Severomoravské derby ovládla Ostrava, ve třech setech zvítězil Prostějov i Přerov!

Druhým kolem pokračovala dnes večer ženská UNIQA extraliga. Diváci si mohli zajít na volejbal do Frýdku-Místku, kde se představila v čele s reprezentačním trenérem Pommerem Ostrava, do Přerova na souboj s pražským Olympem, do Prostějova i na brněnské Králova Pole.

VK AGEL PROSTĚJOV – FÉNIX BRNO

Na druhý pokus už prostějovské volejbalistky dosáhly svého národně nejčastějšího výsledku 3:0. Poté, co v úvodním dějství UNIQA extraligy žen ČR 2016/17 nečekaně ztratily set se Šternberkem, tentokrát ani dílčím způsobem nezaváhaly a ve 2. kole soutěže proti Fénixu Brno uspěly hladce. Přesto však soupeř zanechal na Hané solidní dojem, když s vysoce favorizovaným celkem dokázal místy svádět vyrovnaný boj.

č.: 8 dne: 20.10.2016 v hod.: 17.00

VK AGEL Prostějov – Fénix Brno 3:0 (25:13, 25:18, 25:15)

Rozhodčí: Kavala T., Duda D.

Počet diváků: 300

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Hindriksen, Matienzo, Trnková, Rodriguez, Emonts, Frigo, libero Kovářová. Střídaly: Nová, Tinklová, Basa, Gambová.

Hosté: Holečková, Šnellyová, P. Pospíšilová, Podhrázká, A. Pospíšilová, Beránková, libero Matoušková. Střídaly: Gogová, Slámová.

Vyjádření:

Domácí:

Mareike Hindriksen (kapitánka VK AGEL Prostějov): „Dnes jsme odvedly dobrou práci, oproti předchozímu utkání bylo znát určité zlepšení. Přestože se celý zápas točila sestava a opět jsme zkoušely víc herních variant. Chvílemi jsme tak hrály lépe, chvílemi hůře s tím, že každá členka týmu přispěla k vítězství svým dílem. Osobně mám ze střetnutí příznivější pocit než minule a myslím, že ohledně postupného zvyšování výkonnosti družstva jsme na dobré cestě. Jdeme krok za krokem.“

Peter Goga (trenér VK AGEL Prostějov): „Díky soupeři to pro nás byl snadnější zápas a postupně jsme do něj mohli zapojit všechny hráčky kromě nachlazené Niny Herelové. Podobná utkání, v nichž jste jasným favoritem, nejsou úplně jednoduchá, a já jsem proto rád, že se jej povedlo zvládnout takovým způsobem jako dnes. Místy byl náš výkon lepší a místy horší, jeho kolísavost přitom souvisela s plánovaným střídáním sestavy. Nadále pokračujeme v procesu zkoušení i sehrávání.“

Hosté:

Veronika Šnellyová (kapitánka Fénixu Brno): „Začaly jsme zbytečně ustrašeně. Mohly jsme si vyzkoušet spoustu věcí, ale soupeře jsme se zprvu až moc bály. Zlepšení nastalo ve druhém setu a jeho prostředek bych z naší strany chtěla vyzdvihnout, tam jsme Prostějovu byly rovnocenným protivníkem. Celkově jsme střídaly pěkné momenty s chybami z nepozornosti a v poli, kdy nám nešlo vykrývání ani protiútoky. Ale výkon nebyl úplně špatný, měly jsme tam lepší i horší úseky.“

Zdeněk Janoušek (trenér Fénixu Brno): „Do utkání jsme vstoupili zbytečně ustrašeně, ale jakmile nám šel servis, dokázali jsme být domácím aspoň místy vyrovnaným soupeřem. Nejlépe se nám povedla střední pasáž druhého setu, jinak byl silnější Prostějov samozřejmě lepší. Ostudu jsme však určitě neudělali a výše porážky je pro nás přijatelná. Holky odvedly solidní výkon a věřím, že v letošním složení můžeme zabojovat o postup do play off, rozhodně nechceme skončit poslední.“

Popis utkání:

Očekávala se jednoznačná partie a hned od začátku se předpoklady zcela naplňovaly. Koncentrovaný nástup Hanaček umožnil mladým soupeřkám z úvodních devíti výměn získat jedinou (8:1), načež domácí favoritky lepší ve všech činnostech dál zvyšovaly náskok až na 16:4. Potom dokázala hostující děvčata hru vyrovnat hlavně tím, že vékáčko chybovalo na servisu i na přihrávce. Proto vstupní sada nakonec nevyzněla až tolik drtivě, jak to původně vypadalo – 25:13.

