S kapitánem obhájce titulu před začátkem semifinálových bojů

V UNIQA volejbalové extralize mužů 2022/23 zůstaly poslední čtyři týmy. Do medailových bojů prošly očekávaní favorité. Jednu semifinálovou dvojici tvoří Liberec a České Budějovice, tu druhou loňští finalisté Karlovarsko a Lvi Praha. Karlovarsko za obhajobou mistrovského titulu povede stejně jako loni Daniel Pfeffer.

Čtvrtfinále a semifinále dělí doba jedenácti dní. Čemu se během té pauzy věnujete?

Po našem posledním čtvrtfinálovém zápase jsme měli dva dny volno. Pak jsme začali přípravu na semifinále, kdy jsme ještě nevěděli, s kým budeme hrát. Teď už se podrobně věnujeme herní přípravě na Lvy.

Od 28. ledna už ale držíte v extralize sérii sedmi zápasů bez porážky, ale vaším posledním přemožitelem byli právě Lvi. Čím jsou nebezpeční?

Série výher není podstatná, teď se začíná nanovo. Lvi dokáží kvalitně podávat, momentálně tým táhne kanadský univerzál, který se zdá být v dobré play-off formě.

Bude v úvodním utkání série důležité vnutit soupeři vlastní hru?

Ano, mít otěže ve vlastních rukou, diktovat tempo, to je alfa a omega každého zápasu. To bude náš cíl.

V čem jste lepší než Lvi?

Oba týmy jsou na tom podobně, což je vidět i na výsledcích vzájemných zápasů. My musíme stavět na tom, na čem je založena naše hra celou sezonu, tedy na kvalitní obraně a mezihře.



Sehraje nějakou roli to, že jde o reprízu loňského finále?

Týmy do jisté míry obměnily složení, takže v paměti to nebude mít úplně každý, ale myslím si, že v podvědomí to budou mít všichni ti, kteří se loňského finále zúčastnili.

Jednu otázku před duelem Karlovarsko versus Lvi dostáváte pokaždé: Jaké pocity ve vás vyvolává souboj proti bývalému zaměstnavateli?

Tahle otázka mi vždycky vnutí úsměv. Klub, kde jsem já vyrůstal a hrával, je minulostí. Klub se proměnil, šel s dobou. Z dob mého působení zůstalo už jen pár „posledních mohykánů" - Martin Sedlák, Míla a Irča Kočkovic, pánové Malina, Hornek, Havránek, trenérka Drešerová a v neposlední řadě zapisovatelka Evička, nerad bych na někoho zapomněl. Za těmi se budu vždycky rád vracet. No, tak nakonec jich není zas tak málo…

Jak vlastně vypadá v play-off úloha kapitána obhájců titulu?

Tým máme letos složený ze zkušených hráčů, kteří vědí, o co se hraje a jak se namotivovat. V tomto ohledu není potřeba to nějak usměrňovat. Teď je důležité dostat tým do herní a mentální pohody, to bude v semifinále rozhodovat.

 

Autor: VK ČEZ Karlovarsko