Čeští zástupci na mistrovství Evropy klubů ve Francii na čtvrtfinále nedosáhli

Od čtvrtka do neděle proběhlo v areálu Montpellier Beach Volley v pořadí již druhé mistrovství Evropy klubů. V konkurenci nejlepších šestnácti klubů starého kontinentu skončily ženy z Beachvolejbalové školy Praha deváté a muži z Beachclubu Strahov obsadili místo třinácté.

ME klubů se letos konalo ve francouzském Montpellier, a tak bylo jasné, že jak Beachclub Strahov, tak BVŠP do místa konání poputují dodávkami. Já jsem dostal místo v té strahovské. Cesta byla naplněná vytříbeným místy až intelektuálním humorem a řidiči Tomáš Pála a Ondra Šotola nás všechny bezpečně odvezli až do klubu. Samozřejmě toho beachvolejbalového.

Hned po příjezdu oba kluby reprezentující Česko vyrazily na trénink. Těch zhruba 1300 kilometrů v nohách bylo opravdu potřeba rozhýbat. Navíc, i když se turnaj hrál ve vnitrozemí a nikoliv na pláži, dost nepříjemně foukalo. Oba kluby tak využily tréninku i k seznámení se s větrnými podmínkami.

Ve čtvrtek se už šlo naostro. Z nám nepochopitelných důvodů byl první zápas dne naplánován až na 12:00. Francouzi, i když mají ve svém znaku kohouta, asi evidentně nejsou ranní ptáčata. Jako první se v turnaji představili reprezentanti Beachclubu Strahov, kteří v prvním utkání modifikované skupiny vyzvali ukrajinský Sunrise Beach Sports Academy. Do prvního utkání nastoupili Pála se Šotolou proti páru Savin / Moiseiev. Ukrajinci byli v obou setech lepším týmem, i když v určitých pasážích jim strahovští borci zdatně sekundovali. I tak to na vítězství nestačilo a po výhře 2:0 (21:14, 21:17) si ukrajinský klub připsal první bod.

Vítězství v druhém utkání by poslalo zápas do zlatého setu, což byla pro Melmuku s Tuškem určitě velká výzva. Podle toho vypadal i první set, ve kterém se oběma Strahovákům nadmíru dařilo. Speciální pochvalu by si určitě zasloužil Karel Tušek, který se coby junior skvěle vypořádal s tlakem, který s sebou evropský šampionát klubů určitě nese. Po výhře v první sadě však přišel útlum. Ukrajinci se rozpodávali a díky pár nevynuceným chybám našeho páru překlopili vyrovnanou koncovku na svoji stranu a poslali utkání do tie breaku. V něm už to bylo bohužel jednoznačné. Timchenko s Bublykem nedali Melmukovi s Tuškem sebemenší šanci a po výhře 15:6 Ukrajinci vyhrávají i druhé utkání a tím i celý zápas.

V pozdních odpoledních hodinách přišly na řadu i reprezentantky Beachvolejbalové školy Praha, pro které to byl vůbec první zápas na mezinárodní klubové scéně. V něm vyzvaly rumunský C.S.U A.S.E Bukurešť. Jako první se představily Andy Lorenzová s Mary Tomasovou, které vyzvaly pár Fekete / Nicolaev. Andy s Mary předvedly, že jako hráčky světového okruhu mají nad rumunskými studentkami převahu a jasně zvítězily 2:0 (21:15, 21:13). Do druhého utkání nastoupily Ami Ebertová s Lůcou Šeredovou proti Rumunkám Hododi / Miu, které předváděly o poznání lepší beachvolejbal než jejich předchůdkyně. V první sadě se Ami s Lůcou ještě držely a prohrály až v koncovce, ale v té druhé to už byla jasná záležitost. Český tým dokonce sáhnul ke střídání, kdy trenér Jonáš Pešek poslal do hry Lucku Knoblochovou za Lůcu Šeredovou. Ani to ale nepomohlo a po porážce 11:21 v druhém setu se o vítězi muselo rozhodnout až ve zlatém setu. Do něj nastoupila Mary Tomasová s Ami Ebertovou, které vyzvaly pár Hododi / Fekete. Asi se divíte, proč proti sobě nenastoupily týmy, které svá utkání vyhrály. Bohužel to pravidla nedovolují. Do zlatého setu musí nastoupit vždy nově namixovaný pár. Teď se musím vrátit na začátek tohoto článku. Díky tomu, že se startovalo až ve 12:00, poslední zápasy dne se dohrávaly až do 20:30 za nepříjemné zimy a chabého osvětlení, což kvalitě beachvolejbalu rozhodně nepřidalo a naopak to dost srovnalo rozdíly. Možná i proto se nakonec zlatý set hraný do 15 bodů rozhodl až za stavu 19:17 pro Češky. Díky této veledůležité výhře se BVŠP mohla radovat z postupu ze skupiny a druhý den měly holky dokonce možnost skupinu vyhrát a postoupit přímo do vysněného čtvrtfinále.

