Favoritům se ve druhém kole nedařilo, padl Liberec i brněnský Volejbal!

Pěti zápasy druhého kola pokračoval nový ročník UNIQA extraligy mužů. Brno hostilo Odolenou Vodu, Kladno zajíždělo na zápas na ČZU, Liberec čekala dlouhá cesta do Zlína, stejně tak jako Ostravu do Ústí nad Labem. Posledním zápasem pak byl souboj Benátek nad Jizerou a Karlovarska.

VOLLEY TEAM ČZU PRAHA – KLADNO VOLEJBAL CZ  

Druhé utkání sezóny na pražských Lužinách přineslo velké derby mezi pražským (domácím) celkem ČZU a kladenským týmem. Očekávala se velká bitva o první body do tabulky, jelikož oba týmy v prvním kole všechny body ztratili. Velká očekávání však nebyla naplněna. Domácímu týmu se nedařilo. Nejvíce se domácí hráči trápili na příjmu, od kterého se vše odvíjelo. Kladno režírovalo celý zápas a zaslouženě vyhrálo 3:0.

č.: 12  dne: 22.10.2016 v hod.: 18:00

Volley Team ČZU Praha – Kladno volejbal cz 0:3 (18:25, 15:25, 15:25)

Rozhodčí: Kořenek J., Krtička J.

Počet diváků: 450

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Záveský, Kuboš, Lohr, Patočka, Welsh, Krajčovič, libero: Pondělíček. Střídali: Hudák, Kop, Hykš, Šulc, Sobek.

Hosté: Hietanen, Křesťan, Zajíček, Trojan, Hýský, Van Haarlem, libero: Sparidans. Střídali: Dillien,Syrůček, Lenc.

Vyjádření:

Domácí:

Záveský (kapitán Volley Team ČZU Praha): „Dnes jsme předvedli mizerný výkon. Soupeř nás k ničemu nepustil.

Malán (trenér Volley Team ČZU Praha): „V začátku prvního setu nás Kladno tlačilo servisem a naopak my jsme nedokázali naším servisem zatlačit. Celý zápas byl v režii hostujícho týmu.“

Hosté:                                                       

Fortuník (kapitán Kladno volejbal cz):  „Minulé utkání jsme hráli špatně a málo kolektivně, a proto mě zajímal náš přístup ke hře v tomto utkání. Jsem rád, že jsme toto utkání zvládli jak po této stránce, tak i po té herní.“

Zajíček (kapitán Kladno volejbal cz): „Zasloužená výhra za tři body. Hráli jsme přesně to, co jsme v zápase chtěli. I přes to ale děláme spoustu chyb na útoku, ale Praha jich dnes udělala díkybohu více.“

Popis utkání:

Vstup do utkání domácím hráčům vůbec nevyšel. Trápili se na příjmu. A tím pádem se jim špatně dařilo i na útoku. Kladenští hráči toho využil ve svůj prospěch a tlačili domácí hráče čim dál tim více. Spousta chyb na útoku, špatný příjem a bloky vyústily v výhru kladenských hráčů v prvním setu.

Druhý i třetí set byl odobný tomu prvnímu s jediným rozdílem v sestavách domácích i kladenských hráčů, kdy se točily základní šestky s hráči na lavičce. U domácích hráčů nastoupili na hřiště postupně Kop, Hudák, Šulc. Všichni mládežnický reprezentanti a rozhodně na hřišti neudělali ostudu, ale rozjetý kladenský vlak se dal těžko zabrzdit. U kladenského týmu střídali na podání Dillien a do hry v poslední setu nastoupili jak Lenc, tak Syrůček.

Autor: Mgr. Richard Dupal

FATRA ZLÍN –  DUKLA LIBEREC

V prvním letošním domácím utkání měla Fatra atraktivního soupeře, loňského mistra Duklu Liberec. V utkání velmi dobré úrovně se překvapivě radovali domácí borci a po vítězství 3:2 získali důležité 2 body.

č.: 11 dne: 22.10.2016 v hod.:17:00    

Fatra Zlín – Dukla Liberec 3:2 (21:25, 25:22, 17:25, 25:22, 15:11)

Rozhodčí: Záhorcová Karin, Fink Tomáš

Počet diváků: 525

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Navláčil, Porubský, Kostoláni, Čechmánek, Kolář, Hupka, libero: Obdržálek. Střídali: Přikryl, Motyčka

Hosté: Janouch, Správka, Leikep, Patucha, Galabov, Staněk, libero: Kopáček Střídali: Kramár.

