Reprezentační sezóna se rozjela i našim ženám, sešly se v Jablonci nad Nisou

Již druhý týden se v Jablonci připravuje naše reprezentační družstvo žen na svůj první zápas v letošním ročníku European Golden League. Tento týden se k družstvu připojil i hlavní trenér Giannis Athanasopoulos, který si ještě musel plnit své povinnosti u klubu ve Stuttgartu. A že se je plnil na výbornou, dokladuje fakt, že jeho družstvo se stalo mistrem Německa.

Po neúspěšné kvalifikaci na ME 2019 naše družstvo nastoupilo cestu konsolidace s jediným cílem a tím je postup na ME 2021. V letošním roce naše děvčata čeká již zmiňovaná Golden European League a kvalifikace na OH v Číně. Děvčata se poprvé sjela začátkem května v Jablonci, kde budou absolvovat většinu své přípravy. Minulý týden se naše reprezentantky hlavně věnovaly regeneraci po náročné klubové sezóně. Absolvovaly zátěžové testy na FTVS a pod vedením asistentů si zvykaly na nový kolektiv a realizační tým. Tento týden již začala příprava naplno, jak herní tak i fyzická, pod vedením kondičního trenéra Gorana Mladeviče.

„Trénujeme už skoro dva týdny, času před začátkem Evropské ligy není tolik. V těchto dvou týdnech se hlavně zaměřujeme na posilovnu, kterou máme 4x týdně, kondici a sehrávání. Trénujeme každé ráno 2,5 hodiny a to stejné odpoledne,“ popisuje přípravu v Jablonci blokařka Barbora Purchartová a dodává. „V týmu se s holkama všechny známe, přibyla jen nová mladá Kristýna Šustrová z Liberce. Takže seznamování je spíše s naším novým realizačním týmem.“ Mezinárodní realizační tým české reprezentace je již v Jablonci v plné síle. „Zatím všechno funguje opravdu dobře. Posilovnu řídí Slovinec Goran, který má vše zmáklé na jedničku. Asistenti Mateusz a Martin nám řídili tréninky po dobu, kdy hlavní trenér dohrával se Stuttgartem německou ligu. Po vyhraném titulu už je i on s námi v Jablonci. Zatím mám pocit, že týmu změna prospívá. Uvidíme, jak se to projeví na ostro při zápasech,“ říká zkušená blokařka národního týmu.

První zkušenosti v dospělé reprezentaci zažívá již zmiňovaná Kristýna Šustrová. „Nominace si vážím. Je pro mě motivací do další práce, budou to cenné zkušenosti,“ říká mladá smečařka Liberce a pochvaluje si své „nové“ spoluhráčky. „Přijaly mě velmi hezky. Hodně mi radí, toho si moc vážím. Snažím se toho od nich co nejvíc naučit.“ Nadějná reprezentantka vidí i další plus oproti klubové přípravě. „Na soustředěních trávím denně volejbalem více času než v průběhu sezóny v klubu a mohu se soustředit pouze na volejbal.“

Do kádru se vrací i po krátké odmlce zkušené hráčky jako Andrea Kossányiová, Veronika Trnková a Pavla Šmídová. Trenér Giannis Athanasopoulos chce vytvořit tým, který si bude rozumět nejen na hřišti, ale i mimo něj.

Program našich děvčat najdete ZDE

 

Autor: Jiří Carba