Volejbalisté Českých Budějovic nebyli daleko od senzačního vítězství nad Trentinem

Zázraky se dějí jenom v pohádkách… a přestože to dnes v Českých Budějovicích volejbalová pohádka byla, zázrak se nekonal. Domácí Jihostroj zaskočil hvězdami nabité Trentino a vedl 2:0 na sety. Jeden set dělil hosty od konce jejich cesty letošní Champions League 2019/20. Nicméně Trentino zápas otočilo a bude čekat na večerní zápasy ostatních skupin Champions League, zda jim tato výhra bude stačit na postup ze druhého místa.

VK Jihostroj České Budějovice – Trentino Itas 2:3 (25:21, 25:22, 15:25, 22:25, 11:15)

Rozhodčí: Ozbar (TUR), Guillet (FRA)

Diváků: 2 500

 Sestavy:

Jihostroj: De Amo, Michálek, Mach, Šotola, Zmrhal, Todua, libero Kryštof. Střídali: Křesťan, Ondrovič, Fila, Mechkarov

Trentino: Vettori, Cebulj, Lisinac, Giannelli, Russell, Candellaro, libero Grebennikov. Střídali: Michieletto, Kovačević

Statistika ZDE

Ohlasy po utkání:

Radek Mach (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): Byl to dobrý zápas, ale ukázalo se, kde je rozdíl s těmi špičkovými týmy. I když se jim nedařilo ze začátku na servisu, hráli stále stejně a my jsme pak odešli útočně. Ale nevím, zda jim ty dva body budou stačit k postupu……… (lišácký úsměv). Myslím, že jsme ostudu v Champions League neudělali a pro diváky to byl určitě zážitek.“

Tomáš Skolka (asistent trenéra VK Jihostroj České Budějovice): „Italové ze začátku netlačili servisem, jak jsme od nich čekali, ale postupem času se jejich tlak stupňoval a bylo hodně těžké mu čelit. Nám se první dva sety na servisu dařilo a i na útoku to bylo bez chyb. Byl tady taky chycený balon jako proti Civitanově, kdy jsme se ve čtvrtém setu v koncovce mohli dostat na kontakt, ale zase jsme si nenahráli. A toto jsou ty detaily, které takové špičkové družstvo, jako Trentino je, neudělá. Klukům musím poděkovat, odehráli dobrý zápas. A dík patří taky divákům, kteří nás hnali až do konce.“

Začátek prvního setu je v duchu výborných obran, jak na síti, tak i v poli. Po servisu kapitána Macha a blocích Todui se domácí ujímají vedení 6:2. Trenér hostů sahá k prvnímu oddechovému času. Šotola přidává eso a následný blok dává Jihostroji slibné vedení 9:3. Další eso Šotoly za stavu 10:3 pro domácí nutí trenéra Trentina k dalšímu oddechovému času. Začátek jako ze snu. 11:3 dalším esem Šotoly. Šotolu esem následuje Zmrhal, stav 13:4 a Italové nechápou. Michálek blokem zvyšuje na 16:8. Italové se nemohu „trefit“ do servisu, 18:10. Hosté nyní blokem snižují na 18:13 a trenér Dvořák využívá první time out. Esem Giannelli snižuje na 19:15 a následně Italové hlavně dobrou obranou snižují na rozdíl tří bodů, 19:16. Blokem pomáhá Todua a dostává Giannelliho ze servisu. Další eso přidává Zmrhal, 21:16. Na blok přichází pomoci Křesťan a vyplácí se, 23:17. V koncovce mají domácí luxusní náskok a hvězdní hosté jsou jak opaření. Hosté odvrací již tři setboly a náskok Jihostroje se krátí. Zkažený servis Vettoriho uzavírá první set, Jihostroj vede 1:0.

