Olymp získal proti Prostějovu set, zvítězila Ostrava i Olomouc

Volejbalová sobota nabídla také čtyři duely ženské části UNIQA extraligy. Již odpoledne se střetl Fénix Brno s družstvem Šternberka, od 17 hodin pak Olomouc s Frýdkem-Místkem, pražský Olymp s Prostějovem a Ostrava s Přerovem.

PVK OLYMP PRAHA – VK AGEL PROSTĚJOV

PVK Olymp Praha nastoupil ve třetím kole extraligy žen proti soupeři, se kterým bojoval čtyřikrát za posledních pět let ve finále play-off. Letošní kádr Olympu Praha již takové ambice nemá, ale přesto se očekával zajímavý zápas a pro mladé domácí hráčky to byla mnohdy první ostrá konfrontace se zkušenými evropskými hráčkami.

č.: 10 dne: 22.10. 2016 v hod.: 17:00

PVK Olymp Praha – VK Agel Prostějov 1:3 (17:25, 25:22, 19:25, 18:25)

Rozhodčí: Kmoníček, Velimov

Počet diváků: 200

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Kopecká, Melicharová, Bartošová, Kalhousová, Komárková, Šimáňová, libero: Dostálová. Střídaly: Kurková, Vyklická, Šotkovská.

Hosté: Herelová, Hindriksen, Matienzo, Trnková, Rodriguez, Emonts, libero: Kovářová. Střídaly: Tinkiová, Basa, Frigo, Nová.

Vyjádření:

Domácí:

Simona Kopecká (kapitánka domácích): „Celkově to hodnotím jako dobrý zápas. Udělaly jsme více nezkušených chyb a tím jsme prohlály zápas. Náš výkon byl kolektivní“

Stanislav Mitáč (trenér domácích): „Souhlasím s Peterem, že náš výkon byl lepší než v Přerově. Dnešní výkon byl uvolněný, ale je to dobrý výkon v porážce. Chceme doma hrát líbivý volejbal, aby diváci na nás chodili. Máme bohužel velké výkyvy a chybí nám stabilita výkonu. Je to tím, že hráčky mají málo odehráno. Chci věřit, že náš výkon se bude lepšit. Teď nás čekají důležité zápasy (Fenix Brno, Šternberk), ve kterých musíme bodovat“

Hosté:

Mareike Hindriksen (kapitánka hostů): „Zápas jsme nezačaly dobře, přičítám to malému nažhavení, ale potom jsme začali hrát dobře. Ovšem ve druhém setu jsme měly nevydařené chvíle a to nás stálo set. Potom jsme už hrály lépe, ale musíme se vyvarovat, tak aby náš výkon byl standardně kvalitní.“

Peter Goga (trenér hostů): „Šli jsme do zápasu s obavami, protože naším hráčkám dělá hala Olympu problémy. Bohužel nehrajeme konstantně, náš výkon je jako na houpačce. Překvapil mě výkon Olympu a gratuluji mu. Viděl jsem zápas Olympu v Přerově a dnešní výkon byl neporovnatelný. Cením si pomoci universálky Basa, i když hrála pouze necelý set.“

Popis utkání:

Mladé hráčky Olympu stoupily do zápasu bez bázně a s velkým odhodláním. Pražanky rychle vedly 7:3, 9:6 a ještě 11:9. Výborně útočila Lucie Kalhousová. Prostějov se postupem času rozehrával, získával body servisem a trestal každou chybu domácího Olympu. S výjimkou již zmiňované Kalhousové, měly ostatní hráčky Olympu problém se prosadit na útoku.

Do druhého setu Olymp vstoupil stejně odvážně jako na začátku setu prvního. Za stavu 10:7 přišla slabá chvíle i na Prostějov a Olymp šel do vedení 15:7. Poté byla hra jako na houpačce – Olymp rychle náskok málem ztratil (16:15), aby se mu následně podařilo odskočit až na 19:16 a potom i na 24:17. Aby to nebylo jednoduché, Prostějov odvrátil pět setbolů, ale nakonec domácí hráčky slavily zisk setu.

