Medailové ambice má na OH 2024 v Paříži i český beachvolejbal

V pátek 26. července 2024 budou oficiálně zahájeny Letní olympijské hry v Paříži. Pro český sport v ikonickém městě, protože před 100 lety zde gymnasta Šupčík vybojoval první českou zlatou olympijskou medaili. Letos bude mít želízko v ohni také český volejbal, a to v podobě dvou beachvolejbalových párů. Pod „Ajfelovkou“ se o nejcennější medaile popere Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem a Marie-Sára Štochlová s Barborou Hermannovou.

Psal se rok 1924 a na kalendáři stálo datum 20. července. VIII. olympijské hry v Paříži byly v plném proudu a na stadionu Colombes, vzdáleném vzdušnou čarou pět kilometrů od Eiffelovy věže, se konaly atletické a gymnastické soutěže. V závodě ve šplhu na laně exceloval Bedřich Šupčík, který zdolal sedmimetrové lano za 7,2 sekundy a vybojoval pro Československo první zlatou olympijskou medaili.

Slavnostní zahájení poprvé proběhne na řece. Slavná Siena dostala tu čest přivítat všechny sportovní delegace a průvod lodí bude opravdu velkolepý.

Za 100 let se olympijské hry změnily. Některé sporty z programu zmizely a naopak některé do programu byly zařazeny. Nás může těšit, že právě beachvolejbal se stal historicky jedním z nesledovanějších sportů na olympijských hrách a letos tomu nebude jinak, protože beachvolejbalový kurt je umístěn na jednom z nejatraktivnějších míst Paříže, pod Eiffelovou věží.

Držíme našim zástupcům palce a věříme, že i vy bude našim reprezentantům fandit, buď přímo v Paříži, nebo u televizních obrazovek.

Kompletní program OH 2024 najdete ZDE

 

Autor: Jiří Carba, foto ČOV, zdroj: ČOV