I do druhého setu vstupují domácí hned „delší“, po dvou esech Michálka, 3:1. Šotola se dvakrát nemýlí a domácí stále vedou, 5:3. I nahrávač De Amo si zaútočil, 7:5. Jak mají hosté přihráno, tak na útok středem zatím domácí Budějovice obranu nenašli, je srovnáno 8:8. Blokem domácí opět soupeři odskakují, 11:8. Trenér hostů sahá k prvnímu time outu. Ani po time outu se Trentinu nedaří a domácí při servisu Michálka navyšují náskok, 13:8. Blíží se koncovka a domácí si stále udržují slušný náskok, 15:10. Blok domácích a jde se do koncovky za stavu 18:11. Hostující hráči již nevědí kudy kam a jejich trenér si bere druhý oddechový čas. Dvě chyby Šotoly dovolují hostům snížit na 19:14. Další snížení esem hosté nutí trenéra Dvořáka k prvnímu oddechovému času, ale náskok je ještě dostatečný, 20:16. Radek Mach opět blokem přibližuje domácí k setbolu, 22:16. Zmrhal se z hlavního kůlu nemýlí, 23:18. První setbol druhého setu dávají hosté domácím zkaženým servisem. Italové, ale hrají o všechno a na Šotolu si při druhém setbolu počkali. Domácí trenér bere také druhý time out. Na servisu je nebezpečný Giannelli. Ani Zmrhal neprorazil blok hostů a ti jsou stále na dohled, 24:22. Setbol nakonec proměňuje Todua a domácí vedou 2:0. Toto opravdu nečekal nikdo, ještě set a Jihostroj vyřadí z Champions League slavné Trentino.

Na rozdíl od prvních dvou setů vstupují hostující volejbalisté do třetího setu lépe, vedou 5:3. Výborný servis Zmrhala vyrovnává na 6:6. Stav je stále vyrovnaný i v třetině třetího setu, 10:10. Italové přitvrzují na sevisu a trenér Dvořák využívá první time out za stavu 10:12. Marek Šotola drží šance domácího Jihostroje v třetím setu, 14:15. Blíží se koncovka a hosté navyšují svůj náskok, 14:17. Domácí trenér opět sahá k oddechovému času, je potřeba narůstající tlak hostů zastavit. To se nedaří a Lisinac na servisu stále „řádí“. Z nepřesného příjmu se domácímu nahrávači nedaří kombinovat a bloky hostů jsou nekompromisní. Do koncovky vstupuje Trentino s parádním náskokem 15:21. Domácí jako by se viděli již ve čtvrtém setu a kupí chybu za chybou, ale bojovnost se jim upřít nedá. Trentino proměňuje hned první setbol esem a snižuje na 2:1.

Italové vědí, že již nesmějí zaváhat a na jejich herním výrazu je to vidět. Domácí ale cítí, že jsou kousek od velké senzace a udržují kontakt i na začátku čtvrtého setu, 3:3. Po servisu Giannelliho hosté odskakují na 4:6 a trenér Dvořák hned na začátku setu bere time out. Toduu střídá Ondrovič. Výborná obrana domácích srovnává na 9:9. Na podání opět zlobí Giannelli, 11:13. Nedorozumění na útoku domácích zvyšuje náskok hostů na 13:16 a následně přidávají hned další bod. Je to stejné jako v třetím setu, do poloviny setu je stav vyrovnaný, pak Italové přišlápnou plyn a do koncovky jdou s pohodlným náskokem, 13:17. Ale domácí se nevzdávají, dva přesné útoky Michálka snižují náskok hostů, 15:17. Zkušení hráči Trentina udržují náskok a blíží se k setbolu, 18:22. Fila na servisu a je sníženo 20:22, hosté sahají k oddechovému času. Škoda, domácí měli nahoře bodovku, bohužel, nepodařilo se ji „složit“, 20:23. A tak hosté mají po přesném útoku k dispozici tři setboly. Hned druhý útokem středem proměňují a je srovnáno 2:2, rozhodne tiebreak.

Trentino nutně potřebuje druhý bod z tohoto utkání a vstupuje do poslední sady razantně, ale Jihočeši hned kontrují, 1:2. Útok středem je dnes od hostů zatím bezchybný, ale po zkaženém servisu je Jihostroj stále na kontakt, 3:4. Trenér Dvořák si bere time out po chybě Šotoly, 3:6. Změna stran a náskok hostujícího celku se ztenčil jen na dva body. Ale Trentino hned přidává devátý bod a trenér domácích opět zastavuje jejich tlak time outem. Nedaří se, zmatky na straně Jihostroje dávají další bod hostům (6:11) a konec se blíží moc rychle. Prapor ještě drží útokem českobudějovický kapitán Mach (8:12) a následné eso Michálka přinutilo italského trenéra k oddechovému času. Trentino opět útočí středem a za stavu 10:14 má k dobru čtyři mečboly. Šotola kazí servis a je dobojováno.

 

Autor: Jiří Carba, foto CEV