Sobota přinesla výhry favoritů a jedno drama na ostravské palubovce

Papírové předpoklady se v sobotních zápasech 11. kola UNIQA volejbalové extraligy mužů 2021/22 vyplnily. České Budějovice nezaváhaly ve Zlíně, Karlovarsko nedalo žádnou šanci domácímu Brnu, Odolena Voda oslavila 6o let existence klubu vítězstvím nad oslabeným Libercem, pražští Lvi se nakonec „protrápili“ ke třem bodům na palubovce Beskyd. Jediné drama se odehrálo v Ostravě, kde se domácí volejbalisté za nepříznivého stavu 0:2 na sety nevzdali a svou bojovností dovedli utkání s Ústím nad Labem do zkrácené hry. Ve vyrovnaném tie-breaku se ale více štěstí přiklonilo na stranu ústeckého celku. 11. kolo uzavře v pondělí před televizními kamerami středočeské derby Kladna s Příbramí.

VK OSTRAVA – SKV ÚSTÍ NAD LABEM

Dramatické a také bojovné pětisetové utkání trvající více než dvě hodiny však nepřineslo příliš volejbalového umu. Pouze několik dlouhých rozeher vneslo atraktivní prvek do zápasu, který pokulhával za extraligovým průměrem. 

VK Ostrava – SVK Ústí nad Labem 2:3 (22:25, 22:25, 25:23, 25:17, 13:15)

Rozhodčí: Gall Jakub, Emil Velinov

Počet diváků: 85

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Polynski, Jambor, Mazoch, Kotas, Dvořák, Fořt, libero Sobczak. Střídali: Vašíček, Jarosinski, Vancl, Bauman

Hosté: Vemič, Tibitanzl, van Solkema, Suda, Beer, Srb, libero Kořínek. Střídali: Lank, Pospíšil, Kobolka, Baláž, Kasan

Ohlasy po utkání:

Tomáš Jambor (kapitán VK Ostrava): „Sice jsme si uválčili bod ze špatně rozehraného zápasu, ale my si strašně moc přáli mít dva body. Vyhrál ten, kdo chtěl víc vítězství a byl odvážnější v tiebreaku.“

Richard Vlkolinský (trenér VK Ostrava): „Gratuluji hostům k vítězství. Nám slouží ke cti to, že jsme za stavu 0:2 na sety zápas nevzdali a dále jsme bojovali. Mám výtky k dodržování taktických pokynů při různých herních variantách. Cením si nasazení hráčů, ale prohra bolí.“

Jiří Kořínek (kapitán SVK Ústí nad Labem): „Z naší strany byly první dva sety výborné. Pak nechápu, proč najednou neuhrajeme jediný bodový balon a soupeře znovu pustíme do hry. Můžeme být rádi za dva body.“  

Lubomír Vašina (trenér SVK Ústí nad Labem): „Dobré vítězství v pěti setech pro nás. Vedli jsme 2:0, ale lehkovážností jsme pustili Ostravu zpět do zápasu. V každém případě soupeř nesložil zbraně, což je chvályhodné. Divácky atraktivní volejbal to sice nebyl, ale dva body bereme rádi.“

Popis utkání:

V úvodu utkání jde Ostrava po nevynucených chybách Sudy do vedení 4:1. Vemič snižuje po dlouhé rozehře na 4:3. Po čistém esu Kotase si domácí berou zpět náskok tří bodů (6:3). Hosté si vyžádají oddechový čas a po něm výbornou obranou na síti snižují na 6:5. Po doteku sítě od domácího bloku je srovnáno na 8:8. Vyrovnaný boj dospěje až do stavu 18:18, kdy Ústí získává při podání van Solkemy dva body v řadě (18:20). Po doteku sítě Polynskeho při dohrávaném míči vedou hosté v koncovce prvního setu 19:22. Ostravský univerzál Dvořák snižuje dělovým podáním na 21:22. Po zkaženém podání Fořta má Ústí dva setboly a po bloku Vemiče vyhrává první sadu 22:25.

