Covid decimuje naše beachvolejbalové páry na OH v Tokiu

Na olympiádě v Tokiu se našim beachvolejbalistům lepí smůla na paty. Krátce po příletu měl pozitivní test na covid-19 Ondřej Perušič, zanedlouho to samé potkalo trenéra naší ženské dvojice Simona Nausche. A aby toho nebylo málo, dnes se potvrdily pozitivní výsledky u Markéty Nausch-Slukové. Níže přinášíme oficiální stanovisko předsedy volejbalového svazu Marka Pakosty ke vzniklé situaci.

Pro nás jsou dopady pozitivních případů pro beachvolejbalové reprezentanty katastrofální, máme postiženy týmy, které si olympiádu těžce vybojovaly. Nechci hodnotit, jak proběhl letecký speciál do Tokia, o tom přesné informace nemám, sám jsem se totiž přesouval standardní linkou.

Na olympiádě v Tokiu nejsem oficiálním členem české výpravy, ale jako technický delegát pro FIVB (světové volejbalové federace). Řeším problém našich hráčů ze strany organizátora beachvolejbalového olympijského turnaje.

V případě Ondry Perušiče je stále určitá naděje, že zasáhne se svým parťákem Davidem Schweinerem do olympijského turnaje v jeho průběhu. Podle aktuálních informací, které máme, trvá karanténa deset dní. Je zde možnost tuto dobu zkrátit na sedm dní v případě, že průběžné výsledky jsou negativní a sportovec nemá žádné příznaky. Finální rozhodnutí je však v kompetenci místních organizátorů a jejich lékařů. Kdo vrcholovému sportu rozumí si však uvědomuje, že takhle dlouhý výpadek se nějakým způsobem na výkonnosti našeho páru musí projevit.

U holek je situace o poznání komplikovanější. Markétě Nausch Slukové v jeden den vycházely nejednoznačné testy, které byly zakončeny negativními výsledky. Až teprve dneska lékaři v Japonsku vyhodnotili výsledky testů jako pozitivní. Z praktického pohledu to znamená, že oba naše týmy mají statut účastníků turnaje, nicméně je otázkou, zda a v jaké fázi do něho případně zasáhnou.

Tahle záležitost bude mít zásadní dopad na případná umístění, Ondra s Davidem prožívali životní sezonu a Markéta s Bárou byly připraveny a určitě chtěly využít předchozí olympijské zkušenosti. Oba páry odjížděly do Japonska s vysokými ambicemi a já sám jsem očekával, že je absolutně reálné atakovat nebo vylepšit 5. místo z olympiády v Londýně. 

Určitě mě jako předsedu svazu budou zajímat výsledky šetření leteckého speciálu, ve kterém naše beachvolejbalové týmy byly. Navíc bych očekával, že jako jeden z nejvíce postižených sportů budeme moci do samotného vyšetřování nahlédnout nebo do vyšetřující komise nominovat svého zástupce. Celá situace mě mrzí o to víc, když vím, jak odpovědně naše výpravy přistoupily k posledním týdnům před samotným odletem.

 

Autor: Jiří Uhlíř, foto FIVB