Škola na konci světa

Ten titulek sice navozuje určitou situaci, je trochu pochmurný a možná i smutný, ale to jen proto, že jsem na předání titulu Partnerská škola ČVS ZŠ Ostrava – Stará Bělá, jel až z Příbrami a to už v úterý 9. 1. 2018. Dva dny předtím jsem se  pozdě v noci vrátil z VT 2001 v Mikulově a moje záda ještě nestrávila těch 300 km ve tmě ozařované jen odlesky  automobilových reflektorů.

Stávání v 5.00 hodin je samo o sobě přímo ztělesněním smutku a boje s pochmurnými představami. Navíc město Ostrava, je všechno jiné než zářivý klenot zasazený do radostné a jásavé  krajiny. Jenže všude žijí  lidé a kde žijí lidé, jsou i školy a kde jsou školy, je určitě i nějaká Partnerská škola.

Po tak dlouhé cestě bylo příjemné zakotvit v ředitelně školy, která by jako z oka vypadla mé rodné základní škole v Příbrami, kde jsem před více než 50 lety povinně korzoval o velké přestávce. Paní ředitelka Mgr. Poledníková byl usměvavá a příjemná, přítomen byl i p. zástupce Mgr. Zezulka s fotografickým přístrojem a hlavní trenérka volejbalových přípravek Mgr. Eliška Chrástecká. Klasický rozhovor a práci školy, zkušenostech z trénování dětí, perspektivy školy, spolupráci s p. Provazníkem, oddílovým garantem Partnerské školy. Malým kazem byla nepřítomnost zástupce zřizovatele školy. Celá atmosféra navozovala dojem, že titul Partnerská škola je ve správných rukách. Prostě se pracovalo, pracuje a pracovat bude v duchu projektu „Partnerská škola ČVS“.

Návrat domů již nebyl tak pochmurný a smutný, sluníčko svítilo a cesta po příjemném zážitku z předávání titulu Partnerské školy vymazal obraz Ostravy jako města na konci světa.

 

Autor: Jiří Zach - Svazový trenér mládeže - chlapci