Euforie domácích pokračovala i na začátku setu třetího, poté ale přicházely chyby ze strany domácích a Prostějov jednoznačně přebíral iniciativu. Nutno poznamenat, že hráčky Olympu set nezabalily a diváci viděli pěkné volejbalové výměny.

Ve čtvrtém setu šel Prostějov rychle do vedení 5:0, 8:2 a osudu zápasu bylo rozhodnuto. Přesto domácí hráčky využily střídání a menší koncentraci Prostějova ke snížení náskoku až na 4 body. Olymp ale již v sobě nenašel sílu na zvrat a Prostějov bez větších problémů si dokráčel pro čtvrtý set a pro tři body do tabulky.

Autor: Jiří Trochta

TJ OSTRAVA - VOLEJBAL PŘEROV

Přerov vstoupil do extraligových bojů velice úspěšně a ve dvou zápasech neztratil ani set. Ostrava naopak hned v prvním kole prohrála doma, ale ve čtvrtek v derby s Frýdkem-Místkem ukázala, že volejbal hrát nezapomněla. A to potvrdila dnešním vítězstvím 3:0 nad Přerovem. 

č.: 11 dne: 22.10.2016 v hod.: 17:00 

TJ Ostrava - Volejbal Přerov 3:0 (25:20, 27:25, 25:13)

Rozhodčí: Zimmermann T., Vachutka M.

Počet diváků: 170

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Valková, Toufarová, Zemanová, Zedníková, Kojdová, Nachmilnerová, libero: Červenková. Střídaly: Čuboňová, Kvapilová.

Hosté: K. Kohoutová, L. Kohoutová, Svobodová, Yancy, Zatloukalová, Gálíková, libero: Zajícová. Střídaly: Ticháčková, Stavinohová.

Vyjádření:

Domácí:

Iva Nachmilnerová (kapitánka TJ Ostrava): „Jsme rády za první domácí vítězství v sezóně. Místy jsme předváděly dobré výkony, místy jsme si situaci komplikovaly. A jsme rády, že jsme zápas zvládly ve třech setech. Nadále musíme pracovat na zlepšení přesnosti a být důsledné.“

Zdeněk Pommer (trenér TJ Ostrava): „Zápas byl o chybách na obou stranách. My jsme hráli hlavně nedůrazně celý druhý set, který mohl klidně skončit i opačně. Musíme být důrazní v jednotlivých činnostech. Byli jsme nedůrazní na bloku, ovšem pořád jsme ve fázi sehrávání. Jsme rádi za 3 body.“

Hosté:   

Eliška Ticháčková (kapitánka Volejbal Přerov): „Soupeř nás výborně odservíroval. Trápily jsme se na příjmu, a nedovolil nám hrát naši hru.“

Libor Gálík (trenér Volejbal Přerov): „Rozhodl servis Ostravy. Dostali jsme 14 es a navíc jsme zkazili 10 servisů, těch chyb bylo zbytečně moc. V prvním setu jsme vedli do desátého bodu, ale pak jsme udělali spoustu chyb. Ve druhém setu nám v koncovce pomohl rozhodčí, ale Ostrava ho ubojovala. Je to škoda, myslel jsem, že budeme odvážnější po dobrém začátku extraligy. Bylo to takové mdlé.“

Popis utkání:

Ostravským hráčkám se příliš nepodařil vstup do zápasu (1:5). Hosté, povzbuzení výhrami z 1. a 2. kola, si udržovali náskok a první technický time proběhl za stavu 6:8. Pak ovšem domácí při servisu Valkové skóre srovnali a začali si vytvářet náskok. Trenér hostí se pokusil za stavu 12:10 své svěřenky uklidnit timem, ale to se mu nepovedlo (14:10). Do druhého technického time dokázaly hráčky Přerova získat pouze 1 bod (14:11, 16:11). Další průběh setu dokázaly domácí kontrolovat a udržovali si 3 – 5 bodový náskok (16:12, 17:13, 18:14, 20:15, 20:17, 24:17). Hosté ještě v závěru setu zabrali, a stáhli z 24:17 na 24:20. Trenér Pommer si vyžádal time a po něm již padl setbol prvního setu.

