Sedm našich zástupců se v minulém týdnu ukázalo na evropské scéně

Minulý týden měli naši zástupci v CEV pohárech 2018/19 napilno, hrály se odvety o postup mezi nejlepších 16 mužstev. Pouze VK Karlovarsko v Champions League a UP Olomouc v CEV Cupu měly volno a mohly se v klidu připravovat na víkendové extraligové zápasy.

CEV Cup 2018/19 - muži

V CEV Cupu mužů jsme měli dva zástupce, Kladno volejbal cz a Duklu Liberec. Oba naši zástupci své první utkání na domácích palubovkách vyhráli shodně 3:1 a na postup do další kola CEV Cupu jim stačilo uhrát na hřištích soupeře dva sety.

Posojilnica Aich/Dob (AUT) - Dukla Liberec 1:3 (23:25, 23:25, 25:23, 20:25). Liberecká Dukla zajížděla na hřiště Posojilnice ACH/DOB a moc dobře věděla, ze zkušeností z domácícho zápasu, že to nebude procházka rajskou zahradou. Domácím bylo jasné, že do "zlatého setu" je posune pouze vítězství 3:0 nebo 3:1. Ale liberecká Dukla nenechala nic náhodě, i když první dva sety pro sebe získala až nejtěsnějším poměrem 25:23. I když o postupujícím bylo rozhodnuto, domácí nesložili zbraně a stejným poměrem získali set třetí. Od poloviny čtvrtého setu Dukla již dominovala a zápas dovedla do vítězného konce v poměru 3:1. V dalším kole ji čeká přetěžký soupeř z Turecka - Galatasaray Istanbul.

VRCK Kazincbarcika (HUN) - Kladno volejbal cz 2:3 (18:25, 26:28, 27:25, 25:20, 13:15). I druhý náš druhý zástupce v CEV Cupu Kladno volejbal cz si k odvetě vezlo "šancovní" vítězství z domácí haly. " Ano, věděli jsme, že nám stačí na postup dva sety a také jsme věděli, že tlak od domácích bude hlavně na podání. Ten se nám v prvním setu podařilo eliminovat a celkem přesvědčivě jsme první set vyhráli. V druhém setu domácí přestali chybovat, jako by ztratili počáteční nervozitu a zároveň jim bylo jasné, že série se v tomto setu láme. Několikrát v setu vedli, ale nám se podařilo buď chyceným balónem nebo podáním jejich tlaku čelit a dostat se do koncovky, kde se štěstí přiklonilo na naši stranu. Vedení 2:0 nám dávalo jistotu postupu. Chtěl jsem dát "orazit" starším hráčům a zároveň si zkusit nějaké nové herní varianty. Ze hřiště šel Hýský se Sobotkou. Zkoušeli jsme na útoku Habra a na nahrávce mladého Blažka. Tato varianta nebyla úplně špatná, ale našimi chybami jsme neuhráli koncovku třetího setu a to se odrazilo i na setu čtvrtém, kde jsme tahali celý set za "kratší konec". O to mě víc těší, že tato sestava nesložila zbraně a pátý rozhodující set dovedla do vítězného konce," komentoval průběh utkání trenér Milan Fortuník. Nyní čeká na Kladno finská Levoranta Sastamala, loňský účastník Champions League.

CEV Cup 2018/19 - ženy

I v CEV Cupu žen jsme měli dva zástupce. VK Prostějov si lehce poradil s Levski Sofia - o tomto zápase píšeme ZDE.

Druhým naším zástupcem bylo družstvo VK Ostrava. Report z utkání v Grazu nám poslal ostravský dopisovatel Miloš Matula:

Do odvetného zápasu CEV Cupu si přivezla Ostrava výhru 3:2 z domácího zápasu. Ostravanky nepřijely do rakouského Grazu v dobrém rozpoložení, protože po víkendových zápasech extraligy klesly na poslední místo v tabulce. Družstvo Ostravy bohužel pokračovalo v matných výkonech, byť v některých fázích zápasu domácí přehrávalo, tak hlavně nedůrazným útokem se letos hned na začátku soutěže loučí s pohárovou Evropou.