Rozdíl minimálně jedné výkonnostní třídy mezi oběma týmy byl však i tak jasně patrný. Pokud Agelky samy nezkazily, bodovaly jejich mladé protivnice spíš sporadicky. Především se jim nedařilo zastavovat rychlé útoky VK středem sítě i z jiných pozic a samy se složitě prosazovaly přes prostějovskou obranu jak blokařskou, tak polařskou (10:3). Úřadující mistryně republiky zabrzdilo až prostřídání sestavy v zájmu zkoušení různých taktických variant. Hra přestala fungovat a Fénix politý živou vodou dotáhl při účinném podání A. Pospíšilové až na 13:12. Vzápětí ale Gogovy svěřenky znovu zabraly, aby druhé dějství přece jen ovládly bez větších problémů vzdor občasným zbytečným hrubkám – 25:18.

Nicméně set číslo dva odehrálo brněnské družstvo na své poměry velice dobře a ukázalo zajímavý potenciál. Jenže po výronu v kotníku Beránkové zkraje třetí části šel výkon početně úzkého mančaftu (přijel jen v osmi lidech) dolů, zatímco obhájkyně titulu se jaly zase víc dominovat. Jediné vedení Jihomoravanek během zápasu rychle otočily z 0:1 na 4:1, ovšem za stavu 8:3 přišlo další polevení papírově silnějšího kolektivu (9:6). Nefungovala mu tolik defenziva, opakovaně nevycházely servisy a outsider toho využíval k hájení přijatelného skóre (13:10). Teprve ve druhé polovině setu se dostavil výrazný zlom, úplná koncovka měla ze strany výběru AGEL odpovídající kvalitu – 25:15 a 3:0.

Autor: Marek Sonnevend

TJ SOKOL FRÝDEK MÍSTEK – TJ OSTRAVA

Ke vzájemnému zápasu nejvyšší české volejbalové soutěži UNIQA extralize nastoupili proti sobě domácí TJ Sokol Frýdek Místek a hosté TJ Ostrava. V divácky atraktivním severomoravském derby, byl však celek z Ostravy lepší.

č.: 6 dne: 20.10.2016 v hod.:17:00           

TJ Sokol Frýdek Místek NIBE – TJ Ostrava 0:3 (21:25, 13:25, 20:25)

Rozhodčí: Kmoníček J., Peloušek J.

Počet diváků: 200

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Uhrová, Holišová, Jurčíková, Pavelková, Štrbová, Mitrega, libero: Radivojevičová. Střídaly: Kavková.

Hosté: Válková, Toufarová, Zemanová, Zedníková, Kojdová, Nachmilnerová, libero: Červenková. Střídaly: - 

Vyjádření:

Domácí:

Kateřina Holišová (kapitán TJ Sokol Frýdek Místek): „První set jsme hrály výborně v poli a držely krok se soupeřem. Druhý set jsme si nepřihrály a trápily se ve všech herních činnostech. Třetí set jsme přihrávku zlepšily, ale nestačilo to.

Leopold Tůma (asistent trenéra TJ Sokol Frýdek Místek): „První a třetí set rozhodly chyby na příjmu a útoku. Druhý set Ostravě vycházel servis a my jsme se psychicky složili.“

Hosté:

Iva Nachmilnerová (kapitán TJ Ostrava): „V prvním setu jsme byly trochu nervózní, ale následně jsme zápas zvládly. Dále musíme pracovat na nevynucených chybách, ale jsme rády za výhru.“

Zdeněk Pommer (trenér TJ Ostrava): „Dnes jsme měli celý zápas pod kontrolou. A soupeře jsme zatlačili servisem a obranou. Důležité body.“

Popis utkání:

V začátku prvního setu díky podání Toufarové si hosté z Ostravy vytvořili čtyřbodový náskok. V polovině setu se hra vyrovnala, ale od stavu 16:16 odskočila Ostrava na 17:22 a set vyhrála.

Ve druhém setu zatlačili hosté soupeře tvrdým servisem a dominovali ve všech herních činnostech. A set s přehledem vyhráli.

