V Thajsku startuje beachvolejbalové mistrovství světa kategorie U19

Beachvolejbalová sezóna má před sebou ještě dva vrcholy – MS U19 a MS U21v thajském Phuketu. Od 6. – 11. prosince 2021 se koná světový šampionát kategorie U19, kde české barvy bude hájit v chlapecké kategorii Tomáš Semerád a Jakub Šépka, do hlavní soutěže se pokusí skrz kvalifikaci prokousat Václav Kůrka s Kryštofem Olivou. V dívkách se o co nejlepší výsledek popere dvojice Michaela Břínková / Kylie Neuschaeferová. Ještě před startem světového šampionátu U19 se o svých začátcích rozpovídala posledně jmenovaná, která nyní studuje v USA a rozhodně se svojí parťačkou do Thajska nejede jen zúčastnit.

Kylie, jak jsi začala s volejbalem, potažmo s beachvolejbalem?

S volejbalem jsem začala díky rodičům. Mamka hrála na vejšce šestky za univerzitu v Kalifornii a táta beach na Floridě. Asi tak ve 3. třídě jsem začala hrát šestky na Olympu, kde jsem strávila několik let. V patnácti mě oslovil Pavel Krč s nabídkou beachového tréninku s mistryněmi Evropy, to jsem samozřejmě nemohla odmítnout. A hned jsem si beach zamilovala! Pavel mě pak spojil s panem trenérem Šafářem a tak jsem se dala dohromady s Míšou Břínkovou. Na mém prvním turnaji v beachi jsme uhrály 3. místo na Mistrovství ČR U18. Po roce kombinování šestek a beache jsem se rozhodla pro přechod na beach. Letos je to už čtvrtá sezóna, co hraju beach s Míšou…

Nakonec jsi se za beachem přestěhovala do USA...

Ano, studuju prvním rokem na Stetson University na Floridě. Je to skvělé prostředí pro kombinování studia s beachem. Dopoledne máme tréninky a odpoledne chodím do školy. Beachové tréninky máme každý den a k tomu ještě buď posilovnu nebo kondici. Jsem součástí skvělého týmu: spoluhráčky jsou velmi talentované a přátelské, trenérka je velmi nápomocná a cílevědomá. Každý trénink se bere vážně a zachází s námi, jak s profesionálními hráčkami.

Do Thajska nejedeš jen na jedno MS, jak je to možné?

Na MS U19 jsme se s Míšou kvalifikovaly už před takřka rokem a půl skrze nominační turnaj. Jelikož se MS U19 i MS U21 konají na stejném místě a zároveň na sebe termínově navazují, tak byl náš tým osloven, jestli bychom si nechtěly zahrát oba turnaje. Pro nás to byla skvělá příležitost, tak jsme se rozhodly, že do toho půjdeme.

Jaké máš ambice?

Na MS jedu s tím, že se nechci uspokojit s tradičním výsledkem okolo devátého místa. Jedu reprezentovat Českou republiku, tudíž mám samozřejmě ty nejvyšší cíle. Na druhou stranu ale stojím nohama na zemi. Uvidíme, kam se posunuly soupeřky a kam zase my. Navíc to pro nás bude premiéra na takovéto světové úrovni, tak jsem sama zvědavá, jak obstojíme. Zatím jsem vždy zůstala před branami čtvrtfinále, takže cílem je to teď konečně zlomit. Myslím si, že na to s Míšou máme. Tak snad se k nám přidá i štěstěna a my se budeme vracet na Letiště Václava Havla s nějakým pěkným umístěním. Šance máme dvě!

 

Autor: Martin Mach