Vyjádření:

Domácí:

Pavel Kolář (kapitán VSC Fatra Zlín): "V průběhu celého zápasu jsme byli trpělivější a víc jsme prahli po úspěchu."

Roman Macek (trenér VSC Fatra Zlín): "Dnes jsme v prvních třech setech většinou jen dotahovali bezchybně hrajícího soupeře. V posledních dvou setech jsme však výrazně zlepšili servis i obranu a vybojovali cenné vítězství."

Hosté:

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): "Utkání jsme si prohráli ve druhém setu. Po jasně vyhraném první setu nám odešel servis a tím jsme postavili Zlín na nohy a pak už to bylo těžké."

Michal Nekola (kapitán VK Dukla Liberec): "Gratuluji domácím k vítězství."

Popis utkání:

V prvním setu se oba týmy rozkoukávaly a rychleji ta šlo hostům. Ti se ujali vedení 4:7, do prvního technického tajmu se však domácí zlepšili a snížili na 7:8. Potom se hostů podařilo opět uskočit, když dvakrát zablokovali domácího smečaře Kostolaniho, až na 9:13. Po prvním tajmu domácích se při podání Čechmánka podařilo snížit na 13:14. Hosté však znovu odskočili na 15:19 a v klidu set dohráli.

Druhý set začali hosté opět výborně a ujali se vedení 3:8. Domácí se nevzdali a srovnali na 11:11 a poprvé v tomto utkání šli do vedení 18:17. Hosté se ještě dostali do vedení 20:21, ale pak koncovku zařídil Kolář, když srovnal stav se sítě útokem a pak výborným podáním donutil hosty chybovat a set brali domácí.

Třetí set byl snadnou záležitostí hostů když počáteční vedení 5:8 postupně navyšovali 12:16, 15:24 a ujali se vedení na sety 1:2.

Čtvrtý set domácí začali dobře a ujali se vedení 3:0 a 6:4. Na 8:5 navyšoval Navláčil přímým bodem z podání a postupně zvyšovali náskok až na 17:9. Po druhém tech. tajmu sáhl trenér hostů k výměně univerzála za Patuchu nastoupil  Kramár. Změna byla úspěšná a hosté začali mocně dotahovat až na 22:21. To však bylo všechno. Domácí srovnali na 2:2.

V pátém setu se domácí ujali vedení 6:4, hosté zpřesněnou hrou otočili na  6:8, ale  Zlín šel za vítězstvím a přes stav 11:9 a 14:11 se dostal k mečbolu, který blokem Čechmánka domácí proměnili.

Autor: Ivan Dostál

VK BENÁTKY NAD JIZEROU – VK ČEZ KARLOVARSKO

Domácí se v novém složení představili poprvé před domácím publikem. Hlavně na novou posilu z Ruska (Valerii Sergeev, univerzál - dosah 362 cm) byla zvědavá většina diváků. Ale i s hosty dorazila početná skupinka fanoušků a tak byla při utkání v benátecké hale po celé utkání velmi příjemná volejbalová atmosféra. Benátky v úvodu utkání kralovaly snad na všech postech a se 67% na útoku ovládly první dějství. I ve druhém dlouho vedly, přesto koncovku zvládlo lépe Karlovarsko, které postupem času mělo více ze hry a výsledkem bylo ve čtvrtém setu devět bodových bloků a pouhých 29% na útoku ze strany domácích.

č.: 9 dne: 22.10.2016 v hod.: 17:00

VK Benátky nad Jizerou – VK ČEZ Karlovarsko 1:3 (25:19, 20:25, 21:25, 15:25)

Rozhodčí: Kvarda P., Marschner R.

Počet diváků: 350

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Bartoš, Moník, Dittrich, Sergeev, Vachoušek, Koláček, libero: Ticháček. Střídali: Sadílek, Malínek, Nesvačil, Němeček, Celerýn.

Hosté: Hudeček, Široký, Kriško, Zmrhal, Treial, Končál, libero: Pfeffer. Střídali: Mochalski, Štefko, Málek.

Vyjádření:

Domácí:

Pavel Bartoš (kapitán VK Benátky nad Jizerou): "Dneska si myslím, že rozhodoval příjem a servis, protože vyjma toho posledního setu, vždycky za stavu 20:20 nám Karlovarsko dalo pár es a to rozhodlo."

Pavel Třešňák (trenér VK Benátky nad Jizerou): "Škoda, že jsme neudrželi úroveň hry z prvního setu a prakticky v momentech koncovky druhého setu, kdy jsme ještě pořád byli nad nimi, tak jsme ji ztratili díky špatné přihrávce a to nás začalo pronásledovat ve zbytku utkání."

