hilšer, Waclaw, Seidl

Ukrajina: Shteryk, Chervatiuk, Tonkonoh, Y. Boiko, Chelenyak, dehtiar, libera Dzhul, Kravchenko. Střídali: O. Boiko, Horobets, Cheleniak, Samsonov, Svyrydov

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

libero Daniel Waclaw: Tak právě jsme vyhráli zápas o třetí místo proti Ukrajině 3:1, máme bronz. Utkání to bylo první dva sety hodně vyrovnané, první set jsme vlastně prohráli v koncovce, druhý jsme dost vedli, pak nás došli a naštěstí se nám tu koncovku podařilo zvládnout, což bylo podle mě klíčový.  Potom další dva sety, to už jsme měli docela v naší režii a jsem hrozně rád, že jsme ten zápas zvládli, protože to nebylo vůbec jednoduché a je úžasné mít prostě bronz. Všichni jsme pět týdnů tvrdě trénovali, od začátku jsme si řekli, že náš cíl je dostat se do nejlepší čtyřky, což se nám prostě podařilo a tenhle bronz je prostě ještě třešnička na dortu za všechny ty zápasy, co jsme zvládli, i ty těžký i ty lehčí a je to tam.”

trenér Michal Nekola: Prvně bych chtěl pogratulovat zase všem fanouškům, který nás přišli podpořit jak v Řecku, tak tady v Srbsku a vytvořili nám úžasnou atmosféru.Jsem strašně pyšný na kluky, na celý realizační tým, který odvedl obrovský kus práce. Kluci si to museli obrovsky odmakat a odměna jim bude viset na krku dneska večer, takže velká gratulace. Dneska se nám nepodařilo začátek toho utkání, ale postupně jsme se vrátili, už ten první set jsme mohli otočit, pak trošku panika ve druhém, kdy jsme vedli o hodně. Ve čtvrtým, kdy jsme vedli o hodně, ale kluci to zvládli, byl to silný tým, široký kádr a klobouk dolů.

První set byl velmi těsný a skončil výsledkem 27:25 pro našeho soupeře. Ukrajinci v tomto setu udělali devět bloků a rozhodně si zasloužily vyhrát.

Od druhého setu však český tým začal zápasu dominovat. Ve všech dalších setech si od začátku dokázal vybudovat obrovský náskok. A i když Ukrajina v koncovkách setů občas snížila, morálně byli naši mladíci mnohem výše. Byl to jejich nejlepší zápas z hlediska chyb na podání, udělali jen jedenáct chyb a dali osm es, což je téměř dokonalá bilance.

Navíc naši trenéři zvolili správnou taktiku a téměř vyřadili ze hry Maksyma Tonkonoha, který byl sice nejlepším ukrajinským hráčem turnaje, ale proti českému týmu zaznamenal jen osm bodů s 29% úspěšností na útoku.

Mistrovství Evropy hráčů do 20 let ovládla bez jediné prohry na turnaji Francie, druhé skončilo Bulharsko, třetí příčka patří české reprezentaci a navíc Aleš Tláskal byl vyhlášen nejlepším liberem celého šampionátu.

Obrovská gratulace celému týmu, trenérskému štábu a lidem, kteří se podíleli na rozvoji těchto hráčů!

Kompletní výsledky ME U20 2024 ZDE

 

Autor: Stanislav Chetin, foto CEV