To kluci ze Strahova měli v pátek na programu zápas o udržení v turnaji proti tureckému TVF Spor Lisesi. Do prvního utkání nastoupili Strahovští s lehce pozměněnou sestavou, když Martin Melmuka stanul po boku hrajícího trenéra Tomáše Pály. Na toto české duo čekal na druhé straně kurtu turecký pár Mermer / Kurt. Utkání nabídlo vcelku vyrovnanou bitvu, ve které nakonec Turci udělali méně chyb a naopak vše, nač sáhli, jim vyšlo. Po porážce 0:2 (17:21, 15:21) tak veškerý tlak na udržení se v turnaji padl na Šotolu s mladým Kvíčalou.

Ti vyzvali v utkání o všechno Turky Kuru / Ozdemir. Skoro celou první sadu hráli čeští borci naprosto fantasticky. Kvíčala perfektně držel sideout a když náhodou nesložil, podpořil ho Šotola na bloku. I díky tomu si Strahovští vybudovali v koncovce slibný náskok. V ní se ale karta obrátila. Kvíčalův ztrátovací stroj se zasekl a ze stavu 17:19 to bylo rázem 21:19 pro soupeře. V druhém setu už pak měli Turci utkání relativně pod kontrolou a nakonec zvítězili poměrem 21:15. Druhá porážka v modifikované základní skupině znamenala pro Beachclub Strahov konec v podobě děleného 13. místa.

Reprezentantky BVŠP měly druhý turnajový den v programu zápas o první místo ve skupině a s ním spojený přímý postup do sobotního čtvrtfinále. Cesta mezi nejlepších osm týmů v Evropě ale vedla přes madridský CV Majadahonda. Oproti čtvrtku trenér Pešek prohodil pořadí dvojic, a tak k úvodnímu duelu nastoupily Ebertová a Šeredová, které vyzvaly pár Carro / Esarte. V prvním setu se Češky ne a ne chytit, což nakonec vyústilo ve vcelku jasný set pro reprezentantky Madridu 21:14. Druhá sada byla ale o něčem jiném. Lůca Šeredová dala snad pět es v řadě a Ami Ebertová řádila v poli, načež čapnuté balony proměňovala s železnou pravidelností v body. To vše vyústilo ve významné vedení českého páru, které v koncovce směřovalo k vyrovnání stavu. Jenže pak se to nějak zaseklo. Nejen že soupeřky stáhly několikabodové vedení českých hráček, ale ještě si vybojovaly mečbol, a to hned několik. Tuto nezáviděníhodnou situaci nakonec Lůca s Ami zvládly bravurně a po vítězství 25:23 poslaly utkání do tie breaku. V něm jako by došly síly. Nic se nedařilo a soupeřky holkám k nějakému obratu ani nedaly příležitost. V koncovce sice ještě česká děvčata skóre korigovala, ale na vítězství to nestačilo.

Jako druhé se v utkání o přímý postup do čtvrtfinále představily Andy Lorenzová s Mary Tomasovou, které vyzvaly reprezentantky madridského klubu Kliokmanaite / Puri. Tohle ale byl takový ten zápas, kde se vám opravdu nic nedaří. V první sadě naše hráčky hodně kazily servis a obecně jim nic moc nešlo. Set druhý byl v dost podobném modu a tady si soupeřky vytvořily dokonce až desetibodový náskok. Za stavu 19:9 pro soupeřky se ale naše holky vzepřely a sérií osmi bodů v řadě své sokyně notně potrápily. Kliokmanaite s Puri si ale nakonec vítězství nenechaly vzít a za stavu 21:17 ukončily zápas.

Páteční porážka od hráček z Madridu poslala reprezentantky BVŠP do předkola play off, ve kterém nastoupily proti tureckému TVF Spor Lisesi. V prvním utkání si Lorenzová s Tomasovou poradily ve dvou setech s mladičkou dvojicí Sayar / Simdim, a tak na scénu přispěchaly Šeredová s Ebertovou, na které čekaly Sencel / Celebi. V tomto nadmíru vyrovnaném utkání se bohužel po nepovedené koncovce druhé sady radovaly soupeřky, a tak musely reprezentantky BVŠP opět do zlatého setu. V něm se musely páry opět promíchat, a tak na hřiště nastoupil pár Ebertová / Tomasová proti Sencel / Sayar. Jak to tak bývá ve zkrácených setech, je to hodněkrát o štěstí a ani tentokrát tomu nebylo jinak. Našim holkám se prostě nedařilo, a když už se začaly chytat, tak byl konec. Turkyně si koncentrovanou hrou dokráčely pro vítězství 15:9 a postup do čtvrtfinále. Na hráčky BVŠP nakonec zbylo nepopulární deváté místo.

Kompletní výsledky ME klubů 2024 - muži,    ženy

 

Autor: Martin Mach, foto CEV