Volejbalisté prohráli na Ukrajině 0:3 na sety a v GEL nepostoupí do Final Four

Čeští volejbalisté v předposledním pátém kole Evropské ligy 2019 prohráli na Ukrajině 0:3 a do Final Four se neprobojovali. Ve skupině C naopak klesli na třetí místo. Blízko účasti na závěrečném turnaji, na němž bude ve hře i postup do Ligy národů, je Bělorusko.

 

Ukrajina – Česká republika 3:0 (25:20, 25:20, 25:13)

Rozhodčí: Geldofová (Niz.), Skibickij (Ukr.)

Diváci: 480

Sestava a body ČR: A. Bartoš 1, Zajíček 5, Finger 14, Galabov 12, Patočka 4, Janouch, libera Pfeffer a Kopáček - J. Hadrava, Janků 1, Sobotka 3, Srb. Trenér: Nekola.

Nejvíce bodů Ukrajiny: Jereščenko 16, Vijeckij 15.

Tým pod vedením Michala Nekoly v sobotu doma v Jindřichově Hradci přehrál Bělorusy 3:1 a udržel si šanci na Final Four, jenže z Ukrajiny se vrací bez bodu. Češi si nedokázali vytvořit potřebný tlak servisem a po dvou shodných setech 20:25 skončili s debaklem 13:25. Poprvé letos neuhráli ani jeden set.

„Náš servis je nepřitlačil k tomu, aby se dostali do těžkých situací. To byl rozhodující moment. Oni hráli lehce, my jsme se nadřeli na každý bod, to bylo v utkání vidět. Přesto se kluci nevzdali, bojovali, ale soupeř byl dneska lepší,“ řekl po zápase Radiožurnálu trenér Michal Nekola.

Právě s Ukrajinou přitom reprezentanti v září zahájí evropský šampionát, skupinu odehrají v Rotterdamu. V domácím vzájemném duelu v rámci EL před dvěma týdny v Brně zvítězili po velkém obratu 3:2.

Bělorusové, kteří v sobotu od Čechů utrpěli jedinou porážku v soutěži, získali tři body za třísetové vítězství ve Finsku a před posledním kolem mají k dobru dva body na Ukrajince. Na jejich půdě o jediné postupové místo budou v sobotu bojovat. Česká reprezentace se rozloučí se soutěží ve Finsku.

V minulém ročníku Evropské ligy čeští volejbalisté v nejvyšší, takzvané zlaté kategorii, získali stříbro. V domácím finále v Karlových Varech tehdy nestačili na Estonsko.

 

Autor: Petr Kadeřábek