Lepší herní pohodu potvrzují hosté také v úvodu druhého setu, kdy při podání Vemiče si vytvoří jako první větší náskok (5:7). Když Mazoch vytluče ústecké bloky, je srovnáno na 10:10. Po výborném podání mladého ostravského smečaře jdou domácí do vedení 15:13. Ústí se snaží přerušit zápas dvěma oddechovými časy v krátkém sledu. Po nevynucené chybě Kobolky vedou domácí 17:14. Po přímém bodu z podání Beera snižuje Ústí na 19:18. Po bloku Dvořáka drží Ostrava dvoubodový náskok (22:20). Po špatné obraně domácích v poli srovnávají hosté při podání Tibitanzla na 22:22. Ostrava má problém s jeho plachtícím podáním a rázem ztrácí. Po bloku Beera mají hosté dva setboly (22:24). I poslední bod patří Ústí a po vítězství 22:25 mají hosté velmi blízko k tříbodovému vítězství v utkání.

V úvodu třetího setu těží Ostrava z dobrého podání Kotase a ujímá se vedení 7:3. Hosté snižují po nevynucené chybě Fořta na 7:5. Dvořák vrací domácím čistým esem čtyřbodový náskok (9:5). Při podání Beera se Ústí zase přibližuje (9:7). Po nevynucené chybě Kobolky hosté ztrácí čtyři body (12:8). Ústí umaže při podání Vemiče bod, ale Fořt chytrými útoky upravuje na 17:12. Po zkaženém podání Sudy a bodových blocích Polynskeho vede Ostrava před koncovkou třetí sady 21:13.  Hosté sice odvrátí za stavu 24:17 při podání Tibitanzla šest setbolů, ale nakonec po útoku střídajícího Jarosinskeho si domácí vynutí na poslední chvíli pokračování zápasu (25:23).

Po celé utkání mají domácí obrovské problémy s plachtícím podáním Tibitanzla. V úvodu čtvrtého dějství vedou hosté rychle 0:3. Přesně útočící Fořt snižuje na 2:3 a Dvořák čistým esem okamžitě maže hostující náskok. Po Dvořákovi se na podání daří také Fořtovi (9:4). Ústí vypadává z role. Naopak Ostrava od stavu 0:3 uhrála devět z deseti rozeher. Hosté si v útoku nevědí rady a po bloku Mazocha vede Ostrava 12:6. Po zbytečné chybě Polynskeho snižuje Ústí na 15:11. Hosté se trápí na příjmu, Jambor zvyšuje na 17:11. Po útoku z pozice pipe jsou domácí blízko vyrovnání na sety (20:14). Střídající Vašíček navíc vystřihne čisté eso. Ostrava vítězí ve čtvrtém setu 25:17 a jde se do zkrácené hry.

Úvod pátého setu je nesmírně vyrovnaný. Po zkaženém podání Sudy je stav 5:5. Mírnou výhodu získává po chybách soupeře při podání Jambora domácí Ostrava (7:5). Po bloku Srba a úspěšném útoku Sudy se střídají strany za stavu 7:8. Po nedůrazném útoku Dvořáka má dva body navrch Ústí (7:9). Úspěšný blok Polynskeho znamená srovnání na 10:10. Po důrazném útoku Sudy je blíže k vítězství Ústí (10:12). Dvořák nesrovná z dobré pozice na 13:13, naopak po dohrávce Sudy mají hosté dva mečboly (12:14). Po bloku Baláže vítězí hosté v pátém setu 13:15 a získávají druhý bod.

Autor: Martin Němec, foto Jaroslav Obsadný

VSC FATRA ZLÍN – VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE

V dnešním utkání se utkaly týmy z opačných pólů tabulky. Domácí Fatra hostila vedoucí tým soutěže Jihostroj České Budějovice. Jasný favorit potvrdil kvalitu a jednoznačně zvítězil 3:0.

