Celek Ostravy zakončil herní přípravu před extraligou vítězstvím na domácím turnaji

Herní příprava extraligových týmů mužů vrcholí. Většinu celků sice ještě čekají poslední zápasové prověrky, ať už v rámci turnaje nebo přátelských utkáních, někdo se už ale bude bez herní praxe plně soustředit na start UNIQA extraligy 2021/2022.

Celek Ostravy odehrál před domácím turnajem Ostrava Cup dva extrémně vyrovnané zápasy v polských Kielcích. Jak s týmem Vinnycja, hrající nejvyšší ukrajinskou soutěž,  tak s plusligovým Lublinem sice ostravští volejbalisté prohráli 1:3, ale i tak se dobře naladil na následný domácí turnaj. „Záměrně jsme šli do risku a na závěr herní přípravy jsme zhustili dva turnaje do třech dnů, abychom měli poté deset dní již jen přípravy na první extraligový zápas,“ uvedl ke dvěma zápasům v Polsku ostravský trenér Richard Vlkolinský a dodal. „Oba celky byly v Polsku opravdu herně nad námi. Nepodali jsme ale vůbec špatné výkony. Rozhodoval vyšší počet nevynucených chyb na naší straně, ale třeba s Lublinem jsme za stavu 1:0 na sety sami pokazili dobře rozehranou koncovku druhé sady.“ Poslední herní příprava před startem UNIQA extraligy však už Ostravě vyšla na výbornou, bez jediné prohry ovládla domácí turnaj Ostrava Cup.

Výsledky Ostrava Cup:

  • VK Ostrava – Myjava 3:2
  • VK Ostrava – Waldviertel 3:1
  • VK Ostrava – VKP Bratislava 3:1
  • Waldviertel – Myjava 1:3, Myjava – VKP Bratislava 3:2, Waldviertel – VKP Bratislava 3:1

Konečné pořadí turnaje Ostrava Cup:

  1. VK Ostrava
  2. Waldviertel
  3. Myjava
  4. VKP Bratislava

 

České Budějovice porazily doma Odolenu Vodu 3:0 po setech 25:23, 25:18 a 25:21, bonusový čtvrtý set vyhrálo v dramatické koncovce Aero 26:24. Stejným výsledkem dopadlo i druhé přípravné utkání Jihostroje na palubovce Kladna, kde už měl českobudějovický trenér k dispozici i úspěšné reprezentanty z ME – Josefa Poláka a Martina Licka. Nejprve Jihočeši ovládli první tři sety 26:24, 25:19 a 25:17, čtvrtý set pak vyzněl lépe pro kladenské Orly 25:20.

Stále bez účastníků evropského šampionátu se musely v přátelském utkání v UNYP Aréně obejít týmy Karlovarska a Lvů. Lépe se dařilo domácím Pražanům, kteří brali výhru 3:2. Družstva Lvů a Ústí nad Labem využila k poslední herní přípravě před odletem na MS juniorská reprezentace. V zápasech v Teplicích zvítězily oba extraligové týmy nad U21 shodně 3:2.  

Hráči Black Volley Beskydy strávili dva dny v Bratislavě, kde odehráli celkem dvě přípravná utkání a jeden modifikovaný trénink. Poté zamířili do polského Bedzinu, odkud si po tuhém boji odvezli cennou výhru 3:2.

Příbram sehrála dvě přípravná utkání s Duklou Liberec. Úvodní duel Kocouři proměnili ve výhru 3:1 a ani v druhém zápase nebyli daleko od úspěchu. Za vedení 2:1 dostali v příbramském celku příležitost mladíci, pro které už byla Dukla „velkým soustem“ a tak se nakonec z celkového vítězství 3:2 radovali hosté z Liberce.

Brno zamířilo na herní soustředění do Maďarska, v rámci kterého v modelových trénincích i klasických přátelských zápasech porazilo Dunaújváros i Kecskemét. Teď už se brněnští volejbalisté pilně připravují na domácí turnaj - Memoriál Karla Lázničky (21. – 23. 9.), kterého se dále zúčastní týmy Black Volley Beskydy, VSC Fatra Zlín a DKSE Dunaújváros.

 

Autor: Jiří Carba, foto VK Ostrava