Jen po pár dnech odpočinku naskočil trenér Michal Nekola do reprezentačního kolotoče

Pouze několik dní po dramatickém konci finálové série UNIQA volejbalové extraligy mužů 2018/19, svolal trenér Michal Nekola na první reprezentační sraz hráče, kteří se budou prát o nominaci na nadcházející Golden European League, ale hlavně na vrchol letošní reprezentační sezóny,  čímž je bezpochyby ME, které hostí Francie, Belgie, Nizozemsko a Slovinsko. „Drdovi“, jak se reprezentačnímu trenéru ve volejbalových kruzích přezdívá, jsme položili několik otázek, jak vidí letošní sezónu a co bude pro něho osobně úspěch na obou vrcholných akcích.

 

Michale, hned po skončení extraligy jsi naskočil do reprezentačního „kolotoče“. Byl nějaký čas si odpočinout a je to velký rozdíl vést klub nebo reprezentaci?

V neděli jsme dohráli finále extraligy, v pondělí jsme měli zakončení s našimi sponzory a partnery a ve středu v poledne jsme měli úvodní sraz před zahájením Evropské ligy. Takže jeden den volna (smutný úsměv). Rozdíl je ten, že v reprezentaci je okamžitý tlak na výsledky a máte mnohem méně času na přípravu a souhru týmu.

Loni jsi říkal, že před ME máš čas zkoušet jednotlivé hráče, taktické varianty a tzv. „zkoušení“ dopadlo finálovým zápasem v Challenge Cupu, kde vám jenom těsně unikl postup do Světové ligy. Znamená to, že o družstvu máš jasno nebo ještě letošní Golden European League bude o zkoušení ideální sestavy pro ME?

Loni jsme díky pořadatelství Final Four měli prostor pro různé varianty a rozložení zátěže na všechny hráče. V letošním ročníku bude těchto variant výrazně méně, protože postup ze skupiny mají jistý pouze vítězové skupin.

Na ME budete obhajovat vynikající 7. místo z Polska, ale změnil se počet družstev i systém soutěže. Je to pro nás výhoda nebo bys radši zůstal u starého systému?

Systém nemá cenu řešit, ten bude pro všechny stejný. Čeká nás pět utkání v základní skupině a cíl je jasný – postup ze základní skupiny a vytvoření co nejlepší pozice pro osmifinálové utkání.

Jaký byl důvod, že jsi oproti loňské sezóně dost zásadně obměnil realizační tým?

Bohužel ME na konci září zásadně zasahuje do klubové přípravy a u některých členů realizačního týmu nebylo možné skloubit klubové a reprezentační povinnosti, takže došlo ke změnám.

V nominaci nevidím jména jako Moník, Džavoronok, Šotola. Je to tím, že léčí „bolístky“ po dlouhé klubové sezóně nebo zde máš jasno a naskočí až během přípravy na ME?

Pravda je, že jsme letos museli řešit velké množství omluvenek, ať už z důvodů osobních, zdravotních nebo studijních, ale věřím, že všichni hráči, které oslovíme, budou připraveni a na ME pojedeme v nejsilnější sestavě.

V nominaci je dost mladých hráčů. Myslíš si, že má někdo z nich šanci se na ME podívat?

Máme talentované mladíky, které postupně začleňujeme do „A“ týmu, ale jestli se někdo z nich podívá na ME ukáže až čas.

Vidíš nějaký post, kde nás tlačí bota? Přeci jenom loni skončili v reprezentaci zkušení hráči Holubec, Mach, Kryštof?

Je vždy velice těžké okamžitě nahradit hráče s takovými zkušenostmi, ale jak jsem říkal, máme šikovné mladé kluky, kteří na sobě pracují a věřím, že budou brzy stejně dobří.

Minulý týden jste se sešli v Brně. Naskočili jste do přípravy rovnou nebo dáš hráčům ještě nějaký prostor na regeneraci? A jak bude vypadat příprava před prvním zápasem European Golden League?

Bohužel máme necelé tři týdny před prvním utkáním GEL, takže se soustředíme hlavně na souhru týmu a vyladění systémů hry. Ve dnech 15. - 17. 5. 2019 sehrajeme tři přátelská utkání proti reprezentaci Austrálie a 26. 5. 2019 nás již čeká zahajovací utkání v Bělorusku.

S reprezentačním družstvem jsi již dlouho, ať už jako asistent nebo hlavní trenér. Cítíš za ty léta nějakou změnu v chápání hráčů reprezentovat? Přeci jenom jejich „živobytí“ je v klubech a času na regeneraci a přípravu na další sezónu málo?

Musím říci, že během těch čtyř let u reprezentace mám dobrý pocit z přístupu hráčů. Přestože mají za sebou náročné sezóny a volna je minimum, tak téměř všichni hráči, které jsme oslovili a byli zdravotně v pořádku, ukázali touhu reprezentovat.

S jakým výsledkem, jak na Golden European League, tak i na ME, bys byl spokojen?

V GEL chceme vybojovat postup do Final Four, což znamená vyhrát skupinu a na ME obhajujeme 7. místo, takže základ je postup ze skupiny a dále se rvát o co nejlepší umístění. Postup do čtvrtfinále bych považoval za úspěch.

 

Autor: Jiří Carba