VSC Fatra Zlín – VK Jihostroj České Budějovice 0:3 (10:25, 20:25, 19:25)

Rozhodčí: Jan Krtička, Matěj Dmejchal

Počet diváků: 175

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Čechmánek, Šulc, Čeketa, Varous, Adamec, Toman, libero Viceník. Střídali: Lamri, Kozak, Pavlovský, Gálík

Hosté: Michálek, Mach, Kriško, Licek, Polák, De Amo, libero Kryštof. Střídali: Schouten, Piskáček

Ohlasy po utkání:

Radim Šulc (kapitán VSC Fatra Zlín): „Soupeř byl lepší v obraně a my jsme mu to nekvalitním útokem usnadnili."

Přemysl Obdržálek (trenér VSC Fatra Zlín): „Budějovice byly lepší na servisu a v obraně. Naši nahrávači zaostávali v přesnosti a distribuci nahrávky. Gratuluji hostů k vítězství."

Radek Mach (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): „Jsme rádi za tři body venku, ve Zlíně se nám nehraje dobře, několikrát jsme zde prohráli."

René Dvořák (trenér VK Jihostroj České Budějovice): „Zápas byl o naší obraně, nešli jsme do toho přes útok, nechali jsme Zlín hrát a ubránili jsme ho."

Popis utkání:

V prvním setu začali hráči Fatry s velkým respektem. Od stavu 2:2 začali úřadovat hostující smečaři Kriško, Michálek a Licek. Díky jejich kvalitě se ujali vedení 5:11 a donutili domácího trenéra Obdržálka vzít první oddechový čas. I nadále hráči Jihostroje vládli a za stavu 7:16 se domácí trenér opět pokusil zastavit příval bodů druhým oddechovým časem. Hosté však i nadále byli na koni a vypracovali si 14 setbolů. Hned první proměnil hostující Licek esem z podání a hosté brali první set 10:25.

V druhém setu nastoupil u domácích na postu nahrávače Lamri místo Šulce a domácí drželi vyrovnaný stav do stavu 5:5. V dalším průběhu odskočili hosté na 5:8 a 7:11. Hráči Fatry se nevzdali a blokem Varouse a útoku Tomana snížili na rozdíl jednoho bodu (10:11) a donutili hostujícího trenéra Dvořáka vzít první oddechový čas. Potom hráči Fatry drželi krok s favoritem do stavu 16:16, ale s blížící se koncovkou začali domácí opět chybovat a za stavu 17:20 si vzali první oddechový čas. Přesto si hráči Jihostroje vybojovali pět setbolů. První odvrátil Toman útokem, druhý proměnil Michálek smečí.

Od třetího setu vyměnil domácí trenér na postu diagonálního hráče Adamce Pavlovským. Od stavu 8:8 hosté zabrali a za stavu 12:15 si vzali domácí první oddechový čas, za stavu 14:19 druhý. V koncovce si hosté vybojovali pět mečbolů. První odvrátil Čeketa a druhý proměnili hosté zkaženým podáním domácího Gálíka, který krátce předtím vystřídal Varouse.

Autor: Ivan Dostál

VOLEJBAL BRNO – VK ČEZ KARLOVARSKO

Loňský mistr a aktuálně druhý tým UNIQA extraligy zavítal v 11. kole do Brna, kterému patřila před utkáním šestá příčka. Brno letos není doma tak silné jako v minulých letech, ze čtyř extraligových zápasů vyhrálo na „Kouničce“ jediný, naposledy ale dokázali svěřenci Ondřeje Marka vyhrát v Liberci. Karlovarsko je ve venkovních zápasech letos stoprocentní, posledním vzájemné utkání na jižní Moravě vyhrálo v tiebreaku Brno.