Druhý set přinesl vyrovnanější hru. Zpočátku opět tahali za delší konec provazu hosté a první technický time je zastihl ve vedení (6:8). Skóre se přelévalo ze strany na stranu (9:9, 9:12, 10:13, 12:14, 16:14). Při servisu Zemanové odskočili domácí až na 20:16, ale hosté se nevzdali a i díky chybám domácích vyrovnali na 20:20. Pak nastala přetahovaná o každý bod a domácí si vypracovali setbol 24:23, který neproměnili. Po dvou chybách domácích se setbolu dočkali i hosté (24:25). Pak už domácí sérií 3 bodů dotáhli set do vítězného konce.

Třetí set byl vyrovnaný jen do stavu 8:7. Domácí pak postupně získávali náskok (12:7, 16:10, 20:11) a set i zápas s přehledem vyhráli.

Autor: Miloš Matula

VK UP OLOMOUC – TJ SOKOL FRÝDEK MÍSTEK

V prvním domácím utkání extraligy žen vyzvala domácí VK UP Olomouc hosty z TJ Sokol Frýdek-Místek. Od začátku utkání nebylo pochyb o vítězi tohoto utkání. Olomouc svého soupeře převyšovala ve všech herních činnostech a účinným servisem dělala velké problémy hostujícím přihrávajícím hráčkám. Proto nebylo žádným překvapením rychlé vítězství 3:0.

č.: 12, dne: 22.10.2016 v hod.: 17:00 hod.

VK UP Olomouc – TJ Sokol Frýdek Místek 3:0 (25:12, 25:15, 25:17)

Rozhodčí: Hladišová M., Trumpeš D.

Počet diváků: 140

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Kubínová, Košická, Sajdová, Orvošová, Dedíková, libero: Strušková. Střídaly: Andreeva, Michalíková.

Hosté: Uhrová, Štrbová, Jurčíková, Pavelková, Holišová, libero: Mitrega Střídaly: Vašinová K., Kavková.

Vyjádření:

Domácí:

Katarína Dudová (kapitán domácích): „Celý zápas jsme měly úplně pod kontrolou. Na začátku třetího setu jsme trošku vypadly z tempa a pustily jsme soupeře do hry. V dalším průběhu jsme opět vzaly vše do vlastních rukou a utkání dotáhly do vítězného konce.“

Jiří Teplý (trenér domácích): „Myslím si, že jsme zaslouženě vyhráli po dobrém výkonu, když jsme vlastně měli kromě začátku třetího setu pořád navrch. Jsem rád, že první domácí vítězství jsme zvládli takto jednoduše.“

Hosté:

Kateřina Holišová(kapitán hostů): „Dneska se jasně ukázala síla Olomouce, bohužel jsme vyhořely na přihrávce, a to se pak přeneslo do všech našich herních činností. I když jsme občas zatlačily na servise, tak i Olomouc měl chvilkové problémy ovšem jen ve třetím setu.“

Leopold Tůma (trenér hostů): „Soupeř nás přehrál ve všech herních činnostech, hlavně na podání. Pak bylo těžké se do připravené obrany prosadit. Já jsem doufal, že budou vyrovnanější herní výměny nebo i celé sety. Bohužel jsem z toho zklamaný, ale čekají nás další utkání. Doufám, že se dáme dohromady a nepoložíme se z úvodu sezóny.“

Popis utkání:

Od začátku prvního setu Olomouc tlačila servisem soupeře, který si nevěděl rady na přihrávce a následně ani v útoku. Za stavu 13:6 si trenér hostujícího družstva vzal již druhý oddechový čas, kterým však nezastavil olomoucké hráčky. Za stavu 17:12 přišla na servis Košická a v podstatě dopodávala první set.

