Kvalifikace RD Lvíčata ročníku 2003/2004 se blíží

Už jsem ta slova použil v nejednom článku a bohužel musím konstatovat, že i teď v tomto okamžiku se výborně hodí. Miloš Kopecký v jedné ze scén Limonádového Joeo říká slova „život je jak splašená herka a pranic nedbá“, ano pranic nedbá. Pouhých 35 tréninkových dní dělí družstvo Lvíčat 2003 od kvalifikace dne 8. - 13. 1. 2018 v Mariboru ve Slovinsku.

Počet 35 dní není malý a převedeno do srozumitelnějšího časového kódu, zhruba dva měsíce. Minulý týden bylo družstvo Lvíčat na svém prvním zahraničním VT v Polsku v městě Police. Do Police odjelo celkem 13 hráčů: - nahrávač - Š. Bryknar, Hoang Trumg, blokaři - T. Bukáček, J. Klajmon, P. Šotola, O. Zelenka, smečaři - J. Ureš, J. Jirásek, D. Fabikovič, T. Havlásek, diagonální hráči - R. Stieber, D. Kollátor, libero K. Černoch.

Po šestihodinové úmorné cestě přes Německo nás čekal krásný hotel a spánek. Pátek byl už hracím dnem a tak jsme ráno absolvovali krátký hodinový trénink a odpoledne již nastoupili k prvnímu utkání s družstvem Polska A. Turnaje se účastnilo celkem 8 družstev. RD Polska postavilo dvě družstva a pak byla přítomna družstva obdoby našich SCM Polska. Hráči SCM byli o rok až dva starší našeho družstva. Bohužel první utkání bylo přesně tak, jak se většinou děje, když jede reprezentace na turnaj a nemá předtím aspoň jednodenní (lépe dvoudenní) VT. Vzájemná souhra, součinnost se těžce hledala a navíc soupeř excelentně podával, na tuto kategorii až nezvykle tvrdě. Převažovalo naskočené rotující podání. Hlavním naším problémem, ale překvapivě nebyl příjem, ani naše podání nebylo úplně bezzubé, bohužel jsme dělali nezvykle velké množství chyb. Oproti dvěma chybám soupeře bylo jich námi spácháno 15 (v těchto chybách není započítán blok). Pouze třetí set byl z naší strany lépe zahraný a škoda ztráty vedení 23:22. Porážka 0:3 byla krutá a všechny nás znepokojila.

Turnaj pokračoval v sobotu dalšími dvěma zápasy ve skupinách. V ranním zápase jsme narazili na družstvo MOS Waršawa. V prvním setu byla ještě znát nervozita a porážka v koncovce byla nepříjemná, ale další sety jsme již ovládli a vcelku hladce vyhráli 3:1. V odpoledním zápase s SCM Spala jsme již dominovali a hladce vyhráli 3:1, kdy prohra v jednom setu jde spíše na vrub experimentování se sestavou. Bohužel pro nás se v turnaji nehrál nějaký kříž a v neděli jsme hráli jako druzí ve skupině o třetí místo s SCM Gdaňsk, který byl druhý v druhé skupině. Vítězství 3:0 bylo hladké.

Hlavním cílem naší anabáze v Polsku bylo zjištění, jestli se blížíme svojí výkonností družstvu Polska. Bohužel utkání s ním bylo až na třetí set velice hladké a v tomto směru jsme se Polsku moc nepřiblížili. Pořád nás předčí v tvrdosti, jistotě v útočné činnosti. Jinak ale pokrok ve hře družstva Lvíčat byl patrný. Š. Bryknar stabilizoval rychlou nahrávku a velice dobře hrál středem. Na bloku byl nejlepší T. Bukáček, který mě příjemně překvapil a myslím, že máme stabilního blokaře, který obstojně útočí i brání. V útoku největší stabilitu prokázal J. Jirásek, který výborně útočí z rychlých nahrávek. Stabilně hrál J. Ureš a s výhradami obě „účka“ R. Stieber a D. Kollátor. Své si odehrál K. Černoch na liberu. Jako druhý blokař si nejvíce zahrál J. Klajmon, který zatím hraje pod své fyzické možnosti. D. Fabikovič prokázal svoji cennou hřivnu jako výborný střídající hráč na podání, příjem. T. Havlásek dostal méně příležitostí, ale pokud zlepší údery na bod, má velkou šanci družstvu pomoci. Blokaři P. Šotola a O. Zelenka odehráli vcelku dobrý turnaj. O. Zelenka tradičně lepší na bloku, P. Šotola na útoku. Druhý nahrávač Hoang dostával méně příležitostí, ale družstvu pomohl při střídání taktickým servisem dohráváním koncovek.

Družstvo teď čeká herní část přípravy na kvalifikaci. Od 21. 11. 2018 jede ke dvěma utkáním na Slovensko a v neděli 25. 11. 2018 pokračujeme v II. lize dvěma zápasy. Pak družstvo ještě čeká pětidenní kemp v Polsku a dvě klíčová VT v Nymburku, která již budou žhavou přípravou na vánoční turnaj v Praze. Od 1. 1. 2019 pak družstvo začne v Mikulově bezprostřední přípravu na kvalifikaci v Mariboru.

 

Autor: Jiří Zach - svazový trenér mládeže - chlapci