Volejbal Brno – VK ČEZ Karlovarsko 0:3 (17:25, 22:25, 20:25)

Rozhodčí: Možnár Martin, Dušek Petr

Počet diváků: 350

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Zmrhal, Janečka, Loktionov, Hrazdira, Crins, Truong, libero Lžičař. Střídali: Toman, Fitz, Drahoňovský, Klajmon

Hosté: Zajíček, Kočka, Vašina, Wilson, Indra, Wiese, libero Pfeffer. Střídal: Římal

Ohlasy po utkání:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno): Rozjeté Karlovarsko dnes výborně bránilo, s Mikasy jim to evidentně svědčí ještě víc, jsou schopni vybrat neuvěřitelné balony, které asi málokterý tým dokáže. Dnes jsme byli bez šancí.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Myslím, že to byl letošní první zápas, kdy nám soupeř nedal žádnou šanci. Ve všech směrech byl lepší, my jsme ani chvíli nemohli pomýšlet na vítězství.“

Daniel Pfeffer (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „Nepamatuji, kdy jsem naposledy vyhrál v Brně ve třech setech, převládají ve mně velmi pozitivní emoce. Musím pochválit kluky, byl to dnes velmi zodpovědný výkon. Když se nepodařil první dotek, spravili jsme to dalšími.“

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Smekám před hráči. Po tom, co jsme si zažili tento týden, se kluci zmobilizovali, předvedli dobrý agresivní hru. Byli jsme velmi obětaví, Brnu jsme dnes prakticky nedali šanci.“

Popis utkání:

Karlovarsko od samotného začátku utkání potvrzovalo roli favorita. Do Brna, které poprvé před domácími fanoušky představilo ruskou posilu Sergeje Loktionova, neodcestovali hosté s prvním nahrávačem Wesselem Keeminkem, na nahrávce se tak stejně jako při posledním zápase Západočechů v Brně představil Martin Kočka. Hned na začátku si vytvořili Karlovarští náskok pěti bodů, na který domácí již nezareagovali. Symbolicky po zkaženém servisu kapitána Hrazdiry vyhrálo Karlovarsko první set 17:25.

Druhé dějství již bylo vyrovnanější. Chybovat začalo i Karlovarsko, po bloku domácího Kuby Janečky šli dokonce hráči Brna do vedení 12:10. Další dvě chyby domácího týmu ale stav vyrovnaly, svěřence Jiřího Nováka určitě nakopl i jednoblok Martina Kočky, který si počíhal na domácího kapitána Michala Hrazdiru. Vedení se přelévalo ze strany na stranu, eso střídajícího Vojty Fitze donutilo k druhému oddechovému času reprezentačního trenéra Nováka. V koncovce se dokázal prosadit Patrik Indra a hosté si šli pro druhý set – 22:25.

Domácí v pozměněné sestavě vstoupili lépe do třetí sady, za koncovou čarou se dařilo Matouši Drahoňovskému. Karlovarsko ale předvádělo skvělou hru v poli, útočně se pak pohybovalo nad padesáti procenty. Až do stavu 19:22 ale Brno přeci jen drželo alespoň výsledkově s Karlovými Vary krok, následovaly chyby domácích, Karlovarsko vyhrálo 0:3 na sety. Nejvíce bodujícím hráčem utkání byl karlovarský Patrik Indra – 14 bodů, 46 % na útoku, 1 eso a 1 blok.

Autor: Matouš Müller

AERO ODOLENA VODA – VK DUKLA LIBEREC

V 11. kole UNIQA volejbalové extraligy mužů přivítalo domácí AERO Duklu Liberec. Domácí klub oslavil vítězně 60 let od založení klubu a hráči AERO dokázali porazit Duklu 3:0 a připsali tři veledůležité doby do tabulky.

AERO Odolena Voda - VK Dukla Liberec 3:0 (25:21, 25:19, 25:21)

Rozhodčí: Kvarda P., Buchar T., lajnoví Gill M., Hadrbolcová Š.

Počet diváků: 722

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Saada, Carmody, Hladík, Shchadilov, Horák, Démar, libero Hadrava. Střídal: Chancy

Hosté: Demar, Veselý, Křesťan, Janků, Leikep, Kopecký, libera Kopáček, Pavlíček. Střídali: Staněk, Pavičevič, Dias, Bryknar

Ohlasy po utkání:

Matyáš Démar (kapitán AERO Odolena Voda): „Z naší strany nervózní zápas. Jsme rádi, že za tři body. Nevěděli jsme, co od Liberce čekat a jsem rád, že jsme AERU udělali hezký dárek k oslavám 60 let a jsem hrdý na tento klub.“

