Čechům domácí odveta proti Finsku nevyšla, i dnes se radoval soupeř

Češi si v úvodním zápase GOLDEN EUROPEAN LEAGUE přivezli z Finska porážku 0:3 a v hale Podvinný mlýn měli možnost proti stejnému soupeři svoje renomé zlepšit. Bohužel pro české barvy ani druhý pokus nevyšel. Češi sice srovnali na 1:1 na sety, od té doby byli hosté lepším celkem a zaslouženě vyhráli.

Česká republika – Finsko 1:3 (23:25, 25:21, 19:25, 21:25)

Sestavy

Česká republika: Džavoronok, Finger, Šulista, Janouch, Zajíček, Patočka, libero Pfeffer. Střídali: A. Bartoš, Beer, Démar, Hadrava, Michálek

Finsko: Mäkinen, Sinkkonen, Kaislasalo, Krastins, Siirilä, Lankinen, libero Kerminen. Střídal: Kouki

Ihned na začátku zápasu si připravil pro téměř zaplněnou halu Donovan Džavoronok první jednoblok. Následoval ho Petr Šulista, který navýšil vedení svého týmu na 6:4. Fini se ocitli dvakrát na síti nikým neblokováni, a tak jejich úloha byla velice snadná. Oba týmy se přetahovaly o každý bod a šance obou celků byly naprosto vyrovnané. Po smeči ze středu hřiště od Samuliho Kaislasala vedli hosté už 23:19, což byl impuls k oddechovému času ze strany domácích. Ten se evidentně vyplatil, jelikož Češi stáhli ztrátu na 23:24 a živili naději na zisk první sady. I přes mocný finiš úvodní set získali Finové.

I začátek druhého dějství byl velice vyrovnaný. Antti Sakari Mäkinen se marně snažil najít skulinku mezi bránícími hráči, aby viděl podávajícího Petra Šulistu. Tu mezi dobře stojícími hráči nenašel a servírující Šulista zaznamenal eso. Češi se dostali do ráže a dalšími pěti body v řadě dali soupeři jasně najevo, že chtějí vyhrát. Hráči ze skandinávské země se prezentovali pětibodovou sérií, čímž stáhli ztrátu na jediný bod (14:13). K servisu se opět postavil Petr Šulista a Češi se opět chytli. Domácí nepřipustili ztrátu vedení a Michal Finger ukončil smečí set číslo dva.

Domácí do další sady nevkročili vůbec dobře. Na 7:3 ve prospěch svého týmu zblokoval Eero Eemeli Kouki. Češi zbraně nesložili a dorovnali a 11:11. V tom opět zaúřadovali hosté a vytvořili si čtyřbodový náskok. Domácí se začali vyžívat v blocích, díky kterým snížili na 18:21. Finové si koncovku setu pohlídali a v poklidu si došli pro vítězství ve třetím setu.

Češi se dostali ve čtvrtém setu do dvoubodové ztráty, ale navrátivší Donovan Džavoronok přesnou smečí dorovnal na 5:5. Oba týmy se praly o každý bod a nenechaly svého soupeře uskočit. Proti tomuto faktu byli Fini a postupně si začali tvořit bodový náskok. Díky pětibodové sérii vedli hosté už 22:14 a k vítězství v zápase měli velmi dobře nakročeno. Češi se pokusili zápas ještě zdramatizovat, ale na výhru tým Michala Nekoly bohužel nedosáhl.

Ohlasy po utkání:

Jakub Janouch – kapitán CZE:Děkuji všem divákům, co dnes dorazili. Zápas se hrál až od 20 hodin o všední den a diváci byli skvělí. Co se týče zápasu, nejsme ještě moc sehraní, máme co trénovat do dalších zápasů.“

Sauli Sinkkonen – kapitán FIN:Navázali jsme na domácí vítězství a jsem moc rád, že jsme dnes opět vyhráli.“

 

Autor: Vojtěch Voštinka