Vítězná sobota pro české barvy v Brně, muži se radují z výhry nad Finskem

Brno si užilo v sobotu hned dvojnásobnou volejbalovou radost, i reprezentace mužů si totiž na svoje konto připsala další vítězství v Golden European League 2019. Český výběr pod taktovkou Michala Nekoly se tentokrát střetl s Finskem, a i když v zápase ztratil úvodní sadu, další tři sety už k veliké radosti domácích fanoušků vybojoval pro sebe. Česká republika si vítězstvím 3:1 vysloužila do tabulky ve své skupině důležité tři body.

Česká republika – Finsko 3:1 (17:25, 25:22, 25:15, 25:22)

Rozhodčí: Ryabtsov Alexander, Marschner Roman

Počet diváků: 850

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Janků, Zajíček, Hadrava, Galabov, Patočka, Janouch, libero Pfeffer. Střídali: Bartoš, Finger, Srb, Sobotka, Zmrhal

Hosté: Ronkainen, Popkka, Haapakoski, Suihkonen, Sirilä, Kaislasalo, libero Kerminen. Střídali: Sinkkonen, Jokela, Mäkinen, Lankinen

Ohlasy po utkání:                                                                                                                

Jakub Janouch (kapitán ČR): Dnes jsme strašně chtěli, ale v prvním setu jsme bohužel byli všude a nikde. Od druhé sady jsme přidali na volejbalovosti a já jsem moc rád, že jsme zvítězili. Jsou tam pořád chyby, ale věřím, že je to lepší a lepší. Zítra si odpočineme a od pondělí začneme na odstranění těchto chyb pracovat.

Michal Nekola (trenér ČR): „Utkání mělo dvě tváře, v prvním setu jsme netlačili servisem a Finsko hrálo výborně v útoku, a naopak nás dostávalo pod tlak. Od druhé sady se to otočilo a přesně tyto dvě činnosti nakonec rozhodly celé utkání.“

Joel Banks (trenér Finsko): „Hrajeme zápas od zápasu líp, v každém utkání je vidět, jak se zlepšujeme. Samozřejmě bychom byli rádi za lepší výsledek, ale důležité je, že je vidět pokrok směrem dopředu.“

Popis utkání:

Český tým držel v úvodní sadě s Finskem krok do stavu 6:6, pak ale soupeř o tři body odskočil a Michal Nekola si vzal oddechový čas. Finsku se dařilo držet náskok i dál (8:14) a nezastavil ho ani další český time out. Ve finském dresu bodově zářil hlavně Samuli Kaislasalo, který svému týmu v prvním setu pomohl hned 12 body. Jeho spoluhráči tak před koncovkou těžili z osmibodového vedení (13:21) a set nakonec získali poměrem 17:25.

Na začátku druhé sady se českému družstvu podařilo při podání Adama Zajíčka získat náskok 5:2 a jeho tým se dostal do potřebného rytmu a snažil se vedení držet (13:9). Finsko se naopak marně dotahovalo a domácí těžili z čtyřbodové převahy i po přesném útoku Adama Zajíčka středem (19:15). Po následující výměně (20:15) bral soupeř time out a po něm i tři body (20:18), což znamenalo oddechový čas tentokrát pro českou stranu. Oba týmy se pak až do konce setu praly o každý míč, domácí ale vedení udrželi (24:22), vzápětí proměnili i nabídnutý setbol (25:22), a tím pádem srovnali na 1:1.

Svěřenci Michala Nekoly odskočili Finsku i ve třetím setu (9:6) a náskok postupně navyšovali (14:8). V českém dresu pak zářil v útoku Jan Hadrava (18:12) a finský tým jeho tvrdým smečím jen marně přihlížel (19:13). Po chybě Finska na servisu (20:14) si vzal Joel Banks oddechový čas, Česká republika ale pokračovala ve své jízdě dál. V koncovce se blýskl esem kapitán Jakub Janouch (23:15) a sadu už doservíroval až k vítězství 25:15.

I čtvrtá sada probíhala od začátku v režii domácích (5:3, 13:9). Finský tým bojoval a k českému soupeři se snažil co nejvíc přiblížit (15:13). Domácí hráči však nepolevili a dopředu je hnali i skvělí fanoušci v hale na Vodově. Body opět připisoval Jan Hadrava a za stavu 19:14 a si vzal finský kouč oddechový čas. Po něm jeho svěřenci krůček po krůčku bodové manko mazali a skóre bylo rázem 22:21. Time out v tu chvíli patřil Michalu Nekolovi a boj pokračoval (23:22). Jan Hadrava pak tvrdým útokem zařídil mečbol (24:22) a nakonec celý zápas i zakončil na 25:22.

 

Autor: Barbora Mertová