Martin Kop (trenér AERO Odolena Voda): „V posledním zápase první poloviny jsme v domácím prostředí chtěli jednoznačně vyhrát proti Liberci, a to jsme s plnili za tři body. Ale výkon našeho družstva může být jednoznačně lepší, ale naštěstí dnes na oslabený Liberec to stačilo, za což jsme rádi, protože dnes se slavilo také v Odoleně Vodě 60 let od založení klubu. A tato oslava po vítězném utkání bude určitě příjemnější.“

Jakub Veselý(kapitán VK Dukla Liberec): „Gratuluji Vodolce, která zvládla utkání za tři body. My než soupeře, tak spíše řešíme sami sebe, potkalo nás hodně zranění a furt se s tím pereme, tak doufám, že z toho najdeme brzy nějakou cestu.“

Vladan Merta (trenér VK Dukla Liberec): „V dnešním utkání jsme tahali za kratší konec a škoda, že jsme se s Vodolkou nedostali do koncovek. Gratuluji domácím.“

Popis utkání:

Úvod zápasu byl z obou stran velmi vyrovnaný a na obou stranách se ztrátovalo. V polovině setu se domácím podařilo odskočit na rozdíl tří bodů. Poté se hodně stav měnil v sériích na obou stranách a AERO šlo do koncovky s tříbodovým vedení. Díky servisu domácích se příprava útoku Dukly odtáhla od sítě a domácí dobře bránili. V koncovce se AERO nenechalo ničím vykolejit a vyhrálo.

Do druhého setu vlétlo AERO sebevědoměji a velmi rychle vedlo o tři body. V polovině setu se domácím díky servisu a dobré následné obraně podařilo vybojovat pětibodový náskok. Po oddechovém čase hostů se stav velmi rychle skoro vyrovnal a domácí trenér také musel hosty brzdit oddechovým časem. AERO si koncovku pohlídalo a vyhrálo i druhý set.

I do třetího setu vstoupilo lépe AERO a vedlo o dva body. Až do poloviny setu se ztrátovalo a stav byl prakticky vyrovnaný. AERO ale díky šňůře odskočilo na rozdíl až šesti bodů a právě s tímto náskokem se vstupovalo do koncovky. AERO si vybojovalo několik mečbolů a proměnilo až ten třetí. AERO vyhrálo celkově 3:0 a připsalo si skvělých 21 bodů po polovině základní části.

Utkání bylo ve znamení oslav 60 let od založení volejbalu v Odoleně Vodě. Před zápasem bylo poděkováno významným osobnostem klubu v čele s panem Václavem Tichým. Dále byli vyznamenáni Miroslav Nekola, Jiří Král, Jan Svoboda a za rodinu Kopů a Hadravů naši dnešní trenéři Martin Kop a Milan Hadrava. Děkujeme všem, že dnešní generace může stále hrát nejvyšší extraligovou soutěž a snad zase brzy navázat na předešlé úspěchy. Vždyť AERO je sedminásobným mistrem československé, respektive české extraligy.

Autor: Tomáš Havlát

BLACK VOLLEY BESKYDY – VK LVI PRAHA

Ambiciózní pražský tým s dvěma reprezentanty přijel do Beskyd získat plný počet bodů a dotáhnout se na třetí Příbram. Domácí by se rádi díky získaným bodům odpoutali od Ostravy, svého „souseda“ nejen zeměpisně, ale i v tabulce. V dresu Lvů nastoupil na postu libera Milan Moník, který prostředí frýdeckomístecké haly dobře zná z loňské sezóny, což jistě také přispělo k výhře hostujících Lvů 3:1.

