Cíl splněn, ale boj o osmifinále ME 2019 nebyl pro nervově slabé povahy

V dnešním zápase jsme věděli, že musíme uhrát alespoň dva sety. Včerejší vítězství nad domácími Nizozemci jsme docenili až dnes. Naši hráči se dostali do postelí až dlouho po půlnoci a možná to na začátku zápasu bylo znát. Náš soupeř měl včera volno a nabíral síly na rozhodující zápas o postup ze skupiny. Začátek byl z naší strany vlažný, ale v druhém setu vzal na sebe vše Jan Hadrava a nebojím se říci, že svými 37 body (z toho 10 es) vzal Černé hoře postup, ke kterému měli Černohorci kousek.

Česká republika – Černá Hora 2:3 (23:25, 25:14, 22:25, 25:21, 13:15)

Rozhodčí: Geukes (GER), Voudouris (GRE)

Diváci: 250

Sestavy:

Česká republika: P. Bartoš, Džavoronok, Zajíček, Hadrava, A. Bartoš, Patočka, libera Kunc, Moník. Střídali: Galabov, Janouch, Finger, Sedláček, Janků, Sobotka

Černá Hora: Cacic, Jecmenica, Culafic, Bojic, Cuk, Strugar, libero Lakcevic. Střídali: Milic, Babic

České ohlasy po utkání:

Jan Hadrava (univerzál): Moc těžký zápas, určitě i pro fanoušky. Včera jsme skončili pozdě a možná to bylo na začátku vidět. V rozhodujících okamžicích jsme zachovali chladné hlavy, ale v prohraných setech jsme byli netrpěliví. Už jsme tady zahráli lépe, ale jsem zase rád, že jsme se vyhrabali ze ……, nebudu říkat to sprosté slovo, a postoupili dál. Ale pokud chceme dál i po osmifinále, tak musíme podat alespoň takový výkon jako včera proti Nizozemcům, spíš lepší.“

Michal Nekola (trenér): „Asi se na nás mohl trochu podepsat ten včerejší noční zápas, ale nechci se na to vymlouvat. Na začátku nám vůbec nešel příjem a museli jsme hrát z vysokých balónů. Černohorci měli bloky vysoko a za první set udělali jednu chybu. V druhém setu to na sebe vzal Hadrák a moc týmu pomohl. Ve třetím se to trochu vrátilo do kolejí prvního setu, ale ve čtvrtém ukázal tým vnitřní sílu, otočil set přesto, že jsme během něho prohrávali i o čtyři body. Tým táhl Honza Hadrava, jak na servisu, tak i na útoku a nebojím se říci, že nás do osmifinále dotlačil on. Jeho deset es mluví za všechno. Jsem rád, že to nakonec kluci urvali a osmifinálový zápas se Srbskem, které je kandidátem na titul, bude pro ně velká výzva.“

Popis utkání:

Do utkání vstupujeme jen několik hodin po vyčerpávajícím vítězném utkání s domácími Nizozemci. A na hře našich je to vidět, nejde nám servis a i útok není razantní. Od začátku si soupeř udržuje dvou až tříbodový náskok. Soupeř dobře servíruje, v této fázi zápasu diktuje hru. Šance se nám naskytla po dvou úspěšných zásazích Džavoronoka na síti. Srovnáváme na 17:17, ale Černohorci ihned odskakují na rozdíl dvou bodů a do koncovky jdeme „kratší“. Po Zajíčkově servisu se poprvé ujímáme vedení 21:20, ale soupeř za stavu 23:23 ubrání a následně „složí“ vysoký míč. Set uzavírá Černá hora nekompromisním esem.

Vstup do druhého setu na sebe bere Honza Hadrava. A jak se následně ukáže, i odpovědnost za celý zápas. Po třech esech a dobré obraně odchází Hadrava ze servisu za stavu 6:1. Následně náš tlak podpoří esem Galabov a vedeme 8:1. V dalších výměnách si soupeř pomáhá taky esem a za stavu 12:8 je opět zpět v zápase. To by ale nesměl na servis přijít opět Hadrava. Čtyřmi esy za sebou posílá náš tým do luxusního vedení. Černohorci servírují za hranicí rizika a to jim nevychází. Do koncovky vstupujeme s pohodlným náskokem 22:13. Ještě jedno eso přidá Džavoronok a set ukončí Hadrava útokem ze zadní zóny.

Všichni čekáme, že naši budou pokračovat ve výkonu z druhého setu a třetí set bude ten postupový. Opak je pravdou. Do stavu 5:5 si soupeři uhrávají „ztráty“, ale pak po našich nevynucených chybách odskakuje Černá Hora na rozdíl čtyř, a následně šesti bodů. Za stavu 7:13 Pavla Bartoše střídá kapitán Janouch a našemu týmu se daří dostat soupeři na dohled, 11:13 Dál nás však Černohorci nepustí, do koncovky vstupují s tříbodovým náskokem. Po těžké vysoké nahrávce, kterou uhrál střídající Janků, ještě svitne šance za stavu 21:22, ale po dobrých blocích ukončují Černohorci set za stavu 22:25.

Je jasné, že pokud prohrajeme i čtvrtý set, balíme kufry a šampionát pro nás skončil. Nervozita a odpovědnost okamžiku je na našich hráčích vidět, od začátku setu nic nefunguje. Moc se nadřeme na každý bod, na rozdíl od soupeře, který ztrátuje lehce a hned. Klíčový okamžik přichází za stavu 8:11. Rozhodčí si bere k pomoci videorozhodčího, který zkoumá teč bloku po útoku Galabova. Teč nebyla potvrzena, ale trenér Nekola si hned bere opět ke konzultaci videorozhodčího. Ten potvrdí, že útok Galabova zůstal v hřišti. Následně na servisu přidá Hadrava dvě esa a je srovnáno 11:11. Do stavu 18:18 oba soupeři bezchybně ztrátují, ale pak přichází na servis opět Hadrava a esem zařizuje náskok do koncovky 22:19. Zbytek setu je v jeho režii, dva dohrané balóny ze zadní zóny nás posouvají k vytouženému setbolu. Janoucha kvůli bloku střídá Adam Bartoš a ten hned blokem set ukončuje. Tento vyhraný set nás posouvá do osmifinále letošního ME.

Nicméně zápas se musí dohrát a nikdo nechce prohrát. Začátek pátého setu je vyrovnaný, až od stavu 4:4 Černohorci odskakují na 6:9. Našim se ještě podaří srovnat na 11:11, ale soupeř si bere vedení zpět 12:14. Džavoronok sice první mečbol odvrátí, ale zkažený servis přiznává „hořké“ vítězství Černé Hoře.

Teprve teď jsme docenili včerejší vítězství nad domácím Nizozemskem, které nás poslalo do vysněného osmifinále, kde v sobotu narazíme na Srbsko, které vyhrálo „belgickou“ skupinu. Na závěr, ač to obvykle neděláme, musíme ocenit výkon „Hadráka“, kterého bychom dnes měli pozlatit. Byl to on, který vzal režii tohoto zápasu do svých rukou a již ji nepustil.

 

Autor: Jiří Carba, foto CEV