Čeští volejbalisté končí Golden European League se stříbrem na krku

Dnes hokejová Realistic Aréna v Karlových Varech hostila boje o třetí místo a finále 2018 CEV Volleyball Golden European League. Co všechny české fanoušky nejvíce zajímalo, byl finálový zápas, kde se utkala Česká republika s výběrem Estonska. Český výběr nakonec nestačil na silné Estonce, nicméně to byl velmi napínavý boj plný skvělých zákroků. V boji o 3. místo se utkaly týmy Turecka a Portugalska, kde nakonec v tie-breaku zvítězil turecký výběr.

Estonsko - Česká republika 3:0 (25:21, 25:22, 25:21)

Rozhodčí: Maroszek (Pol.), Paškevič (Rus.). Čas: 81 min. Diváci: 2100

Sestavy

Estonsko: Kollo, Tammemaa, Teppan, Venno, Aganits, Toobal, libera Rikberg, Maar. Střídal: Keel

Česká republika: Finger, Džavoronok, Zajíček, Janouch, Michálek, Sobotka, libero Moník. Střídali: Hadrava, A. Bartoš, P. Bartoš, Patočka

Hned od začátku utkání bylo patrné, že se diváci mohou těšit na velmi kvalitní volejbal.

V prvním setu se skvělou sérií šesti podání blýskl univerzál Michal Finger, díky kterému český výběr stáhnul vedení estonského týmu 15:11 a následně se dostal do vedení 17:15. Druhá polovina sady byla ve znamení přetahování se o jeden či dva body, koncovku však soupeři zvládli o poznání lépe a zvítězili 25:21.

Ve druhém setu si estonský tým udržoval dvoubodové vedení. Naši kluci srovnali na 13:13 a poté se celý set táhl bod po bodu do samotného konce, kde byli opět úspěšnější Estonci, zejména útočící blokař Aganits. Soupeři vyhráli i druhý set 25:22.

Velmi napínavá a vyrovnaná byla třetí sada, která zajišťovala skvělou podívanou výborného útoku a obrany na obou stranách hřiště. Tříbodový náskok Estonců zajistil jejich bomber Venno, který se také stal nejlepším smečařem turnaje. V koncovce se český tým ještě pokusil vzdorovat a stáhl šestibodový náskok na 21:24, nicméně po oddechovém čase estonský tým nenechal nic náhodě a hned první výměnou ukončil zápas.

České ohlasy po utkání

Michal Nekola (trenér): „Jsem smutný, že jsme prohráli, ale převyšovali nás na přihrávce i v obraně. Bojovali jsme o každý míč, ale prostě byli lepší. Nezbývá mi nic jiného, než soupeřům pogratulovat. My s vírou v lepší zítřky jdeme bojovat a prát se příští týden v Portugalsku.“

Michal Finger (univerzál): „Toto finále bylo těžší než včerejší zápas s Tureckem. Byli klidnější a vyrovnanější.  Bylo těžké hrát proti takovému soupeři.“

Český tým si i stříbrnými medailemi zajistil účast v Challenger Cupu, který se koná příští týden v Portugalsku a jehož vítěz si zahraje v příštím ročníku Nations League.

 

Autor: Markéta Stará