Na EYOF to „cinklo“, z Banské Bystrice si čeští junioři odvezli bronz

Naše družstvo juniorů U20 se na týden stalo součástí olympijské výpravy na Evropském olympijském festivalu mládeže (EYOF) 2022. V 71členné výpravě sportovců se rozhodně neztratilo a přispělo bronzem k celkovému 15. místu mezi všemi státy.

Ačkoliv termín konání Evropského olympijského festivalu mládeže nebyl pro náš tým moc vhodný (hráči měli volno v klubech a ME budeme mít až na konci září), pět utkání na kvalitním turnaji jsme samozřejmě s radostí přivítali. EYOF je vlastně lepší ME – zúčastní se ho jen prvních sedm z ME U18 a pořadatel. V Bánské Bystrici se to potvrdilo, všechna družstva byla vyrovnaná a každý zápas byl těžký.

Bronzová medaile mě samozřejmě těší, ale větší uspokojení pro nás je, že jsme opět potvrdili příslušnost k absolutní evropské špičce po kadetské kategorii i v juniorech. Vyhráli jsme na turnaji svoji skupinu (POL, BEL, TUR, CZE) a po prohře v semifinále s vicemistry světa Bulhary jsme v dramatickém zápase proti Turecku „urvali“ bronz - 3:1 (20,-23,24,23).                

Velmi si cením vítězství nad mistry světa Poláky 3:0 (19,19,23) a vítězství nad Belgií 3:1 (13,-26,20,22), které budeme mít ve skupině na ME U20 v Itálii.

I když příprava na turnaj byla krátká, těší mě, že kluci předváděli hru, kterou se chceme prezentovat na nadcházejícím juniorském ME a hráli každé utkání na hranici svých možností. Turnaj nám ukázal, jak je evropská špička v mužském U20 volejbale vyrovnaná a jak to na ME bude těžké. Ale také si kluci ověřili, že mohou hrát vyrovnaně s každým ze svých soupeřů.

Hráči se po návratu z EYOF rozprchli do svých klubů a naše společná příprava na ME začne 21. srpna 2022.

 

Autor: Mgr. Jan Svoboda – svazový trenér mládeže a hlavní trenér RD U20