Ve třetím setu lépe zahájily sokolky, vedly 5:2, ale Ostrava otočila na 6:10 a v zápětí domácí vyrovnali na 11:11. Do stavu 18:18 se bojovalo o každý míč, ale koncovka patřila hostům.

Autor: Jiří Zaoral

VOLEJBAL PŘEROV - PVK OLYMP PRAHA

V repríze loňského čtvrtfinále se domácím volejbalistkám podařilo zaskočit soupeře a zvítězit překvapivě hladce ve třech setech. Rozhodujícím okamžikem celého utkání byla zvládnutá koncovka druhého setu, kdy Pražanky vedly 16:9, a přesto ho dokázaly ztratit. Nalomená psychika se podepsala na startu třetího setu a z útlumu se už nedostaly, i když zápas nezabalily.  

č.: 7 dne: 20.10.2016 v hod.: 18:00

Volejbal Přerov-PVK Olymp Praha 3:0 (25:20, 25:23, 25:15)

Rozhodčí: M. Kostka, R. Bohačík

Počet diváků: 125

Sestavy (od zóny I):

Domácí: K. Kohoutová, L. Kohoutová, Svobodová, Yancy, Zatloukalová, Gálíková, libero: Zajícová. Střídaly: Ticháčková, Stavinohová.

Hosté: Kurková, Melicharová, Bartošová, Kalhousová, Komárková, Šimáňová, libero: Dostálová. Střídaly: Šotkovská, Kopecká.

Vyjádření:

Domácí:

Eliška Ticháčková (kapitán domácích): "Rozhodla zvládnutá koncovka druhé sady. Výborně jsme dodržovali stanovenou taktiku v obraně. Byli jsme lepší na bloku i podání."  

Libor Gálík (trenér domácích): "Začali jsme dobře, přestože nám celý zápas nešly moc dobře bloky. Druhý set byl plný našich nevynucených chyb, ale zvládli jsme koncovku. I když jsme ve třetím setu vedli o dost bodů, stále to bylo napínavé."

Hosté:

Simona Kopecká (kapitán hostů): "Vyhořeli jsme na přihrávce. Nepomohli jsme si servisem a chyběla nám bojovnost. Žádnou činností jsme si dnes nemohli pomoci."

Stanislav Mitáč (trenér hostů): "Když nepřihraješ, nemůžeš vyhrát. K tomu jsme velmi špatně útočili na rozdíl od domácích. Blahopřeji jim k vítězství, byli lepším týmem."

Popis utkání:

V prvním setu měly oba týmy problémy s příjmem. Přerovanky zdobila ohromná bojovnost a obětavost při obraně v poli. Bezpečný náskok si Přerovanky vytvořily v prostřední části (19:13). Naproti tomu hostům trochu vázla souhra středaček s nahrávačkou.

Úvod druhého setu se hrál zpočátku „jako basketbal“, když každý tým až do stavu 4:4 získával po dvou bodech. Poté přišla krize na domácí tým, který měl velké problémy s přihrávkou, a navíc mu chyběla odvaha zariskovat z těžší nahrávky. Pražanky vedly až o sedm bodů (16:9), ovšem ani to jim nestačilo na zisk setu.  V koncovce útočily do autu a poslední „hřebík“ přidala Yancy na středu sítě po špatném příjmu.    

To pochopitelně hodně zacloumalo s mladým soupeřem a trenér Mitáč měl za stavu 5:12 vybrané oba oddechové časy. Jiskřička naděje svitla po druhém technickém time-outu, kdy se náskok domácích ztenčil na 16:12, avšak to byla už jen labutí píseň Olympu. Krásná jednonožka Yancy domácí ženy uklidnila a došly si v pohodě pro tři body. 

Autor: Stanislav Šmidák

VK KRÁLOVO POLE – VK UP OLOMOUC

V prvním extraligovém zápase před zraky domácích fanoušků vyzvalo letos KP Brno na souboj Olomouc, tedy úplně stejný tým, jako na začátku sezóny 2015/16. A obě utkání měla scénář s naprosto shodným výsledkem – 1:3 ve prospěch Olomouce. Tým Marka Rojka tak po úvodní výhře nad Ostravou vyšel z čtvrtečního utkání bodově naprázdno.