Hosté:

Ondřej Hudeček (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): "Myslím si, že Benátky začaly hrát super první set, že nás zatlačili na podání a dobře přečetly naši hru. Od druhého setu jsme se hodně zlepšili na bloku a tím jsme udělali rozdíl v zápase, protože jsme potom dobře blokovali a bránili."

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): "Benátky začaly velmi agresivně, my jsme měli problém s příjmem a celkově nám chyběla větší agresivita ve všech herních činnostech. Ve chvíli, kdy jsme se s nimi srovnali a začali jsme my na druhou stranu tlačit, tak už jsme se dostávali výš. Čtvrtý set, to jsme splnili to, co jsme si řekli, byli jsme disciplinovaní, zvládli jsme ztrátovat napoprvé a Benátky jsme nepustily do kontaktu."

Popis utkání:

V prvním setu do mírného bodového náskoku nahlédlo Karlovarsko již za stavu 0:2 po velmi přísně posouzeném nečistém hraní domácího hráče. Přesto za stavu 4:4 dochází k vyrovnání (Valerii Sergeev o blok). K prvnímu technickému odpočinku odcházejí svěřenci trenéra Pavla Třešňáka s tříbodovým náskokem (Stanislav Vachoušek útok z hlavního kůlu, domácí nahrávač Pavel Bartoš přesně na druhou zalil a Stanislav Vachoušek čistým esem těsně pře TT – 8:5). Ale i po time domácí volejbalisté nepolevují a kvalitním servisem (Michal Koláček) posouvají příznivé skóre až na přijatelných 12:6. Hosty malinko do hry dostává opět přísně posouzená nečistá hra v poli (15:11). Až v koncovce za stavu 20:14 přichází konečně i na druhé straně odpískaná nečistá hra Karlovarska. Získaný náskok si Benátky pohlídaly až do koncovky a po tvrdé smeči o blok hostů (Stanislav Vachoušek) se domácí radují ze zisku první sady v poměru 25:19.

I druhý set začali domácí hráči velmi dobře. Po smeči karlovarského univerzála Michala Kriška do anténky se ujímají vedení 3:0. Bohužel pro domácí potom přichází menší herní krize. Toho využilo Karlovarsko k velmi slušné bodové šňůrce (3:5). Ale ani hostů se nepodařilo udržet vedení dlouho. Smeč do velkého autu (Michal Kriško) srovnává na 6:6 a po kvalitním útoku Rusa Valerie Sergeeva ze zadní zóny odchází domácí celek s bodíkovým náskokem k technickému odpočinku (8:7). Až do druhého TT se domácím daří na útoku a hlavně na podání, kde zaznamenávají další eso utkání (Milan Moník) za stavu 15:12. Bohužel po druhém technickém odpočinku domácí družstvo rychle ztrácí trojbodové vedení a naopak jsou to hosté, kteří zásluhou odvážného útoku (Marek Zmrhal) a dobrého bloku (Tomáš Široký) začínají mít daleko více ze hry a za stavu 18:18 je vyrovnáno. Koncovku setu zvládlo lépe Karlovarsko. Úspěšný blok (Henri Treial – 20:22) nastartoval závěrečný bodový újezd, který již domácí nezastavili, a během několika rozeher je vyrovnáno 1:1 na sety.

Ve třetím setu domácí volejbalisté stále dotahovali dvou až tříbodové vedení Karlovarska (0:2, 3:3 eso Aleš Dittrich, 8:10 tažený míč prsty přijímajícího hráče odpískán rozhodčím a následně udělena i žlutá karta za protest, že při příjmu podání se toto nepíská, 9:12 dvojblok hostů). Pouze při podání Valerie Sergeeva se podařilo domácím odskočit o dva body (14:12 – eso, trojblok a velký aut signálem středem Karlovarska – Henri Treial). Ale to bylo ze strany domácích v dnešním utkání vše. Ondřej Hudeček technickou smečí srovnává na 15:15, a když se hned z první prosazuje blokař Tomáš Široký, začíná komanda trenéra Jiřího Nováka pomalu bodově odjíždět. Na 20:23 zvyšuje dvěma přímými body z podání v řadě Marek Zmrhal a po bloku Slováka Daniela Končala tu máme první setbol třetí sady (20:24). Až druhý setbol proměňuje Ondřej Hudeček a Karlovarsko se ujímá vedení 1:2 na sety.

