Ostrava Beach Open, den 5.: Markéta Sluková a Barbora Hermannová jsou vítězkami domácího turnaje!

Je to doma! Markéta Nausch Sluková a Barbora Hermannová ovládly Ostrava Beach Open 2018 a po téměř 3 letech získávají další titul z turnaje Světové série beachvolejbalu! "Jsme šťastné nejvíc, jak to jen jde!" zářila po finále rodačka z Ostravy Bára Hermannová. Senzační výkon předvedli v boji o třetí místo i Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem, kteří v nešťastném tie-breaku bohužel prohráli 24:26.

"O finále jsme snily, ale ta představa byla velmi vzdálená," usmívala se po semifinálovém zápase Markéta Sluková. Právě totiž s Bárou Hermannovou dohrály semifinále proti německému páru Bieneck / Schneider, který před burácejícím publikem porazily 21:19, 21:17. "Měla jsem za sebou Maki obranářku, která nenechala spadnout míč na zem bez boje," povídala Bára. "Snažily jsme se maximálně využít momentu, kdy se jim příliš nedařilo." V dalším utkání narazí na neoblíbené soupeřky Bansley a Wilkerson z Kanady, se kterými mají Češky nepříjemnou bilanci 0:3 na zápasy. "Kdyby nám někdo před turnajem řekl, že budeme ve finále, tak bychom mu nevěřily," přiznávala Maki. "U Kanaďanek máme hlavně problém na bloku s Brandie Wilkerson, je jako chobotnice. Má hodně dlouhé ruce, dobře skáče. Zaměříme se hlavně na toto, jako jejich silnou stránku. Simon určitě něco vymyslí a společně s fanoušky je porazíme."

Neméně hlasitou atmosféru připravili fanoušci i Ondřejovi Perušičovi s Davidem Schweinerem. Po senzačních postupech přes nebezpečné Rusy a Brazilce si ale tentokrát s Losiakem a Kantorem z Polska nedokázali poradit. "Poláci byli lepší na servisu," začal Perun. "Rusové i Brazilci mají také skvělé podání, ale včera jim to nesedlo. Stejně jako dnes nám." Kluci se dnes nemohli na ničem příliš chytit, s Poláky padli 16:21 a 13:21. "Jsme jedině zklamaní z předvedeného výkonu, který nebyl nejlepší. Byl průměrný, ale na takový tým, jako jsou Poláci, to nestačilo. Nicméně hrát o bronz je také dobré," dodával Dave.

V utkání o třetí místo se kluci postavili nepříliš příjemnému soupeři - s Rusy Semjenovem a Leshukovem už v Ostravě jednou prohráli. Teď šli do malého finále mnohem lépe připraveni. A projevilo se to, první set vyhráli čeští baviči 21:14. I v druhém předváděli pohledné výměny, pak se však hustě rozpršelo a navrch získával soupeř. "Déšť hrál roli v nahrávkách prsty, bylo to příliš riskantní na chybu," přiznával David. "Balón ztvrdl a ztěžkl, bohužel v nahrávkách bagrem nejsme tak přesní, měli jsme tak horší pozici na útok." Po vítězství Rusů 21:18 ve druhém setu se šlo do tie-breakové bitvy, ve které měli konec zápasu za stavu 14:13 na ruce Češi. Bohužel se Davidovi nepovedl útok a Rusové srovnali. Nervydrásající set utnula až nepovedená nahrávka Ondry, která skončila pouze v moci ruského obra Semjenova, který zápas ukončil se skórem 24:26 ve třetím setu. "Turnaj budeme s odstupem hodnotit kladně, ale teď jsme zklamaní," neskrýval Perun. "Ale před domácím publikem se nám hraje dobře a je to vidět na výsledcích. Většinou nepatříme mezi favority, na které je vyvoláván tlak, aby ubránili svou pozici. Hrajeme si v klidu naši hru a v případě takového množství lidí, kteří nás podporují, nás to žene dopředu."

V boji o nejcenější medaili vyzvaly Markéta s Bárou Kanaďanky Bansley a Wilkerson. Ještě předtím ale dlouho sledovaly nervydrásající tie-break kluků. "Pro mě je pomalu těžší se koukat na zápas, než v něm hrát," vyprávěla Maki. "Když hráli kluci, nemohla jsem se skoro dívat. Stihla jsem si dokonce okousat všechny nehty, a to já nedělám. Mrzí nás, že se jim to nepodařilo, ale nemají se rozhodně za co stydět. Možná nás i to o to víc motivovalo vyhrát před krásným českým publikem." Do samotného zápasu vletěly spíše než Češky jejich soupeřky. To se projevilo i ve skóre, Kanaďanky brzy vedly a set nakonec získaly 21:17. Po prvním setu se ale začalo víc dařit českým hráčkám. "Zakously jsme se, nechtěly jsme prohrát jako předchozích třech zápasech," vysvětlovala proměnu Bára. "Měly jsme skvěle vymyšlenou taktiku od Simona i byly dobře připravené po mentální stránce od Kačky. Máme tady skvělou podporu, Verču, a do lepšího zdravotního stavu nám pomohl Karel. Maki pak navíc začala skvěle podávat, přidané bodíky nám zvedly sebevědomí a pak se hrálo daleko lépe."

Hráčkám navíc senzačně zafungovala jiná zbraň - hra na druhou přes Markéty Slukové! "Vůbec jsme to netrénovaly," smála se po utkání Maki. "Vidím místo, chtěla jsem Baruš pomoct, protože holky kanadský mají nepříjemný servis, který zapadá. Chtěla jsem si to vyzkoušet, nakonec se z toho vyvrbily docela dobré body." I díky této taktice Češky výsledkem 21:15 poslaly utkání do tie-breaku. V něm byly po celou dobu bodově nad soupeřkami a nakonec získaly vysněný titul po výsledku 15:13! "Přijde mi trošku lepší, když se vyhraje druhý set a jde se do tie-breaku, tým si může přenést výherní atmosféru do třetího setu, což se nám dnes podařilo," popisovala závěrečný set Bára. "Cítili jsme sílu na naší straně od diváků, kteří s námi oslavovali každý balón."

Češky tak mohly slavit první turnajové vítězství na okruhu Světové série FIVB beachvolejbalu od října 2015, kdy vyhrály na turnaji v Antalyi. Později k večeru se k víězným oslavám mohli připojit i Adrian Gavira s Pablem Herrerou, kteří porazili Poláky Kantora s Losiakem 27:25, 15:21 a 15:11. 

 

Autor: Petr Sixta, Petra Ullrichová, foto: FIVB