č.: 5 dne: 20.10.2016 v hod.: 18:00

VK Královo Pole – VK UP Olomouc 1:3 (21:25, 25:21, 15:25, 22:25)

Rozhodčí: Ištvanech M./ Slezák J.

Počet diváků: 500

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Brown, Koseková, Salanciová, Nwaeze, Měrková, Polášková, libero: Doležalová. Střídaly: Tesařová, Suchá, Šloufová, Mikelová, Kopáčová

Hosté: Dudová, Košická, Sajdová, Orvošová, Michalíková, Cutuk, libero: Sain. Střídaly: Dedíková, Strušková, Přibylová.

Vyjádření:

Domácí:

Vendula Měrková (kapitánka VK Královo Pole): „Prohra nás může mrzet, ale bohužel jsme dnes udělaly velké množství chyb na příjmu a po druhém setu jsme přestaly tlačit na servisu, což nás stálo zápas.“

Marek Rojko (trenér VK Královo Pole): Naše hráčky se musí učit čelit takovému tlaku od soupeře, jaký dnes měla Olomouc. Pokud jsme se ale dostali do výměn a mohli jsme řešit volejbal, který umíme, tak jsme podle mě dnes byli lepší – i když výsledek hovoří proti nám. Složení našeho týmu je úplně nové, takže velké herní zlepšení určitě ještě chvíli potrvá, musíme proto hlavně trpělivě pracovat.

Hosté:

Katarína Dudová (kapitánka VK UP Olomouc):  „KP Brno přes léto hodně posílilo, takže jsme čekaly opravdu těžký zápas, což se i potvrdilo, protože je to kvalitní soupeř. Naštěstí se nám dnes podařilo zatlačit Brno hlavně na servisu.“

Jiří Teplý  (trenér VK UP Olomouc):  „Myslím, že jsme dnes podali dobrý výkon, sice s menšími výkyvy, ale první zápas sezóny s sebou určitě nese i hodně nervozity. Ale zvládli jsme to dobře, takže jsme rádi za tři body.“

Popis utkání:

Volejbalistky Králova Pole sice vstoupily do utkání lépe a v prvním technickém time outu vedly 8:5, Olomouc ale brzy ukázala, že je při své letošní premiéře v extralize při velké chuti a v sezóně bude chtít opět bojovat o nejvyšší příčky. Hostující hráčky tak nejprve srovnaly krok s Brnem na 10:10, poté převzaly vedení na svou stranu a při podání Nikol Sajdové odskočily až na rozdíl čtyř bodů (15:19). Tento náskok už Brno dotáhnout do konce první sady nedokázalo (21:25).

Úvod druhého dějství byl do stavu 6:6 přetahovanou o každý míč, Brno ale vzápětí zkoncentrovalo hru, přitvrdilo v útoku a ujalo se vedení 12:7. Stejně jako v minulé sezóně se dařilo na smeči Králova Pole hlavně Vendule Měrkové, a tak v hale na Vodově při druhém technickém time outu svítil stav 16:11. Svěřenkyně olomouckého kouče Jiřího Teplého pak sice ještě zkorigovaly na 18:16, Královo Pole ale koncovku setu zvládlo a druhý set vyhrálo 25:21.

Začátek třetí sady brněnským volejbalistkám hodně utekl a na servisu to byla opět Nikol Sajdová, která zařídila Olomouci dlouho vítěznou šňůru na 3:11. Hráčky Králova Pole se v celém setu herně trápily, Hanačky byly naopak přesné na podání i v útoku, a tak si svůj náskok bez problémů držely (7:16) a sadu nakonec ovládly velkým rozdílem 15:25. 

Dotahovat musely volejbalistky Králova Pole i na začátku čtvrtého setu a srovnat se jim podařilo pouze při podání Aničky Suché na 8:8. Pak Olomouc opět chytla svůj herní rytmus z předchozího dějství a pěti body v řadě znovu převzala otěže setu (8:13). Brno ještě zdramatizovalo při podání Venduly Měrkové koncovku sady, když sahalo při stavu 22:23 Olomouci těsně na paty, hostující tým si ale vedení vzít nenechal. Olomouc si tak po vítězné tvrdé smeči Bernardy Čutuk připsala na své konto první tři extraligové body.

Autor: Jana Brunclíková a Barbora Mertová

 

Autor: Mgr. Michal Mezera