Čtvrtá sada byla vyrovnaná pouze do stavu 5:5. Před prvním TT čtvrté sady získávají hosté tři body v řadě a k odpočinku odcházejí velmi cílevědomě. Po time se Benátkám podařilo přiblížit na jediný bod (7:8), ale potom zaúřadovaly bloky Karlovarska a bylo prakticky rozhodnuto. Domácí volejbalisté se nemohli přes kvalitní obranou zeť na síti prosadit a výsledkem byla značná bodová propast (Marek Zmrhal a Henri Trial po 5 blokách a Tomáš Široký 4 bloky). Poslední míč patří smečaři Karlovarska Marku Zmrhalovi, který zaznamenal v sobotním utkání 20 bodů. Po utkání byly obě družstva odměněna bouřlivým potleskem.

Autor: Zdeněk Šolc

SK VOLEJBAL ÚSTÍ NAD LABEM – VK OSTRAVA s.r.o.

Nedisciplinovanost domácích a  jejich nevynucené chyby v koncovkách setů je stálo vítězství v utkání.  Tříbodový náskok v koncovce 2. a 4. setu nestačil domácím k výhře.

č.: 008 dne: 22.10.2016  v hod.: 17:00 

SK Volejbal Ústí nad Labem - VK Ostrava s.r.o. 1:3 (25:21, 24:26, 18:25, 23:25)

Rozhodčí: René Činátl, Nedbálek Alexandr

Počet diváků: 655

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Ulč Jakub, Nesvačil  Filip, Vodvárka Jan, Boehl Samuel, Šulava Marek, Tibitanzl Martin, libero: Kořínek Jiří. Střídali: Pereira Jose, Kohlmannn Daniel, Hrdý Jan. 

Hosté: Biernat Mateusz, Janků David, David Jan, Šmídl Matěj, Šulista Petr, Kotas Václav, libero Lex Matěj. Střídali: Baron Jakub, Dvořák Jakub.

Vyjádření:

Domácí:

Ulč Jakub(kapitán domácích):  "Naše nepozornost v důležitých chvílích. Opět chyby hráčů v síti, nekoncentrovanost v koncovkách nás stálo lepší výsledek."

Brom Petr (trenér domácích): "Vyrovnaný zápas. O našem lepším výsledku rozhodly nedohrané koncovky 2. a 4. setu, které jsme soupeři našema fatálníma chybama darovali."

Hosté:

Šmídl Matěj (kapitán hostů): "Myslím si že se ukázalo jaký jsme tým a v těžkých chvílích se umíme zastoupit. Byl to velice těžký zápas a jsem moc rád, že jsme to  zvládli za tři body."

Šmejkal Zdeněk (kapitán hostů): "Vyrovnaný zápas, ve kterém jsme v důležitých okamžicích udělali méně nevynucených chyb a i se štěstím  si odvážíme tři body."

Popis utkání:

Začátek utkání byl v režii domácích a Ostrava si bere již za stavu 3:1 první oddechový čas. Ústí nadale tlačilo hosty servisem a razantním útokem, dobře dirigovaným nahravačem Ulčem. Skóre narůstalo pro domácí, kteří do koncovky měli náskok čtyř bodů a ten s přehledem uhájilo v zisk setu. Bohužel, jak se v dalším průběhu utkání ukázalo, podobný náskok již domácím nestačil k zisku dalších setů.

Druhý set se hra bodově srovnala a družstva se přetahovala o vedení až do stavu 17:17, kdy se domácím podařilo za přispění nevynucených chyb hostů získat nadějné vedení 22:19, které ale trestuhodně promrhali vlastníma chybama v útoku a na servisu. Ztráta setu vyvedla domácí z pohody a v dalším průběhu utkání to bylo znát.

Třetí set začali hráči Ústí vršit nevynucené chyby v útoku a hostům se začal dařit servis (Janků a Biernat), což vedlo k jednoznačnému vítězství Ostravy a vedení 1:2 na sety.

Čtvrtý set domácí udělali změny v sestavě. Na hřiště byl poslán univerzál - Brazilec Pereira a Boehm se přesunul na post smečaře. A opět se v průběhu setu lépe dařilo domácím. Po velice vyrovnaném průběhu, kdy ani jedno družstvo nebylo schopno získat větší bodový odstup, udělali hosté před koncovkou tři nevynucené chyby a zdálo se, že vedení domácích 22:19 dotáhnou do vítězného konce a diváci budou svědci pátého rozhodujícího setu. Fatální chyby na přijmu podání, které ale nebylo nikterak razantní a nebezpečné, vedly k vyrovnání a ztráty sebedůvěry hráčů Ústí. Pětkrát nedokázali udělat ztrátu a darovali tak hostů matchball, který Ostrava hned na poprvé využila.

