Po vydařené sezóně v Polsku chtějí uspět i s reprezentací

Andrea Kossányiová a Gabriela Orvošová spolu odehrály klubovou sezónu v Polsku a po krátkém odpočinku se zapojily do reprezentační přípravy v Prostějově.

Obě naše reprezentantky svými výkony výrazně přispěly týmu Bielsko-Biala ke konečnému šestému místu v Tauron lize. Polská liga byla a je velmi kvalitní a dost vyrovnaná. Někdy jsme porazily i velké favority, ale stalo se, že jsme prohrály i tam, kde jsme neměly. Sezónu však hodnotím velmi kladně. Kdyby mi před sezónu někdo řekl, že budeme bojovat o čtyřku a poté hrát o páté a šesté místo, tak bych tomu nevěřila. Měly jsme hodně mladý tým, ale myslím si, že si to všechno sedlo,“ zhodnotila Andrea druhou sezónu v dresu Bielsko-Biala. Oproti tomu Gabriela zažívala vůbec první zahraniční angažmá. „Bylo to super! Myslím, že jsem se naučila spoustu nových věcí a poznala super lidi a v jedné z nejlepších soutěží nasbírala spoustu cenných zkušeností.“ Na začátku ale byla ráda za přítomnost své parťačky. „Pomáhala mi snad se vším, překládáním, sžitím se s novým prostředím, seznamováním s pro mě novým kolektivem…,“ pěla chválu na „Kossy“.

Po poslední zápase v Polsku následovalo klubové ukončení a přesun do Česka. „Dostaly jsme s Gabrielou týden volno, takže trochu odpočinku bylo. Viděla jsem rodinu a zbytek času jsem strávila s přítelem a naším pejskem. Vybalila – vyprala – sbalila – a zase jela…,“  popsala Andrea. Její spoluhráčka všechny volné dny už tak zalité sluncem neměla. „Po pozitivním testu jsem je bohužel trávila v karanténě, potom mi zbyly asi čtyři dny volné a ty jsem trávila převážně s rodinou,“ prozradila Gabriela.

Po krátkém volnu obě natěšeně spěchaly na reprezentační sraz do Prostějova. „Hodně jsem se těšila na holky, se kterými jsem se celou sezónu neviděla. Sice jsme měli v Polsku super tým, ale ta česká mentalita....,“  řekla Gabriela a podobně to měla i Andrea. „I když jsem to z Bielska daleko neměla, tak čeština mi chyběla a samozřejmě i ty moje české holky (úsměv).“

Teď už obě naše reprezentantky „polykají“ s ostatními tréninkové dávky „v prostějovské bublině“. „Letošní léto s nároďákem bude velmi nabité. Nejdříve kvalifikace na ME, která je pro nás prioritou. Hned poté navazuje evropská liga, kde chceme určitě postoupit do Final Four a skvělé by bylo obhájit zlato,“ nastínila Andrea náročný program reprezentace a Gabriela jí ještě doplnila. „Věřím, že se s týmem pořádně připravíme a zvládneme to.“

 

Autor: Jiří Carba, foto BKS Bostik Bielsko-Biala