UVC Holding GRAZ - TJ OSTRAVA 3:1 (25:23, 20:25, 25:17, 25:23)

Rozhodčí: MATEIZER Alin (ROU), MAIFOSHIS Christos (CYP)

Počet diváků: 200

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Konrad, Dumphart, Grebien, Dorfler, Nesimovic, Aichholzer, libera Oberhauser, Radl. Střídaly: Witsch, Schrotner, Ebster, Schwarzenberger, Ehrhart

Hosté: Zemanová, Kašparová, Makauskaite, Nečasová, Diatková, Zedníková, libero Chevalierová. Střídaly: Lukáčová, Faltínová, Poláchová, Žolnerčíková, Adamčíková

Vyjádření:

Zdeněk Pommer (trenér TJ Ostrava): „V prvním a čtvrtém setu, které jsme prohráli 25:23, rozhodl nedůraz na útoku. Soupeř nás zatlačil servisem, tím jsme se hůře prosazovali. Nemůžu holkám vytknout, že by nebojovaly, ale musíme být více důrazní v koncovkách, a hlavně si více věřit.“

Popis utkání:

První set byl vyrovnaný do stavu 9:9, poté získali dvoubodové vedení hosté (9:11), ale pak se dostala na servis domácí hráčka Konrad a otočila díky našemu špatnému příjmu na 15:11. Graz utekl až na 19:14, následně trenér Ostravy poslal na hřiště v premiéře Ivu Polachovou z juniorek, a i díky jejím dobrým servisům dotáhla Ostrava na 19:17 a záhy vedla 20:21 a 22:23. Ale díky třem chybám hostů na příjmu a útoku, set patřil domácím (25:23). Druhý set byl od začátku jasnou záležitostí Ostravanek (2:6, 4:9, 9:18), byť domácí zbraně nesložili a korigovali stav až na 19:23. Koncovku hosté zvládli a srovnali stav na 1:1 (20:25). V třetím setu však Ostrava nenavázala na dobrý výkon z předchozího setu a od začátku prohrávala (8:5, 12:8, 16:10, 21:12, 24:11) a i když v závěru odvrátila 6 setbolů, tak Graz se s přehledem ujal vedení 2:1 (25:17). Ve čtvrtém setu byla hra dlouho vyrovnaná, pak Ostrava několikrát odskočila o 3 body (9:12, 14:17, 16:19), ale vždy vlastními chybami dovolila hostům dotáhnout stav. Naposledy vedla Ostrava 21:22, ale následovala „klasická“ koncovka Ostravanek, kdy dovolily domácím otočit třemi body v řadě a získat dva mečboly, přičemž druhý s přehledem domácí proměnili a mohli se radovat z postupu do dalšího kola, kde je čeká soupeř z jedné nejlepších lig v Evropě, z Itálie.

Challenge Cup 2018/19 - muži

Volejbal Brno - Fonte Bastardo Azores (POR) 1:3 (29:31, 25:20, 20:25, 15:25). V tomto evropském poháru mužů jsme měli zastoupení pouze jedním klubem. Hráči Volejbal Brno museli dohánět porážku 1:3 z Portugalska. I přes zlepšený výkon nešťastně prohráli koncovku prvního setu (29:31) a to se následně ukázalo jako fatální. Druhý set vyšel Brňanům lépe a vyrovnali stav utkání na 1:1, nicméně hosté věděli, že jim k postupu stačí již pouze jeden set a hráli na hranici rizika. Tento způsob hry se jim vyplatil a po vítězství 3:1 i na palubovce v Kounicově, postupují do dalšího kola.

Challenge Cup 2018/19 - ženy

V Chalenge Cupu žen nás reprezentovala Dukla Liberec a KP Brno. Dukle se podařilo na hřišti soupeře "urvat" dva sety a tím si zajistila postup do dalšího kola. Bohužel to se nepodařilo děvčatům z "kápéčka" a jejich cesta pohárovou Evropou letos skončila. O tomto zápase píšeme ZDE

Shrnutí je jednoduché v Chapmpions Legue hraje VK Karlovarsko základní skupinu (již 19. 12. 2018 hostí Civitanovu). V CEV Cupu mužů pokračuje Dukla Liberec a Kladno volejbal cz. V CEV Cupu žen postupuje VK Prostějov a UP Olomouc a v Challenge Cupu žen nás bude dále zastupovat Dukla Liberec.

 

Autor: Jiří Carba