Black Volley Beskydy – VK Lvi Praha 1:3 (18:25, 20:25, 25:23, 21:25)

Rozhodčí: Vlastimil Kovář, Zdeněk Grabovský

Počet diváků: hráno bez diváků

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Prokůpek, Motyčka, Muroň, Provazník, Koloušek, McLain, libero Jelen. Střídal: Mišek

Hosté: McCarthy, Janouch, Smith, Nedeljković, Mihajlović, Čech, libero Moník. Střídali: Todua, Toman, Pliasetskyi, Skakić

Ohlasy po utkání:

Jakub Motyčka (kapitán Black Volley Beskydy): „Prohráli jsme doma s Prahou 3:1. Za ten set jsme rádi, ale pořád to nestačilo na bod. Občas nám uletělo něco na příjmu, ale určitě se mi líbil náš bojovnější výkon oproti ostatním zápasům.“

Jakub Salon (trenér Black Volley Beskydy): „Po vlažném začátku jsme se třetí set vrátili do hry a už i ten třetí vypadal jinak, byl bojovnější a věřili jsme, že Prahu můžeme porazit a podle toho to taky vypadalo. I když jsme čtvrtý set nakonec prohráli, byla konečně vidět energie v týmu, takže tam jsou alespoň nějaké pozitivní věci.“

Jakub Janouch (kapitán VK Lvi Praha): „Pozitivní je, že máme tři body. Nějak jsme začali, ale postupně jsme klesli, nebojím se říct na strašnou úroveň. Gratulace domácím k setu a k výkonu a můžeme být nakonec rádi, že vůbec vezeme domů ty tři body.“

Tomáš Pomr (trenér VK Lvi Praha): „Po dvou lehce vyhraných setech jsme usnuli na hřišti a mysleli jsme si, že se to dohraje samo. Ve finále se pak klepeme ve čtvrtém setu o tři body, takže ponaučení a dobře, že jsme vyhráli za tři. Teď se zase připravíme na další zápasy.“

Popis utkání:

Zraněními zdecimovaný domácí tým začal bojovně a první set byl v úvodních výměnách vyrovnaný. První únik hostů se za stavu 5:8 pokusil zastavit domácí trenér Salon oddechovým časem, po kterém kapitán Beskyd pomohl esem, ale i tak si Lvi stále drželi breakový náskok. Na straně domácích byla na útoku patrná absence Mečiara a tak hosté ukořistili první set poměrem 25:18.

Druhý set začal obdobně vyrovnaně jako první. Po sérii úspěšných pražských bloků však hosté odskakují o tři body a tentokrát i hrající domácí trenér si bere oddechový čas za stavu 6:9, posléze druhý za stavu 6:12. Hra Lvů je v těchto fázích zápasu přesnější, kompaktnější. Snížení domácích přišlo při podání kapitána Motyčky. Beskydům se útočně dařilo spíše ze středu, když si nahrávač Provazník dobře porozuměl s oběma blokaři, jak s Muroněm, tak s McLainem. Hosté v závěru druhého setu sáhli hned k několika střídání. Postupně nastoupili Todua, Toman a Pliasetskyi. Lvi Praha vítězí i ve druhém setu poměrem 25:20.

Ve třetím setu držel domácí tým od začátku velmi dobře hrající smečař Koloušek. Poprvé v zápase donutily Beskydy hostujícího trenéra Pomra k oddechovému času za stavu 11:13. Domácí si díky zlepšenému výkonu udrželi vedení až do koncovky, kdy si za stavu 17:20 bere hostující trenér druhý oddechový čas. Posléze Lvi se štěstím otáčejí, na což domácí tým odpovídá tvrdým Kolouškovým útokem. V dramatickém závěru proměňují domácí svůj čtvrtý setbol a vítězí 25:23.

Ve čtvrtém setu se hosté ujali už od začátku dvoubodového vedení. Po sérii zkažených podání na obou stranách vyrovnaly Beskydy, když se na podání dostal Muroň. Skóre se posléze přelévalo po bodu. Ani jeden tým nedovolil soupeři víc než jednobodový náskok. To platilo až do stavu 20:18, kdy se esem blýsknul McCarthy, kterému se do té doby na podání vůbec nedařilo. To se ukázalo jako zlomový okamžik. Hosté už si poté nedali vzít vítězství v setu, ani v zápase a odvážejí si do Prahy tři body.

Autor: Alice Zemanová, foto Jan Smekal