České jedničky v Hamburku zatím bez prohry, další naše dvojice kvalifikací neprošly

Po necelém měsíci je tu opět turnaj FIVB Beach Pro Tour 2022 kategorie Elite 16, který pořádá německý Hamburk. Jakub Šépka s Tomášem Semerádem a Marie-Sára Štochlová s Barborou Hermannovou se bohužel do hlavní soutěže skrze kvalifikaci neprobojovali, a tak české barvy v hlavní soutěži hájí jen Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem, kteří po dvou výhrách v základní skupině míří za postupem do čtvrtfinále.

Kvalifikace si pro Šépku se Semerádem nepřichystala zrovna snadný los. Kanaďani Schachter / Dearing jsou sice ve světovém žebříčku jen pár míst nad českými dvojkami, ale na okruhu už patří mezi ty zkušené. To se nakonec potvrdilo a po vyrovnaném prvním setu zvítězili hladce i v setu druhém 2:0 (21:18, 21:10) a naše dvojky vyřadili z turnaje.

Hermannová se Štochlovou byly k postupu do hlavní soutěže o něco blíže. Po hladké výhře 2:0 (21:16, 21:10) s domácí dvojici Kunst / Körtzinger se Bára s Máří o postup do hlavní soutěže utkaly s Holanďankami Piersma / M. Van Driel. Naše ženské jedničky v první sadě už už sahaly po vítězství, ale Nizozemky koncovku zvládly. Druhá sada pak byla plně v režii našich soupeřek a ty si jasně dokráčely pro postup - 2:0 (22:20, 21:13).

Perušič se Schweinerem se po měsíci a drobných zdravotních patáliích opět vrátili na světová kolbiště. Coby světové sedmičky měli hlavní soutěž jistou a turnajové nasazení jim do skupiny C přiřadilo hned dva zvučné týmy, na které naše jedničky narazily hned první den, Italy Carambula / Rossi a Estonce Nõlvak / Tiisaar.

V devět hodin ráno odstartovali Perun s Davem své působení v turnaji proti hvězdným Italům Carambula / Rossi. Hned v prvním setu se ukázalo, že proti sobě stojí dva velké týmy světového beachvolejbalu. Oba páry precizně ztrátovaly a když už se nějaká chyba objevila, byla ihned napravena. Tak to šlo až do koncovky, kde si naši borci dokonce vybojovali setbol. Za stavu 23:23 se ale do hry vložil Carambula a dvěma skvělými zákroky v poli a perfektní dohrávkou získal první set na svou stranu.

Perun s Davem do druhé sady vstoupili opět sebevědomě a velice záhy si trpělivou hrou vybudovali až pětibodový náskok. Ten si nakonec udrželi až do konce a po výhře 21:16 poslali utkání do tie breaku.

Zkrácená hra byla opět úžasně vyrovnaná. V koncovce však Perun dvakrát dokázal ubránit v poli a následně efektně zakončit, což přineslo vítězství v třetí sadě15:12 a v celém utkání 2:1.

Po italské zkušenosti přišla na řadu estonská dravost. Nõlvak s Tiisaarem jako světové jedenáctky rozhodně nejsou žádná ořezávátka a to se nakonec potvrdilo. Stejně jako proti Italům se první sada hrála nezvykle dlouho. Perun s Davem si opět vybojovali pár setbolů, ale díky pár chybám se ze zisku první sady radovali soupeři.

Pak už celé utkání pokračovalo v duchu zápasu s Italy. Druhou sadu Perun s Davem zvládli rozdílem třídy a tie break také - 2:1 (25:27, 21:16, 15:13).

Dvě výhry ze dvou utkání tak pasují Čechy do role favorita základní skupiny C, což dnes mohou potvrdit v utkání s nizozemskými kvalifikanty Boermans / Immers.

Průběžné výsledky FIVB Beach Pro Tour Elite 16 Hamburk ZDE

 

Autor: Martin Mach, foto FIVB