Češi ukončili letošní Golden European Legue cenným vítězstvím ve Finsku

Poslední zápas v Golden European League 2019 čeští reprezentanti zvládli a porazili Finsko 3:2 na sety. Tímto však pro ně letošní účinkování v této soutěži končí a po čtyřech výhrách a dvou porážkách loňskou účast ve Final Four bohužel nezopakují.

Finsko – Česká republika 2:3 (25:18, 25:27, 15:25, 25:21, 13:15)

Rozhodčí: Lagierski M., Aro K.

Počet diváků: 1200

Sestavy:

Domácí: Ronkainen, Porkka, Kaislasalo, Mäkinen, Sinkkonen, Ivanov, libero Kerminen. Střídali: Haapakoski, Suihkonen, Jokela, Toimela

Hosté: Janouch, Sobotka, Hadrava, Zmrhal, Galabov, Patočka, libero Pfeffer. Střídali: Janků, Zajíček, Finger, Srb, Bartoš A., Kopáček

Ohlasy po utkání:

Jakub Janouch (kapitán ČR): Dnešního vítězství si cením, protože o postup už ani jednomu z týmů nešlo a tak utkání mělo takovou trošičku chladnou atmosféru. My jsme začali špatně, klasicky první set, ale pak, po prostřídání i přes velké množství chyb, jsme v utkání zvítězili, takže nějakým způsobem můžeme být spokojeni.”

Michal Nekola (trenér ČR): My jsme měli velice špatný vstup do utkání, speciálně jsme se trápili na přihrávce a Finsko hrálo první set výborně na ztrátu, takže tam jsme neměli moc šancí. Po prostřídání sestavy, všichni kluci co přišli, pomohli. Postupem času jsme začali tlačit víc na servisu a utkání otáčet až do konce zápasu. Pak to bylo vyrovnané utkání, kde rozhodli maličkosti. Ale myslím si, že jsme byli dneska lepším týmem.”

Popis utkání:

Do prvního setu vstupuje naše základní sestava vlažně a Finové toho dokonale využijí. Dostávají Čechy pod tlak kvalitním servisem a bezchybnou hrou na ztrátu. V druhé sadě se svěřenci Michala Nekoly pomalu začínají rozkoukávat a jejich hra začíná být o poznání lepší. Daří se jim v obraně a set vyhrávají nejtěsnějším rozdílem 27:25. Třetí sada vyzní jednoznačně pro náš tým a soupeře necháváme daleko pod námi. Čtvrtý set nedokáží Češi zopakovat kvalitní výkon z předchozího setu a mladíci z Finska si před domácím publikem vynutí pátý a rozhodující set. V něm je to jako na houpačce se šťastným koncem pro naše družstvo. Vyhráváme 15:13 a tím i celé utkání 3:2 na sety.

 

Konečná tabulka skupiny C zápasy výhra prohra sety body
1. Bělorusko 6 4 2 15:8 13
2. Ukrajina 6 4 2 15:9 12
3. Česká republika 6 4 2 13:12 10
4. Finsko 6 0 6 4:18 1

 

Autor: Jakub Salon, foto CEV