Nové jméno v české UNIQA extralize – Rik van Solkema

Premiéru na antukových turnajích v dresu Ústí nad Labem zažil hned na začátku přípravy 22letý Rik van Solkema. Nizozemský univerzál pochází z Nijehaske, volejbal a beachovolejbal hraje od čtrnácti let, poslední sezónu strávil v Belgii. V české UNIQA extralize narazí i na svého bratrance Gijse, nového nahrávače kladenských Orlů.  

Pocházíš z volejbalové rodiny, jaké byly tvé začátky?

Hrál jsem dlouho tenis a fotbal, ale vždy i pro zábavu trochu volejbalu s rodinou, protože můj táta byl také profesionální volejbalista a moje mamka taky hrála. Můj mladší brácha Luuk hraje volejbal v Holandsku. Ano, volejbal je hodně spojený s naší rodinou! Navíc můj strýc, otec kladenského nahrávače Gijse van Solkemy, hrával volejbal. Takže když jsem skončil s fotbalem, začal jsem se naplno věnovat volejbalu a to byla nejlepší volba. Dneska už si bez něj neumím představit žít.

Co víš o české UNIQA extralize?

Vím jenom, že jde o velmi vyrovnanou soutěž a že se hraje Galovkama.

Ty znáš míče Gala?

Na nejvyšší úrovni v Holandsku a Belgii se hraje většinou s Mikasou, ale ano, hrál jsem i s Galou. Občas k nám přijel tým s Galou, kvůli sponzorům.

Jak vyhlížíš nadcházející sezónu?

Chci se zlepšit ve volejbale a taky zasílit ve fitku!

A na kurtu?

Na hřišti chci být důležitý pro tým a dojít co nejdál jak v domácích soutěžích, tak i evropském poháru.

Vizitka:

Rik van Solkema

post: univerzál

kariéra: 2014-2016 VC Sneek/NED, 2016-2017 Talentteam Papendal/NED, 2017-2018 Vallei Volleybal Prins/NED, 2018-2020 Draisma Dynamo/NED, 2020-2021 Tectum Achel/BEL

 

Zdroj SK Volejbal Ústí nad Labem