Na volejbalového obra jsme nevyzráli, ale celé družstvo se rvalo statečně

Čtvrté místo v základní skupině nám předurčilo do osmifinále volejbalového obra, Srbsko. Naši hráči se s realizační týmem v pátek přesunuli o pár stovek kilometrů jižněji z Amsterdamu do belgických Antverp. Srbsko, kterému víc než polovina sestavy hraje v italské sérii A1, bylo jednoznačným favoritem. Do utkání jsme vstoupili nebojácně a v prvním setu, jsme měli dokonce čtyři setboly!!! V dalších setech již soupeř ukázal svoji sílu a po prohře 0:3 se naše reprezentace se šampionátem loučí.

Srbsko – Česká republika 3:0 (31:29, 25:21, 25:18)

Rozhodčí: Twardowski (POL), Bloemhard (NED)

Diváci: 3 480

Sestavy:

Srbsko: Lisinač, Atanasijevič, Petrič, Podaščanin, Jovovič, Kovačevič, libera Pekovič, Majstorovič. Střídal: Krsmanović

Česká republika: Hadrava, Galabov, Zajiček, Janouch, Džavoronok, Sedláček, libera Moník, Kunc. Střídali: Finger, P. Bartoš, A. Bartoš, Sobotka

České ohlasy po utkání:

Jakub Janouch (kapitán): „Velká škoda neproměněných setbolů v prvním setu, třeba by se zápas vyvíjel jinak. Ty další dva sety si zkušeně již ohlídali. Srbové byli určitě těžším soupeřem než před dvěma lety Francouzi, ale myslím si, že jsme skončili se vztyčenou hlavou. Tím, že se šampionát rozšířil, je to těžší. V Polsku nám na 7. místo stačilo vyhrát dva zápasy, což se nám tady povedlo taky, ale budeme až na 13. místě.“

Michal Nekola (trenér): „Jsem s výkonem družstva spokojen, kluci byli namotivováni a hráli odvážně. Možná jsme si zasloužili vyhrát, alespoň jeden set. Srbové jsou zkušený tým a jak uhráli první set, tak nás už drželi dole. Rozhodla jejich lepší obrana, jak na síti, tak v poli. Škoda, že ten Kovačevičův útok po diagonále v koncovce prvního setu lízl čáru, ale to je sport. Myslím, že jsme se rozloučili se šampionátem s hlavou nahoře.“

Popis utkání:

Do utkání vstupuje s „bombarďákem“ Hadravou na servisu a hned vedeme 3:0. To se už ale favorit ze Srbska probere a náskok nám již nepovolí navyšovat. Přesto udržujeme stále kontakt a hrajeme s kandidátem na medaili vyrovnanou partii. V půlce setu sice Srbsko odskakuje na rozdíl čtyř bodů (15:19), ale bezchybným výkonem stačíme korigovat na 19:22. V koncovce opět pomáhá svým dělovým servisem Hadrava, a když se přidá Zajíček nekompromisním blokem, je na drama „zaděláno“. Soupeři se v této části zápasu nedaří na servisu a my máme postupně k dispozici čtyři setboly. Po útoku Kovačeviče rozhodčí ukazuje aut, byl by konec, ale videorozhodčí rozhodnutí reviduje a drama pokračuje. Na 29. bodu již se k setbolům dostal i soupeř a po našem útoku do bloku, který se dal vykrýt, bere Srbsko první set za stavu 29:31.

Začátek druhého setu je přesnou kopií setu prvního, vedeme 3:1 a hned 4:1. Náskok si udržujeme až do stavu 8:6. Pak si hráči Srbska pomáhají servisem a nám se nedaří na útoku. Šance se ještě naskytne po Džavoronokovu esu, kdy jsme ještě Srbům nadohled, 15:17. Následně ale soupeř zázračně chytne v obraně dva míče a Kovačevič z pipe dohrává nekompromisně „na prázdnou bránu“. Za stavu 17:22 trenér Nekola sahá k dvojstřídání a do hry přichází Pavel Bartoš a Finger. Daří se nám snížit na 19:22, ale víc nám zkušený soupeř nedovolí a set v klidu dohrává, 21:25.

Od začátku třetího setu již prohráváme. S vypětím všech sil se nám daří držet kontakt, hlavně pomocí bloků Sedláčka a Zajíčka, kteří dvakrát „vymazali“ Kovačeviče. Ale soupeř bezchybně přijímá a body na ztrátu dělá s lehkostí. Za stavu 9:12 přichází opět na řadu, nám již známe, dvojstřídání. Stahujeme jeden bod z náskoku soupeře. Sedláčka střídá Sobotka a hned blokem boduje. Jsme na kontakt 12:14, ale stojí nás to moc sil. Zasekáváme se na třináctém bodu, nemůžeme přijmout a následně razantně zaútočit. Soupeř si vytvořil dostatečný náskok do koncovky (13:19) a je jasné, že vítězství v tomto setu, a tím i zápasu, si Srbové nenechají ujít. Ke konci setu ještě korigujeme na přijatelných 18:24, ale po razantní servisu soupeře, útočíme do bloku a Srbové se radují z postupu do čtvrtfinále.

Tímto zápasem účast na letošním ME 2019 končí. Odehráli jsme na naše poměry slušné utkání, ale soupeř ze Srbska potvrdil svoji dominanci ve volejbalové Evropě.

 

Autor: Jiří Carba, foto CEV