V druhém setu se obraz hry téměř nezměnil. Olomoucké hráčky dál tlačily hosty servisem a skóre nerušeně narůstalo ve prospěch Olomouce. Proto nebylo divu, že za 22 minut byl druhý set u konce.

Ve třetím setu olomoucké hráčky částečně polevily a obraz hry se na chvíli změnil. Frýdek dobře podával a držel s Olomoucí krok až do stavu 11:11. Poté přišla na servis Kubínová a následně Sajdová, které otočily stav setu na 21:14, tím bylo o osudu třetího setu rozhodnuto.

Autor: Martin Hájek

VK FÉNIX BRNO – TJ SOKOL ŠTERNBERK

Ve třetím kolo extraligy žen se v hale v Kounicově ulici utkaly družstva ze spodních pater tabulky. Domácí Fénix hostil Šternberk. Hosté přes první vyrovnaný set s přehledem splnili úlohu favorita a za 70 minut si připsali první vítězství v sezóně.

č.: 9 dne: 22. 10. 2016 v hod.: 15:00

VK Fénix Brno – TJ Sokol Šternberk 0:3 (25:27, 5:25, 13:25)

Rozhodčí: Topolánek, Capáková

Počet diváků: 100

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Gogová, Slámová, Holečková, Šnellyová, Pospíšilová A., Podhrázká, libero: Matoušková. Střídaly: Pospíšilová P., Vaňková.

Hosté:  Hudylivová, Nováková, Oborná, Němčíková, Borovcová, Napolitano, libero: Kulová. Střídaly: Janečková, Dudová, Kratochvílová, Šenková.

Vyjádření:

Domácí:

Veronika Šnellyová (kapitán domácích): "Skvělý začátek prvního setu, kdy se nám dařilo všech herních činnostech. Po celou dobu jsme měly navrch, bohužel jsme opět nezvládly tento tlak potvrdit v koncovce. Nezvládnutý konec prvního setu nás pohltil natolik, že jsme nebyly schopné soupeři dále konkurovat. Výkon v druhém a třetím setu byl katastrofální. Stále si v hlavách neseme tři prohrané koncovky s Přerovem a následně první set se Šternberkem. Takové výkyvy musíme eliminovat. Gratuluji soupeři k vítězství."  

Zdeněk Janoušek (trenér domácích): "Náš výkon byl jako den a noc. To pozitivní jsme předváděli ve valné části prvního setu, do kterého jsme vstoupili sebevědomě a plnili jsme, co jsme si řekli před utkání. V koncovce jsme bohužel opět udělali více chyb jako soupeř a to bylo klíčové, že jsme tento set prohráli. No a potom u nás nastala doba temna a na kurtu už exceloval Šternberk."

Hosté:

Lenka Oborná (kapitán hostů): "Super vítězství. Rozhodla koncovka prvního setu. Pak už jsme hrály, co jsme chtěly. Chválím všechny hráčky."

Martin Hroch (trenér hostů): "Splnili jsme co jsme si řekli v přípravě na utkání. Ve dvou setech jsme předvedli to nejlepší i to nejhorší co dovedeme. Totéž by mohl říct i soupeř. Po dlouhé době jsme vstupovali do utkání jako favorit. Nemohli jsme se s tím ze začátku srovnat. Výrazně nám pomohla hrající asistentka Markéta Janečková."  

Popis utkání:

Domácí do utkání vlétli a rychle si vytvořili tří až čtyřbodový náskok, který si udržovali až do stavu 19:15. Pak přišla na podání Soňa Nováková a odcházela, když na světelné tabuli svítilo 19:19. Od tohoto stavu si družstva připisovala body po jednom až do stavu 25:25. Hosté si následně pohlídali dvě rozehry a zásluhou větší zkušenosti získali první set. Koncovka tohoto setu, velmi ovlivnila další průběh utkání. Domácí hráčky zvadly a nedařilo se jim v žádné činnosti. Naproti tomu hostům narostla křídla a dařilo se jim, vše na co šáhli. Šternberk tak získal první tři body do tabulky.

Autor: Karel Tichý

 

Autor: Mgr. Michal Mezera