Slibný začátek utkání našim reprezentantům na výhru nestačil

V posledním ze tří zápasů hraných v hale Podvinný mlýn přivítaly české barvy na domácí palubovce Portugalsko. To si připsalo skalp Španělska i Finska a bylo nažhavené na dalšího soupeře. Češi si naposled spravili chuť na hráčích ze Španělska a na poslední zápas chtěli úspěšně navázat. To se jim bohužel nepovedlo, i když vedli 2:0 na sety. Následně domácí vypadli z tempa a zápas prohráli 2:3.

Česká republika – Portugalsko 2:3 (25:19, 25:19, 27:29, 21:25, 13:15)

Sestavy

Česká republika: Džavoronok, Finger, Michálek, Sobotka, Janouch, Patočka, libero Moník. Střídali: Hýský, Šulista, Hadrava

Portugalsko: Cveticanin, M. Ferreira, A. Ferreira, Simoes, P. Martins, Tavares Rodrigues, libera Fidalgo, Sequeira. Střídali: Phelps, L. Martins

Diváci: 700

Češi se ihned v úvodu utkání dostali do dvoubodového vedení. K podání se posléze dostal Alex, který svým servisem přímo ohrozil moderátora stojícího deset metrů za základní čárou, bod tak putoval na stranu domácích. Portugalci se rychle zkoncentrovali a byli to oni, kdo se dostal do dvoubodového vedení. První sada byla velice vyrovnaná a oba celky se rvaly o každý bod. Češi dvakrát v řadě úspěšně zablokovali a ujali se vedení 16:13. Domácí měli v koncovce velké procento úspěšnosti v útoku, díky čemuž se zdárně blížili k zisku prvního setu. Trenér Michal Nekola vyslal na palubovku Tomáše Hýského, který se mu ihned odvděčil ziskem bodu a Češi následně úvodní sadu ukončili.

Češi prohrávali ze začátku druhého setu 3:5, ale pětibodovou sérií přetavili vedení na svoji stranu. Portugalci stáhli, ale domácí si stejné vedení opatřili vzápětí. Na 15:11 zvýšil esem Donovan Džavoronok. Češi si náskok v poklidu hlídali a blížili se i k výhře ve druhém setu. Domácím se začalo dařit i na blocích, díky nimž zvýšili vedení na 22:16.

Úvod třetího setu byl vyrovnaný a pokud chtěli Portugalci pomýšlet na bodový zisk, museli jej bezpodmínečně vyhrát. Donovan Džavoronok kulišácky místo smeče postrčil míč do volné části palubovky a posunul svůj tým do vedení 8:7. Stejným tempem beze změn pokračovalo utkání i nadále. To až do okamžiku, kdy se Češi dvakrát v řadě prosadili v útoku a chopili se vedení 16:13. Diváky ze sedadel zvedl Michal Finger, když se mu pomocí sítě podařilo zaznamenat bod bagrem. Portugalsko začalo vehementně stahovat a Michal Nekola využil oddechového času. Hosté se v koncovce semkli a dostali se do dvoubodového vedení (23:21). Svoje vedení promarnili a ke dvěma mečbolům se dostali Češi, kteří je ovšem nevyužili a následovat musel čtvrtý set.

Čtvrtý set nepůsobila česká reprezentace tak koncentrovaným dojmem, čehož soupeř využil a dostal se do vedení 10:7. Portugalci dál kráčeli setem s vedením a blížili se pátému, rozhodujícímu setu. Češi se jen marně snažili bodovou ztrátu dotáhnout, a tak bylo jasné, že z utkání si oba týmy připíšou minimálně po bodu.

Hosté byli nabuzení pozitivní energií, kterou dokázali přetavit ve vedení 8:5. Češi ovšem nehodili flinty do žita a po změně stran snížili na 7:8. Chladnější hlavu v koncovce zachovali hosté, kteří zápas otočili a vyhráli.

Ohlasy po utkání

Jakub Janouch – kapitán CZE:Tak jako minulý zápas jsme vedli 2:0 na sety, ale potom jsme polevili. Na tom musíme hodně zapracovat. Ve čtvrtém setu jsme úplně vypadli z tempa a v tiebreaku už od začátku prohrávali.“

Alexadre Ferreira – kapitán POR:Byl to bláznivý zápas. V místní hale bylo velké teplo, takže se nám nehrálo dobře. Po dvou setech jsme se zlepšili na příjmu, včetně mě. Omezili jsme chyby a využívali jsme chyb Čechů. Jsem šťastný za dnešní vítězství.“

 

Autor: Vojtěch Voštinka