Autor: Mgr. Miroslav Přikryl

VOLEJBAL BRNO – AERO ODOLENA VODA

V prvním domácím zápase nové sezóny přivítali volejbalisté Brna v hale v Kounicově ulici družstvo Odolene Vody. Od začátku utkání se družstvo domácích zdálo být poněkud nervózní, čehož soupeř využil a odvážnou hrou jednoznačně vládl po celou dobu zejména na podání. Servis rozhodl celý zápas. Skóre se přelévalo ze strany na stranu a nakonec utkání došlo až do tie-breaku. Ten vyšel úspěšněji pro tým hostů, kteří celkově zvítězili 3:2.

č.: 10 dne: 22. 10. 2016 v hod.: 18:00 

Volejbal Brno – AERO Odolena Voda 2:3 (28:26, 16:25, 23:25, 25:22, 13:15)

Rozhodčí: Grabovský Z., Němeček P.

Počet diváků: 350

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Haník, Hrazdira, Klapal, Goodell, Ammerman, Pražák, libero Shcherbatykh. Střídali: Licek, Římal, Handlíř.

Hosté: Pajma, Bartůněk, Dias de Souza, Prešinský, Morales, Mauler, libero Kotek. Střídali: Hadrava, Kotrch, Hladík, Holčík.

Vyjádření:

Domácí:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbalu Brno): „Oproti minulému zápasu to dneska bylo o poznání horší. Nevyrovnali jsme se s přihrávkou dobrého servisu soupeře. Celkově jsme byli méně důrazní a efektivní v útoku.“

Ondřej Marek (trenér Volejbalu Brno): „Soupeři z Odolene Vody hráli důrazněji na servisu i v útoku. Vyhráli zaslouženě.“

Hosté:

Richard Mauler (kapitán AERO Odolena Voda): „První set jsme na servisu neplnili to, co jsme si řekli, od toho se odvíjel dobrý útok Brna. Ten ještě podpořili kvalitním servisem. Druhý a třetí set se to trochu změnilo, zlepšili jsme podání a oba ty sety jsme vyhráli. Čtvrtý set zabrali a zatlačili nás servisem. V tie-breaku to samé, ale víc jsme tlačili my, Brno udělalo víc chyb na servisu. Tak jsme vyhráli. Celkově si myslím, že to bylo o servisu.“

Jiří Vojík (trenér AERO Odolena Voda): „Vezeme si dva body z Brna. Tým byl kompaktní, eliminovali jsme více chyb, které jsme udělali v prvním zápase. Dobře jsme bránili a rozhodovaly zase maličkosti. V těch jsme byli lepší. Je to vítězství 3:2, celkově jsem spokojen.“

Popis utkání:

První domácí utkání loňských stříbrných medailistů Volejbalu Brno proti celku AERO Odolena Voda bylo celkově poněkud nervózní. Na začátku prvního setu se Brňané ujali vedení díky bodovému bloku. Soupeři na to však našli stejně účinnou zbraň. Domácím se příliš nedařilo na přihrávce. Za to hostům vycházelo výborné podání včetně ubráněných míčů. První set se ve vypjaté koncovce obrátil pro Brno, které ho ovládlo v poměru 28:26.

Dějství druhé sady vycházelo lépe soupeřům z Odolene Vody. Výborný servis podpořili kompaktními bloky. Brno se opět trápilo s přihrávkou a nemohlo chytit tempo hostů. Skóre druhého setu jednoznačně ve prospěch hostů (16:25).

Stejně jako v předchozích sadách i ve třetím setu rozhodovala kvalita podání. Skóre se po celou dobu přelévalo z jedné strany na druhou. Volejbalisté Brna nemohli najít recept na soupeřovu obranu. V koncovce se domácí dopustili několika důležitých chyb a set skončil ve prospěch hostů těsným rozdílem 23:25.

V úvodu čtvrtého setu se na podání velmi dařilo domácímu univerzálovi Goodellovi, který předvedl solidní šňůru servisů. Odolena Voda pak v průběhu sady zlepšila obranu na síti, ale Brno v průběhu neupustilo z tlaku, a set dohrálo do vítězného konce (25:22). Tak se zápas dostal do zkrácené hry.

V tie-breaku se stejně jako v průběhu předchozích setů vše odvíjelo od podání. Diváci mohli sledovat napínavou bitvu o každý bod. V závěru celého utkání se však projevila vyšší kvalita příjmu hostů, což znamenalo pro domácí porážku těsným rozdílem 13:15. V zápase zvítězil tým Odolene Vody celkovým poměrem 3:2.  

Autor: Kolektiv Volejbalu Brno

 

Autor: Mgr. Michal Mezera