Okénko předsedy / kvalita UNIQA extraligy stoupá

Vážená volejbalová rodino, máme za sebou napínavou finálovou sérii UNIQA volejbalové extraligy mužů 2020/21 mezi VK Karlovarsko a Jihostroj České Budějovice. Co nám ukázala?

Stručně a výstižně, KVALITA EXTRALIGY STOUPÁ. To je dobrá zpráva. Volejbal, který jsme měli možnost sledovat v play-off musel bavit a líbit se. Finálová série by za normálních okolností naplnila obě sportovní haly k prasknutí. Špičkový volejbal, na hřišti spousta emocí, a za stavu 0:2 z pohledu Jihostroje, téměř zázračné otočení třetího zápasu a zdramatizování celého finálového play-off. Až do rozhodujícího pátého utkání. Všechny zápasy finálové série vysílány jako přímé TV přenosy. V akci čeští reprezentanti i top zahraniční hráči. To vše dohromady profiluje extraligu jako jeden z nosných produktů Českého volejbalu.  A takto je vnímán i naším generálním partnerem UNIQA pojišťovnou, kterou nese v názvu. 

Z pohledu sportovního jsou pro mě extraligové kluby něco jako pilíře volejbalu v daném regionu. Mají pod sebou pyramidu mládežnických družstev, zpravidla v podobě sportovních center mládeže, která jsou nezbytná pro udržení talentované mládeže v systému tréninku a soutěží. K tomu si přidejte trenéry, kteří mohou v takovýchto klubech dělat sport na „full time“ a dále zvyšovat svoji kvalifikaci a získávat další zkušenosti. V české extralize vidíme v posledních letech ze zahraničí vracející se české hvězdy. Plní roli těch, co přivádí do hal nové fanoušky, předávají zkušenosti na hřišti či v kabině. Slouží jako sportovní vzory, ke kterým mohou vzhlížet  nejmenší a začínající volejbalisté v klubu. 

Do kvality extraligy se promítá více faktorů. Top týmy jsou schopny udržet i v ekonomicky složité pandemické době rozpočty a mají dobře sestavené týmy. Na soupiskách vedle sebe vidíme naše reprezentanty a současně zahraniční hráče. Tyto týmy mají kvalitní trenéry a realizační týmy, mnohdy s progresivním přístupem. Možnost konfrontace v evropských pohárech je pak nenahraditelná pro získání zkušeností a zlepšování se. A také k pomyslnému srovnání našich klubů s těmi zahraničními.  Často naše kluby potkávají volejbalové goliáše, především v CEV Champions League. Zde je kvalita a finanční zázemí těch nejlepších nesrovnatelná. Nicméně dobré výkony a výsledky, loni Jihostroje a letos Karlovarska, ukazují, že se té absolutní špičce na klubové úrovni přibližujeme. V CEV Challenge Cupu dokonce Lvi Praha nedávno uhráli semifinále, což považuji za fantastický výsledek!

To, s čím dlouhodobě profesionální sport bojuje, je financování. Kdo se ve sportu pohybuje, ví, že je jednodušší sehnat podporu pro děti a mládež než pro kategorii dospělých. Stejně jako ve světě, tak i u nás musí být větší část rozpočtu klubů zajištěna ze státních prostředků, menší část pak pokryjí partneři. Nenahraditelný je sektor municipalit a krajů. Ten je nyní v době pandemie asi nejvíce zasažen a první škrty na úrovni rozpočtu měst pak jsou často v oblasti sportu. Očekávat, že je profesionální sport financovatelný z vlastních zdrojů, je alibismus. Naší snahou by mělo být najít  řešení, jak naše kluby podporovat finančně a udržet tak vysokou kvalitu našich extraligových soutěží, ze které pak těží další oblasti.

Děkuji všem, kteří se nějak podílejí na tom, aby naše extraligy byly kvalitnější, divácky atraktivnější a úspěšně prezentovaly náš sport veřejnosti. Bez aktivity na úrovni klubů, která je nesmírně důležitá, se neobejdeme. Výsledek je tak z velké části práce váš!

Gratuluji Karlovarsku k mistrovskému titulu a děkuji Jihostroji za super výkon ve finále. Skvělá reklama na volejbal!

Přeji vám všem pěkný, tentokrát extraligový den

Váš

Marek Pakosta - předseda ČVS