Brněnské derby pro dobrou věc, sokolské derby o záchranu začíná

Tuto sobotu se do zápasů nadstavby UNIQA volejbalové extraligy žen 2018/19 zapojí už všechna družstva. Zatímco první dvě skupiny čeká již druhý zápas této části, třetí skupina do bojů teprve vstupuje.

V první skupině na sebe narazí družstva, která se v minulém kole radovala z vítězství. Pražský Olymp na své palubovce bude chtít proti Prostějovu navázat na vítězný výkon, kterým se prezentoval v Olomouci. Prostějov se po úspěchu v Liberci posunul na druhou příčku a tu chce udržet. Vzájemná bilance utkání vyznívá lépe pro hostující VéKáčko, které dvakrát přehrálo Pražanky 3:2.

Zaváhání z minulého kola bude chtít napravit Liberec i Olomouc. Domácí Dukla opustila průběžnou druhou příčku a za Prostějovem zaostává o jeden bod. Favoritem utkání jsou jednoznačně olomoucké vysokoškolačky, které si chtějí spravit chuť po smolném vyřazení z Poháru CEV.

Druhá skupina má na programu utkání Ostravy s Přerovem, kterému vstup do nadstavby vyšel náramně, když si z palubovky Králova Pole odvezl jasnou výhru. Ve vzájemných zápasech dlouhodobé části se z výhry vždy radoval hostující tým.

Stejně tomu bylo i v zápasech brněnských soupeřů. Již třetí derby mezi volejbalistkami VK Brno a Králova Pole se odehraje na palubovce Šelem. Tento zápas se ponese v charitativním duchu. Celý výtěžek ze vstupného půjde na podporu dětí z brněnského Klokánku.

Zatímco první dvě skupiny hrají o co nejlepší výchozí pozici do play-off, pro družstva třetí skupiny začíná boj o to, komu sezóna po čtyřech zápasech skončí a komu bude pokračovat barážovými zápasy o udržení extraligy. Derby sokolek odstartuje ve Frýdku-Místku, který je v celkovém součtu zatím o jeden bod lepší než jeho soupeř ze Šternberku. Vzájemné skóre zápasů je zatím 1:1, když každé družstvo bodovala na palubovce soupeře.

 

Autor: Jiří Carba