Hektický finiš zvládlo v pátém finále lépe Kladno a snížilo sérii proti Budějovicím!

Další skvělé a vypjaté finále mužské UNIQA extraligy! V pátém utkání porazil vítěz základní části - Kladno volejbal cz - po obrovském boji VK Jihostroj České Budějovice ve zkrácené hře a snížil stav série na 2:3! Finálová série, hraná na 4 vítězství, pokračuje ve středu na jihu Čech.

č.: 195 dne: 23.4.2017 v hod.: 18:00 

Kladno volejbal cz – VK Jihostroj České Budějovice 3:2 (17:25, 25:20, 16:25, 25:21, 20:18)

Rozhodčí: Hudík M., Rychlík D.

Počet diváků: 1.450

Stav série: 2:3

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Trojan, van Haarlem, Hietanen, Zajíček, Křesťan, Hýský, libero: Sparidans. Střídali: Dillien, Lenc, Syrůček.

Hosté: Michálek, Mach, Gevert, Kuliha, Sobotka, Habr, libero: Kryštof. Střídali: Fila, Červinka.

Vyjádření:

Domácí:

Adam Zajíček (kapitán Kladno volejbal cz): "Jsem rád za naše vítězství, je to dobré pro naši psychiku. V hale byla elektrizující atmosféra, která nás hnala dopředu. Děkuji fanouškům a týmu za výhru."

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): "Budějovice začaly náporem, ale ukázali jsme, že jsme silné družstvo i přes problémy, které v sestavě řešíme. Takto vyrovnaný tie-break je o drobnostech nebo štěstí a my jsme dnes byli šťastnější tým. Jsem rád, že ještě budeme cestovat do Budějovic."

Hosté:

Filip Habr (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): "Mimo 1. setu to byl z naší strany nervózní zápas. Poznamenalo nás, že je to možná poslední zápas o titul. My jsme očekávali, že Kladno bude hrát o život. Musíme se zlepšit, abychom je doma porazili."

René Dvořák (trenér VK Jihostroj České Budějovice): "Gratulace Kladnu. Dnes to bylo nervóznější utkání, které dospělo do tie-breaku. My jsme to nevzdali a dotáhli jsme to do koncovky. Škoda nevyužitých matchballů."

Popis utkání:

Do základní sestavy se vrátil po dvou utkáních Trojan, zatímco ikona Kladna Fokt podporoval své spoluhráče jen z hlediště. Nabuzený Jihostroj šel rychle do vedení 3:6. Po prvním oddechovém čase začal opět „úřadovat“ Gevert a hosté měli rázem náskok pěti bodů. Při druhém timu byl rozdíl ještě vyšší 9:16. Hosté dominovali na servisu, v útoku i na blocích. Naopak domácí působili hodně nervózně. Jihočeši v pohodě získali první set.

Kladeňáci začali druhou část lépe a při prvním technickém čase vedli rozdílem dvou míčů. Potom si vzal servis opět Chilan Gevert a rázem hosté 10:12. Ale při druhém timu byli opět ve vedení Středočeši. Když po ojedinělé chybě Geverta „utekli“ domácí na 21:16 bylo to velice nadějné. Rázem byli politi svěřenci kouče Fortuníka „politi“ živou vodou a sadu vyhráli 25:20.

Středočeši povzbuzeni předchozí sadou, pokračovali v podobném duchu i po druhé přestávce. Nadšená vyprodaná hala tleskala vedení svých miláčků 8:4. Přišly však zbytečné chyby, a Jihočeši osmi body za sebou obrátili vývoj sady ve svůj prospěch. Velký zvrat se pochopitelně hned ukázal na obrazu hry. Hosté v euforii získávali bod za bodem a třetí dějství dotáhli bez problémů do úspěšného konce.

Kladeňáci však nechtěli utkání a tím celé finále vzdát. Od začátku čtvrté sady vedli minimálním rozdílem, který v polovině sady narostl na rozdíl čtyř bodů. Ale Jihostroj si pomohl podáním Habra, a rázem byl rozdíl ve skóre jednobodový ve prospěch týmu z jihu Čech. Domácí dřeli a bojovali o každá míč a opět převážili misky vah na svojí stranu. Začalo se schylovat k dramatu. Těsný náskok si však Kladno udrželo až do koncovky.

Kdo z koho? Zvládnou domácí odvrátit mečbol, nebo se Jihostroj bude radovat z dalšího titulu. Bodově byli vepředu svěřenci kouče Fortuníka a po chybě Macha na síti šli do tříbodového náskoku 12:9. Za stavu 14:12 promarnili svými chybami Křesťan a spol. tři setboly. Následně Jihostroj nevyužil výhodu dvou mečbolů. Horor rozhodl dotyk sítě hostujícího Habra, a Kladno uteklo hrobníkovi z lopaty!

 

Autoři: Radek Cába a Michal Mezera, foto: Ondřej Driml