Perušič a Schweiner vyměnili šortky za fáračky

Místo sypkého písku uhlí a kámen, místo plážových dresů umouněné hornické fáračky, místo volejbalových míčů krumpáč a lopata. Tak vypadalo natáčení promo videa pro 3. ročník turnaje J&T Banka Ostrava Beach Open (20. – 24. května 2020), které si v Landek Parku užili beachvolejbalisté David Schweiner a Ondřej Perušič. Video organizátoři zveřejnili tři měsíce před úvodním podáním turnaje.

To je těžke jak cip,“ prohlásí téměř dokonalou ostravštinou David Schweiner, tlačící naložený důlní vozík s uhlím. „Rubej“, hecuje parťáka Ondřej Perušič, těsně před tím, než při pomyslném útoku středem hřiště marně tluče krumpáčem do kamene a snaží se prorazit blok soupeře. Na radu „musíš silou“, napře všechnu energii. Výsledkem není odlomený kus černého zlata, ale přelomený krumpáč. Zkrátka tihle horníci udělají víc škody než užitku.

Na šichtě strávili jen jeden den, který si spolu se štábem filmařů pořádně užili. „Oblékli jsme se do havířského a sfárali do dolu. Nikdy jsem na podobném místě nebyl, natož abych si vyzkoušel tu práci, která je neporovnatelně těžší. Bylo zajímavé se vůbec dostat do toho prostředí. Obdivuju všechny, kdo tuhle práci dělají a slouží to zároveň jako extra motivace do studia, protože vzhledem k mé manuální zručnosti bych se asi jako horník neuživil,“popsal zážitky Perušič. „Mě se navíc podařilo odcizit hornickému muzeu jednu havířskou kamizolu. Nešťastnou náhodou jsem si ji zabalil do batohu. Já jsem vyhlášený svým módním stylem, takže ona ta děravá blůza připomínala spoustu mých věcí. Když jsem se při odchodu balil, tak snadno splynula s mým vlastním oblečením. Už vidím ty titulky: Kleptoman Perušič okradl hornické muzeum,“ dodal volejbalista, který horní díl fáraček později muzeu vrátil.

Zahanbit se nenechal ani David Schweiner, který s typickým humorem prohlásil: „Musím říct, že ani ti menšího vzrůstu (podívá se na Ondru) nejsme úplně havířské typy. Obdivujeme všechny, kteří tam pracovali nebo stále pracují. Natáčení ale podle mě proběhlo na jedničku. Pod vedením našeho režiséra jsme se vybičovali až k nadlidským hereckým výkonům a v zoufalství jsme zlomili jeden krumpáč“.

Závěrečné postesknutí „není Ostrava, jako Ostrava“ a „zlatej beachvolejbal“, kterým reprezentanti vyčerpaně uzavírají svou podzemní misi, je příslibem pro fanoušky 3. ročníku J&T Banka Ostrava Beach Open. Právě nadšené davy v uplynulých dvou letech pomohly Perušičovi se Schweinerem k 4. a 2. místu. Letos může podobný výsledek reprezentanty posunout až na olympijské hry v Tokiu.

Turnaj FIVB Světové série bude zahájen ve středu 20. května kvalifikačními utkáními. Ve čtvrtek ráno odstartuje hlavní soutěž, kde se představí celkem 32 mužských a 32 ženských dvojic. Medaile a poháry pak budou rozdány v neděli 24. května. Turnaj je součástí olympijské kvalifikace, do které se párům započítává 12 nejlepších výsledků za posledních 18 měsíců.

Celý videoklip je možno shlédnout ZDE

 

Autor: Štěpán Sedláček